Wubi e door Frank (van IkFotograag.nl)

Nee, dat is niet de naam van een hond of zo, Wubi is een Windows programma dat vanuit Windows gestart Linux op je PC installeert zonder gelijk je Windows om zeep te helpen. Hoe kom ik hier op? Ik ben nog een computeraar van de oude stempel, en die generatie was gewend om continu aan hun PC te sleutelen. We werkten met MSDOS, en hadden maar weinig geheugen beschikbaar om naast DOS ook nog programma’s te draaien. De sport was het in die tijd om zoveel mogelijk programma’s hoog te laden, ofwel in het gebied boven 640 KB. Het zogenaamde Extended Memory. We waren echte “bitneukers” toen. Wereldnieuws was het, in je directe omgeving, als het je gelukt was weer ergens een byte extra over te houden. En dat gesleutel mis ik nou een beetje. Ik sleutel graag aan mijn OS.Maar op de een of andere manier ben ik aan Windows uitgesleuteld. Ik heb nu Windows 7 op mijn PC staan, en dat draait gewoon goed. Niks mis mee, niks te sleutelen dus. Daarom om toch wat te doen te hebben moest er weer Linux (Ubuntu) op mijn PC. Maar om geen Windows-programma’s te moeten missen moest mijn PCe “dual boot” zijn; ofwel ik kan bij het starten van de PC nu kiezen of ik met Windows of met Ubuntu wil werken. Wubi installeert dat zo voor je. Je kunt Wubi downloaden bij Ubuntu. Bij de installatie moet je een paar vragen invullen zoals, op welke schijf het moet komen, hoeveel schijfruimte er gebruikt mag worden, en een naam en een wachtwoord wat je later in Linux wil gebruiken. Het enige wat verbouwd wordt op je PC is de mogelijkheid om te kiezen om met Windows of met Ubuntu te starten. Linux zelf wordt in een groot bestand ergens op je harde schijf neergezet. Een tip wil ik wel nog meegeven: de Linux distributies mogen geen drivers van sommige fabrikanten verspreiden. Achteraf installeren mag wel. Dat is vervelend als je een Wifi kaart in de PC hebt en die doet het dan niet. Het beste kun je daarom installeren met een vaste netwerkkabel. De Wifi komt dan meestal wel vanzelf. De netwerkkabel heb je daarna niet meer nodig.

Voorlopig ben ik qua sleutelen weer onder de pannen dus.

De Ubuntu installatie met Wubi kan zonder problemen weer verwijderd worden door in het Windows configuratiescherm> applicaties, Wubi te verwijderen.

18 Comments

 1. Ik ben een leek op linuxgebied, maar ik ben erg nieuwsgierig. Zit er ook een webbrowser in wubi?

 2. Voor gesleutel moet je niet bij mij zijn.
  Dat was ook waarom ik computers nooit wat aan vond.
  Internet vond ik pas leuk toen er niet meer ingebeld hoefde te worden.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Dat snap ik niet. =-.

 3. Ik snap je helemaal, ik heb ook Ubuntu & Vista op de computer staan, was zelfs overgestapt op Ubuntu als ik de drivers van de printer en de netwerkkaart ook kon krijgen .. helaas, maar afscheid nemen lukt nog steeds niet .. van geen van beide. Ben benieuwd hoe het je vergaat.
  .-= Jackyes laatste blog ..Vanmorgen .. =-.

 4. ik laat dat soort dingen aan mijn vriend over
  🙂
  .-= carlaes laatste blog ..tennisarm =-.

 5. Een pen moet schrijven en een PC programma’s draaien, hoewel ik in het verleden heel wat tijd heb zitten klooien met de config.sys ben ik blij dat dat nu niet meer hoeft. Hoewel ik mijn register wel regelmatig zou moeten opschonen.
  .-= Frank103es laatste blog ..Meer over verzamelingen =-.

 6. “Wubi is een Windows programma dat vanuit Windows gestart Linux op je PC installeert zonder gelijk je Windows om zeep te helpen.”

  Ik heb Linux tot nu toe altijd in Dual-boot met Windows op mijn PC geenstalleerd, zonder Wubi (nee, eerlijk gezegd een keer met behulp van Wubi), en Windows is daarmee nooit om zeep geholpen.
  .-= AnneTannees laatste blog ..Woordeloze Woensdag e Wordless Wednesday =-.

  • Gelukkig toch, ik heb het bij andere mensen al eens anders gezien (boot record verkeerd verbouwd en niks start meer). Wel oplosbaar maar toch. Mijn opmerking was bedoeld om eventueel iemand over een laatste streep te helpen.

   .-= Frank (IkFotograag)es laatste blog ..Niet wakker maken =-.

 7. Het sleutelen is meer iets voor mijn man, die is daar dan ook steeds druk mee bezig! 😉
  groetjes,
  Elmar

 8. Bill zorgt ervoor dat wij werk hebben, dus daar blijf ik ook nog even bij. maar, een uitstapje naar Apache tomcat lijkt me wel wat.

 9. Ja die tijden ken ik nog wel. Wat betreft sleutelen heb ik geen verstand van. Mijn zwager is ook zo’n freak, hij heeft al jaren Linux
  .-= Liesbethes laatste blog ..Gedicht van Annie MG =-.

 10. Het klinkt wel aantrekkelijk, maar ik weet niet of ik me daar wel aan zal wagen … Jij in elk geval veel sleutelplezier gewenst.
  .-= Jan K.es laatste blog ..Roodborstje =-.

 11. Sleutelen is niets voor mij, maar wel leuk om te lezen hoe jij en anderen het doen..
  Succes!!
  Greetzzz
  .-= Angeles laatste blog ..woordenschat.. =-.

 12. Ik stam ook nog uit de MSDos tijd en heb er ook heel wat uurtjes “sleutelen” opzitten.
  Je kunt je computer inderdaad dualboot maken. Maar ik heb een andere manier gevonden om te kunnen sleutelen aan allerlei os’n.
  Ik heb een Apple en daarop heb ik VirtualBox geinstalleerd. Je kunt nu net zoveel installaties doen als je zelf wilt en je basis OS blijft ongemoeid. Op mijn Apple draait in VirtualBox dan ook Windows XP en SUSELinux, maar ik kan er ook Ubuntu of welk ander OS nog bij zetten.
  .-= Johnes laatste blog ..Het is een raadsel =-.

 13. Dat hele Linux ken ik alleen van naam, ik heb er geen ervaring mee… ben een Windowsmeisje…hahaha

 14. Ik moet nog genoeg sleutelen aan Pc’s van anderen. Dus bij mij geen Linux meer op mijn Pc

 15. Ik snap het helemaal….. big smile..
  Fijne dag vandaag.
  .-= Marjolijnes laatste blog ..Pittig dagje….. =-.

Geef een reactie