Van Gend en Loos
Van Gend en Loos

Van Gend en Loos

Een truck in de buurt van Loosdrecht
Kwam met een plons in het kroost terecht
Men redde een vent,
die heette Van Gend
Vandaar dat men nu nog naar Loos dregt.

Van Gend en Loos

Wat de meesten niet weten is dat van Gend en Loos nu onderdeel is van DHL. Het bedrijf raakte aan zijn naam toen in 1809 de zwager van van Gend, Loos, stierf en daarmee zijn diligences werden samengevoegd met het bedrijf van herbergier, koetsier van Gend. Als naam werd gekozen voor van Gend en Loos. Bij de scheiding van Belgie en Nederland werd de onderneming in beide landen voortgezet. concurentie van de spoorwegen was bijna het einde van het bedrijf geweest, ware het niet dat een werknemer het bedrijf overnam in 1885 en met een andere formule verder ging. If you can’t beat them, join them redde het bedrijf dat ging samenwerken met de spoorwegen. Alleen dat dachten de spoorwegen even later ook toen bussen en vrachtvervoer roet in het eten trachten te gooien. Daar ging van Gend en Loos, overgenomen door de spoorwegen in 1928. Gelukkig bleef toen nog de naam behouden. In 1980 liep het op een einde met het vrachtvervoer, gekoppeld aan het spoor en werd het in de etalage gezet en in 1986 verkocht aan Nedloyd, die het op zijn beurt in 1999 verkocht aan de Deutsche Post. In 2003 was het afgelopen met van Gend en Loos en ging het verder als DHL door het leven. Foto’s: www.oudedaf.nl

Van Gend en Loos

15 Comments

 1. Fien

  Ik was in 1994 op bezoek in Den Haag en zag paard en
  wagen van “van Gend & Loos”. Tevens liep er de bestuurder
  met enkele pakketten.
  Ik heb hier toen een foto van gemaakt en laten afdrukken op
  posterformaat 30×45.
  Ik zou graag willen dat de jongeman (inmiddels 19 jaar ouder) deze foto
  in bezit krijgt.

  Groeten,
  Fien

 2. Leuk gedicht Me!
  Ik dank dat het heel lang gaat duren totdat niemand meer weet wie of wat van Gend en Loos was, jammer dat dit icoon is de transportwereld niet meer bestaat.
  groetjes en nog een fijn weekend!
  Elmar
  .-= Elmares laatste blog ..Koninginnedag! =-.

 3. Mooi verhaal over de geschieden van Van Gend & Loos.
  Die firma had hier indertijd ook een vrij grote vestiging. Als ik mijn ogen sluit, zie ik het gebouw en de auto’s nog voor me op de Markt, die intussen volledig onherkenbaar is door alle nieuwbouw.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.