De Ophovener molen (1716)
De Ophovener molen (1716)

De Ophovener molen (1716)


Ophovener molen Sittard (1716)

Deze week brachten we met de fotoclub in plaats van een avondje op kantoor, de avond door op locatie voor een fotoshoot bij de Ophovener molen. De Ophovener molen stamt uit 1716 en was in eerste instantie gebouwd als oliemolen en in het bezit van de de hertogen van Gulik. Later, nadat de molen was overgegaan in Franse handen werd de molen omgebouwd tot korenmolen en werden de omliggende boeren verplicht om daar hun koren te laten malen. Later werd er ook gedurende enige tijd een zagerij aan gekoppeld. Daar zit nu een gedeelte van het restaurant in. De molen ligt aan de Geleen-beek die hier door het schitterende landschapspark meandert. Rondom de molen zijn allerlei waterwerkjes aangebracht voor het op peil houden van de waterstand. Al die tijd dat de molen bestaat is de molen gewoon in bedrijf geweest.


Ophovener molen Sittard (1716)

De enige stilstand ontstond wanneer er onderdelen werden vervangen of wanneer de molen beschadigd werd. De laatste restauratie was in 1998. In 2003 werd de molen uitgebreid voor het maken van groene stroom en draait het rad 24 uur per dag, toch kan er ook weer worden overgeschakeld op het malen van graan. Normaal gesproken is de binnenzijde van de molen niet toegankelijk omdat daar een restaurant in is gevestigd en er daarnaast exposities worden gehouden. Echter, als techneuten wilden we er graag in, en op ons verzoek mochten we even binnen kijken er was echter een voorwaarde aan verbonden, geen foto’s van het binnenwerk. Daar konden we mee leven. alhoewel…


Ophovener molen Sittard (1716)

19 reacties

  1. Wat een plaatje! En dat binnenwerk is natuurlijk staatsgeheim, toch? Het volk mag niet weten dat al sinds jaar en dag molens niet worden aangedreven door wind of water maar door kindertjes uit de binnenlanden van Afrika die hier al eeuwen slavenarbeid verrichten…;-)

  2. Het binnenwerk van zo,n watermolen ken ik wel van zo,n ding dat aan de Slingebeek bij Winterswijk staat.En dat ziet er met al z,n houten onderdelen heel mooi uit. Toen ik daar vlakbij woonde zwom ik vaak in dat stukje Slingebeek bij die molen omdat het daar dieper was.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.