Rages – door Frank (van IkFotograag.nl)
Rages – door Frank (van IkFotograag.nl)

Rages – door Frank (van IkFotograag.nl)

Rages zijn van alle tijden denk ik. De oudste die ik me kan herinneren is de hoelahoep. Een hoepel van PVC die je om je middel moest laten draaien door met je heupen te bewegen. Overal op straat zag je, vooral kinderen, bezig met hoelahoepen. Aan sommige rages worden de bedenkers rijk, maar de meeste mensen maakten toen hoelahoeps zelf, door PVC elektriciteitspijp in een cirkel te buigen, tenminste in de streek waar ik vandaan kom. Het schijnt dat in de VS wel miljoenen van die dingen verkocht zijn. Maar bij ons was het dus veel plezier voor toen nog een paar dubbeltjes.

De eerste rage waar ik aan meedeed was het verzamelen van speldjes. Dit was in de zestiger jaren ineens in. De speldjes bestonden al langer, maar plotseling begon iedere fabrikant speldjes met het logo van zijn product uit te geven. Je kreeg ze dan bij aankoop van het product. Er werden zelfs speciale albums voor gemaakt, met allemaal gaatjes in de bladzijden, waar je het speldje in kon steken. Soms zag je mensen die de revers van hun jas vol hadden zitten met speldjes. Mijn speldjes zijn uiteindelijk geruild met een vriendje tegen een verzameling postzegels. De postzegels heb ik later ook weer geruild (dom) het spreekwoord klopt wel ongeveer; van ruilen komt huilen. Gehuild heb ik niet, maar achteraf heb ik er wel spijt van. Na de speldjes kwamen de sleutelhangers, Batmanplaatjes, voetbalplaatjes enz. Aan flippo’s en zo ben ik nooit begonnen, dat was m.i. voor de generaties na mij.

Hieronder twee speldjes die ik nu wel bezit, maar dat heeft meer te maken met mijn verzameling van oude camera’s en andere fotografica. Ik heb ze ooit eens op een rommelmarkt gevonden.

Over de speldjesrage sprekend met Me! vertelde hij dat hij ook nog enkele speldjes had. Hieronder is zijn collectie samen met de mijne afgebeeld. ZVH is de afkorting voor Zwem Vereniging Hoensbroek. Het speldje met de drie koeltorens is van DSM.

23 Comments

  1. M’n broer en ik hadden ook veel van die speldjes en later heeft hij de postzegelverzameling overgenomen van mijn opa. Met zo’n pvc buis konden de jongens ook heel goed die pijltjes schieten. Die pijtjes konden ze ook zo goed maken van een stukkie krant.
    .-= Liesbethes laatste blog ..Koud he? =-.

  2. Sommige rages zijn heel errug koel en sommigen komen regelmatig terug. Zoals de jojo bijvoorbeeld. Hoelahoepen is terug als fitnessrage. Toen ik de 23-jarige instructrice bekeek besloot ik mij op te geven voor een proefles…;-)
    .-= Terrebeles laatste blog ..Schade en schande =-.

  3. Speldjes heb ik ook nog eens verzameld vroeger, een schoenendoos vol. Wat er mee gebeurd is zou ik niet meer weten. In die tijd verzamelde ik ook sleutelhangers met merken. Daar was ook flink wat van te vinden en er werd aardig wat geruild op het schoolplein.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.