Rages – door Frank (van IkFotograag.nl)

Rages zijn van alle tijden denk ik. De oudste die ik me kan herinneren is de hoelahoep. Een hoepel van PVC die je om je middel moest laten draaien door met je heupen te bewegen. Overal op straat zag je, vooral kinderen, bezig met hoelahoepen. Aan sommige rages worden de bedenkers rijk, maar de meeste mensen maakten toen hoelahoeps zelf, door PVC elektriciteitspijp in een cirkel te buigen, tenminste in de streek waar ik vandaan kom. Het schijnt dat in de VS wel miljoenen van die dingen verkocht zijn. Maar bij ons was het dus veel plezier voor toen nog een paar dubbeltjes.

De eerste rage waar ik aan meedeed was het verzamelen van speldjes. Dit was in de zestiger jaren ineens in. De speldjes bestonden al langer, maar plotseling begon iedere fabrikant speldjes met het logo van zijn product uit te geven. Je kreeg ze dan bij aankoop van het product. Er werden zelfs speciale albums voor gemaakt, met allemaal gaatjes in de bladzijden, waar je het speldje in kon steken. Soms zag je mensen die de revers van hun jas vol hadden zitten met speldjes. Mijn speldjes zijn uiteindelijk geruild met een vriendje tegen een verzameling postzegels. De postzegels heb ik later ook weer geruild (dom) het spreekwoord klopt wel ongeveer; van ruilen komt huilen. Gehuild heb ik niet, maar achteraf heb ik er wel spijt van. Na de speldjes kwamen de sleutelhangers, Batmanplaatjes, voetbalplaatjes enz. Aan flippo’s en zo ben ik nooit begonnen, dat was m.i. voor de generaties na mij.

Hieronder twee speldjes die ik nu wel bezit, maar dat heeft meer te maken met mijn verzameling van oude camera’s en andere fotografica. Ik heb ze ooit eens op een rommelmarkt gevonden.

Over de speldjesrage sprekend met Me! vertelde hij dat hij ook nog enkele speldjes had. Hieronder is zijn collectie samen met de mijne afgebeeld. ZVH is de afkorting voor Zwem Vereniging Hoensbroek. Het speldje met de drie koeltorens is van DSM.

23 Comments

 1. En waar zijn al die smurfen poppetjes gebleven die iedereen zo snel moest hebben. 😉

 2. Leuk die pins. Vroeger hadden ze dat als hobbie om te verzamelen.
  .-= Brilliees laatste blog ..Beta-lezers =-.

 3. De eerste rage die ik me kan herinneren was die van de tol, en uiteindelijk leek ik wel de enige die er geen gekocht had. Ik heb altijd iets tegen rage`s gehad.
  Toch heb ik smurfen altijd leuk gevonden.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Bernhard, Schavuit van Harirah. =-.

 4. ik heb als kind en tiener aan veel rages meegedaan en alle heb ik overleefd – of is het eerder omgekeerd ?
  .-= franckyes laatste blog ..Sexy poetshulp =-.

 5. oh ja die heb ik ook gespaard…………………maar waar ze zijn gebleven?
  leuk om ze nog te hebben
  .-= carlaes laatste blog ..zomersplaatje =-.

 6. Ik heb geloof ik ook wat speeldjes, zal ze opzoeken! Zelfs nog eentje van mijn basis school in Australie.
  .-= lisaes laatste blog ..Internet Explorer Error =-.

 7. M’n broer en ik hadden ook veel van die speldjes en later heeft hij de postzegelverzameling overgenomen van mijn opa. Met zo’n pvc buis konden de jongens ook heel goed die pijltjes schieten. Die pijtjes konden ze ook zo goed maken van een stukkie krant.
  .-= Liesbethes laatste blog ..Koud he? =-.

 8. Sommige van die dingen heb ik nog, voetbalkoppen (1974) en ruimtevaartmunten (shell)
  .-= Frank103es laatste blog ..De fotocursus =-.

 9. Dat deed ik ook, gewoon een pvc buis en dan gekleurd plakband!! Erg leuk!!
  Voor de rest spaar ik niets, alleen misschien boeken? Als je dan van sparen kan spreken, ik ben dol op boeken!!
  .-= sillymees laatste blog ..Gatver!! =-.

 10. ja bij mij waren het ook de speldjes…
  .-= HUUBes laatste blog ..Gedragsproblemen… =-.

 11. Nu je zo zegt … ik heb indertijd ook heel wat speldjes en sleutelhangers gespaard.
  Ik vrees dat ze later allemaal zijn geconfisqueerd door mijn jongere broertje …
  .-= Jan K.es laatste blog ..Gevogelte =-.

 12. Hoelahoepen doen ze hier 1 x per jaar met het R&R festival….best leuk 🙂
  .-= Salty Lettersses laatste blog ..C ‘est cette voix du coeur qui seule au coeur arrive. =-.

 13. Sommige rages zijn heel errug koel en sommigen komen regelmatig terug. Zoals de jojo bijvoorbeeld. Hoelahoepen is terug als fitnessrage. Toen ik de 23-jarige instructrice bekeek besloot ik mij op te geven voor een proefles…;-)
  .-= Terrebeles laatste blog ..Schade en schande =-.

 14. Helemaal vergeten, maar mijn broer had van die speldjes, nu je het zegt.

 15. Speltjes sparen heb ik ook nog gedaan. De hoelahoep rage heb ook ik meegemaakt. Ik schat zo in dat we ongeveer van hetzelfde jaartal zijn.
  .-= Johnes laatste blog ..Etagere =-.

 16. In mijn jeugd, de jaren ’80, waren kleine buttons een echte rage, hele spijkerjassen vol… van Doe Maar e.d.
  .-= Chantales laatste blog ..Koning winter =-.

 17. Ik ben een aantal op marktplaats tegengekomen, wellicht begin ik opnieuw met sparen, niet alles maar gericht, automerken of zo.

 18. Ik heb ook volop gehoelahoept en suikerzakjes gespaard. In Amerika begint iedereen toch weer met hoela hoepen omdat mevr. Obama het doet?

 19. Oude tijden herleven.
  Je bent nu misschien wel weer de beginner van een nieuwe rage, de eerste zijn weer in het bezit.
  Ga zo door..!!
  .-= marjolijnes laatste blog ..Portie weer gehad…. =-.

 20. Ik ben niet echt een persoon om een rage te volgen. Ik verzamel echter wel van alles.

 21. Speldjes heb ik ook nog eens verzameld vroeger, een schoenendoos vol. Wat er mee gebeurd is zou ik niet meer weten. In die tijd verzamelde ik ook sleutelhangers met merken. Daar was ook flink wat van te vinden en er werd aardig wat geruild op het schoolplein.

Geef een reactie