De mijnen – een titanenstrijd
De mijnen – een titanenstrijd

De mijnen – een titanenstrijd


De mijnen in Limburg

Naast het gebruik van hout in de Limburgse mijnen voor het stutten van wanden en plafonds werd er ook gebruik gemaakt van ijzerwerk. Met name de titanstiel (of titanstijl in goed Nederlands) was een veel gebruikt onderdeel. Onder ziet u de gebruiksaanwijzing. De titanstijl kon een druk aan van 40.000 kg en werd voornamelijk als wandelende stut gebruikt. Als het op plaatsen niet meer nodig was werd hij weg gehaald. Vaak werden gangen die niet meer werden gebruikt weer opgevuld met steengruis om verzakkingen van gebouwen aan de oppervlakte erboven te voorkomen. Deze verzakkingen werden in volkstermen mijnschade genoemd. Deze schade veroorzaakte vooral scheuren in gebouwen, die dan weer door de betreffende staats- of particuliere mijn vergoed moest worden.


De mijnen in Limburg

12 Comments

  1. Wat een zwaar werk werd er onder de grond verricht!
    Ik heb op een Engels woonprogramma gezien hoeveel schade een mijngang door verzakking aan huizen kan veroorzaken blijkbaar werden daar niet alle oude gangen weer dicht gemaakt.
    groetjes,
    Elmar

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.