Vergeten merken: Bedford 1903-1986
Vergeten merken: Bedford 1903-1986

Vergeten merken: Bedford 1903-1986


Vergeten Merken

Bedford was een dochteronderneming van het Engelse Vauxhall Motors en produceerde vooral voor de thuis markt zware en lichtere trucs. Het bedrijf is opgericht in 1857 als Vauxhall Iron Works. In 1903 werd de eerste auto gebouwd, een eencilinder van 5 pk. De vraag naar paardeloze voertuigen steeg en het was voor het bedrijf noodzakelijk om te verhuizen vanuit Londen. het werd Luton in Bedfordshire. In 1925 werd het bedrijf overgenomen door General Motors die de productie capaciteit gebruikte voor het maken van eigen vrachtwagens(Chevrolet,GMC). Met een naderende recessie , een hoge werkeloosheid en de afkeer van de geimporteerde vrachtwagen rolde de laatste GMC in 1931 van de band en werd gestart met de productie van de eerste Bedford. Tijdens de tweede wereldoorlog werd er uiteraard omgschakeld op militaire voertuigen. Na de oorlog schakelde men weer over op de productie van o.a. 4 tonners als standaard truck voor het leger. De Bedfords hebben altijd een heel herkenbare vorm gehad. Begin jaren tachtig liep door o.a. import van buitenlandse vrachtwagens de verkoop terug en werd de fabrikage van de Bedford beeindigd. Het verhaal in deze is niet nieuw. Het trof vele Engelse merken die gewoon te duur werden voor het in recessie verkerende land.
Afbeeldingen zijn afkomstig uit Wikipedia


Vergeten Merken

8 reacties

  1. Toen ik een jaar of 10 was reed mijn oom op een bedford van de Iglo. Ik wilde als kind dus ook een bedford en kreeg uiteindelijk voor m’n verjaardag een Dinky Toy versie van een kiepwagen. Was daar toen erg blij mee.

    Tegenwoordig vind ik het bijna zo’n lelijke wagen als de Commer of de HY-bus van Citroen. En dat wil wat zeggen. Britse auto-ontwerpen heb ik in het algemeen lelijk gevonden. De enige uitzonderingen zijn de (Leyland-) Daf95 en de Astra die naar ik aanneem eerst voor Vauxhall en later door Opel is gebruikt.
    .-= Xiweles laatste blog ..Mrt-13: Stalhalla =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.