De Ophovener molen (1716)


Ophovener molen Sittard (1716)

Deze week brachten we met de fotoclub in plaats van een avondje op kantoor, de avond door op locatie voor een fotoshoot bij de Ophovener molen. De Ophovener molen stamt uit 1716 en was in eerste instantie gebouwd als oliemolen en in het bezit van de de hertogen van Gulik. Later, nadat de molen was overgegaan in Franse handen werd de molen omgebouwd tot korenmolen en werden de omliggende boeren verplicht om daar hun koren te laten malen. Later werd er ook gedurende enige tijd een zagerij aan gekoppeld. Daar zit nu een gedeelte van het restaurant in. De molen ligt aan de Geleen-beek die hier door het schitterende landschapspark meandert. Rondom de molen zijn allerlei waterwerkjes aangebracht voor het op peil houden van de waterstand. Al die tijd dat de molen bestaat is de molen gewoon in bedrijf geweest.


Ophovener molen Sittard (1716)

De enige stilstand ontstond wanneer er onderdelen werden vervangen of wanneer de molen beschadigd werd. De laatste restauratie was in 1998. In 2003 werd de molen uitgebreid voor het maken van groene stroom en draait het rad 24 uur per dag, toch kan er ook weer worden overgeschakeld op het malen van graan. Normaal gesproken is de binnenzijde van de molen niet toegankelijk omdat daar een restaurant in is gevestigd en er daarnaast exposities worden gehouden. Echter, als techneuten wilden we er graag in, en op ons verzoek mochten we even binnen kijken er was echter een voorwaarde aan verbonden, geen foto’s van het binnenwerk. Daar konden we mee leven. alhoewel…


Ophovener molen Sittard (1716)

19 Comments

 1. Prachtige beelden en dat bvision-mannetje heb je mooi geplaatst op je 2de foto haha !

 2. Daar wil ik wel een keer naar toe, is het te vinden op google maps?

 3. Alhoewel..toch een gemiste kans. Daar is het wel schitterend.

 4. Dat is een molen om trots en zuinig op te zijn. En hij staat nog eens op een prachtig plekje ook. Toch jammer dat je de machinerie niet even mocht fotograferen.

 5. Wat een multifunctionele molen zeg.Jammer dat je binnen niet mocht fotograferen.De foto’s van de molen buiten en de verdere omgeving zijn in elk geval wel erg mooi.

 6. Grappig ventje op al die foto’s.

 7. mooie foto’s en weer wat bijgeleerd.

 8. Mooi onderwerp om foto’s te maken, goed gelukt weer!

 9. Het binnenwerk was er zeker niet meer? Hier zijn meer windmolens, en die mag je tegen betaling aan de binnen en buitenkant bekijken!

 10. Van de eerste foto mag wel een puzzle van 1000 stukjes gemakt worden. Dan ga ik hem kopen en in elkaar puzzelen. Dan geniet ik heel lang van dat mooie plaatje.

 11. bah, mag je wel naar binnen maar daar geen foto`s maken.
  Dat vind ik altijd ergerlijk, iets verbieden, zonder duidelijke reden waarom.
  Ik had het toch stiekum wel gedaan.

 12. Wat een plaatje! En dat binnenwerk is natuurlijk staatsgeheim, toch? Het volk mag niet weten dat al sinds jaar en dag molens niet worden aangedreven door wind of water maar door kindertjes uit de binnenlanden van Afrika die hier al eeuwen slavenarbeid verrichten…;-)

 13. Mooi hoor, zo op locatie foto’s maken.
  De molen en omgeving leent er zich goed voor…!!
  fijne zondag.

 14. Het binnenwerk van zo,n watermolen ken ik wel van zo,n ding dat aan de Slingebeek bij Winterswijk staat.En dat ziet er met al z,n houten onderdelen heel mooi uit. Toen ik daar vlakbij woonde zwom ik vaak in dat stukje Slingebeek bij die molen omdat het daar dieper was.

 15. Mooie plaatjes uit het Limburgse landschap.

 16. Een oliemolen, nog nooit van gehoord. Wat een prachtig beekje.

 17. Watermolens zou ik ook graag eens op de foto willen zetten. Er bevinden zich er hier echter niet zoveel.

 18. Jammer dat je geen foto’s mocht maken van het binnenwerk. Minstens net zo interessant als de buitenkant. Oude techniek vind ik machtig mooi en interessant.

 19. Dat komt allemaal goed uit. Volgende week zaterdag word ik namelijk in de Ophovener Molen verwacht voor een verjaardagsfeest. Hoezo zou toeval niet bestaan?

Geef een reactie