Blog Action Day
Blog Action Day

Blog Action Day

bVision Photography

Inleiding:
Jaarlijks is er een blog action day met een thema. Dit jaar is het thema water. Terwijl miljoenen een tekort hebben aan schoon drinkwater verspillen we het op andere plaatsen. Nu kan ik heel serieus ingaan op een onderwerp, maar daar zit onder mijn lezers niemand op te wachten. Wetenschap over water en zijn toepassingen is er genoeg op het web te vinden. En helpen doen we alleen maar door steun te geven aan organisaties zoals Unicef, die ervoor zorgen dat het schone drinkwater ook daar terecht komt waar het noodzakelijk is. Het probleem is complex, daarom is men gestart met het in kaart brengen van zogenaamde footprints. Hoeveel water wordt er nu echt gebruikt, en waarvoor
wat voorbeelden van deze Footprints:

 • De productie van één kilo biefstuk vraagt om 1600 liter water.
 • Het drinken van een kop koffie vraagt om 140 liter water.
 • het produceren van een liter melk vraagt om 1000 liter water.
 • het maken van een kilo kaas vraagt om om 5000 liter water (4 liter melk + bereiding).
 • Per liter bier wordt er 300 liter water verbruikt.

per land is dat verschillend en men is dat per inwoner per jaar gaan uitrekenen:

 • Per inwoner in China wordt 700.000 liter water verbruikt.
 • Per inwoner in Japan wordt 1150.000 liter water verbruikt.
 • Per inwoner in de VS wordt 2500.000 liter water verbruikt (Vergelijkbaar: Europa).

Ofwel we verspillen nogal wat water op deze wereld en niet vreemd is dat het in de westerse landen nog het meeste is. Niet dat alle water verloren gaat, maar een groot gedeelte komt toch als vervuild water in ons ecologisch systeem.
De moraal van het verhaal: Steun Unicef en bedenk dat het voor het milieu beter is om een glas bier de drinken i.p.v. een glas melk…

25 Comments

 1. Ik vind dat te zwart wit: het produceren van een liter melk vraagt om 1000 liter water.
  Ja, nee, er komt veel meer melk uit een koe.
  En een koe leeft ook, en er moet gras groeien in weilanden, en dat verfraait het landschap.
  En er leven weer mensen van, dat telt ook allemaal mee.

 2. Zo’n cijfers en berekeningen imponeren me niet, denk dat je die toch steeds met een korreltje zout moet nemen. Daarmee wil ik niet zeggen dat we geen water verspillen, is zeker zo in de westerse wereld, maar of ik nu wel of niet koffie drink dat zal de zaak niet maken. Ik denk dat iedereen voor zichzelf wel probeert om zo zuinig mogelijk met water om te springen, al is het maar om de waterfaktuur te blussen.
  Cheers !
  AmaZony

 3. Een goed log. Je wijst me op iets dat ik nog niet wist. Ik wist wel dat we veel water verbruikten, maar niet dat er voor bepaalde gangbare producten zoveel water nodig is. Consuminderen staat me eigenlijk wel aan. Alleen de uitvoering is niet altijd makkelijk. Dat moet nog beter.

 4. Nooit over nagedacht hoeveel water er verbruikt wordt voor mijn kopje koffie of boterham met kaas. Van vlees was ik het me bewust maar ik heb er nooit verder over door geredeneerd. Shocking eigenlijk…

 5. Van dit soort cijfers word ik altijd heel moedeloos. Hoe zuinig en bewust je als individu ook probeert te leven, ’t is een druppeltje op een gloeiende plaat.
  Doe mij nog maar een wijntje …

 6. Dit soort getallen wantrouw ik altijd,wat berekenen ze nou eigenlijk? Het water gebruikt in het productieproces? Of tellen ze ieder drupje regenwater dat op het weiland valt waar het gras groeit dat de koe eet van wie de melk komt voor de kaas? Is dat dan waterverspilling? Die regen valt anders misschien op een nieuwbouwwijk of een asfaltweg, geef mij dan maar dat weiland.

 7. In een Nederlands kopje koffie zit gemiddeld 0,14 liter, dus per liter getapte koffie is het net als melk 1000 liter water. Toch zal het ook per merk en per land afhangen waar bijvoorbeeld de koffie of melk vandaan komt, omdat er ook water in berekend zit die gebruikt wordt voor het maken van de transportmiddelen.

  Kaas is vreemd. In een kg Nederlandse kaas gaat 12 tot 16 liter melk en zou dus zo’n 15x hoger moeten zijn als melk. In Camembertachtige kaas zit vaak maar 2 liter melk per kg kaas. Vandaar dat dergelijke kaas ook na transport uit Frankrijk nog altijd gunstiger is dan het spul uit eigen land.

  Daarnaast is Israel het land dat de meeste waterproblemen oplevert. Zij gedragen zich als westerlingen en hebben daardoor erg veel drinkwater nodig wat feitelijk niet aanwezig is in dat gebied. In Zuid-Afrika is dat precies zo. De rijkere westerlingen gebruiken tot 100x zoveel als de armere oorspronkelijke bewoners.

  Als consument kan ik er niet zoveel mee. Niet te snel iets in de was gooien en volle trommels draaien is een optie, maar die tikt niet zo aan vergeleken bij de bedrijven die voor mij bijvoorbeeld kleding maken. En op die kleding staat niet hoeveel water daarvoor nodig was. Zelf gebruik ik op de watermeter 16.000 liter per jaar, maar ik heb dan ook geen te wassen auto en de ’tuin’ moet het met het met regenwater doen. Door dat lage verbruik moet ik zo’n 4 euro per kuub betalen. Ddus ook hier is het ‘de gebruiker betaalt’-systeem ver te zoeken, want als ik het dubbele verbruik, dan zakt de prijs naar 2,5 euro per kuub.

 8. Voor zover ik weet hebben de Batavieren hier het bier geïntroduceerd. Zij dronken het uit de schedels van hun overwonnen vijanden. Het drinken van bier zit in onze genen dus. En zo moest ik denken aan deze tekst van het Cocktail Trio:

  Zoveel duizend jaar terug, ons land was enkel zee
  Dronk men in China uit verveling thee
  Maar wat een geluk voor ons, kwamen zij toen niet naar hier
  Maar Batje Vier kwam langs de Rijn op een lekker vatje bier

  Al kreeg ‘ie nooit ’t lintje van verdienste op z’n borst
  Dankzij de brouwer hebben we nooit meer dorst (neeneeneenee)
  Dus maak je borst en je glas maar nat en zeg ons plechtig na
  Leve de man die het bier uitvond van je hieperdepiep hoera

  En in Biervliet woonde een man, Jan-Willem Beukelszoon
  Dat ‘ie haring kaakte vindt men nu heel gewoon
  Maar hij heeft dat idee vast bij een biertje opgedaan
  ’t Bier daar vliedde lustig zo kwam Biervliet aan zijn naam

  Al kreeg ‘ie nooit ’t lintje van verdienste op z’n borst
  Dankzij de brouwer hebben we nooit meer dorst (neeneeneenee)
  Dus maak je borst en je glas maar nat en zeg ons plechtig na
  Leve de man die het bier uitvond van je hieperdepiep hoera

  Nee, de oude Griekse tijd, dat zou voor ons niks zijn
  Daar gaven ze voor straf een giftige beker wijn
  Als ’t nou bier geweest was dan dronk je ’t met plezier
  Dan zaten alle Grieken nou nog levenslang op bier

  Al kreeg ‘ie nooit ’t lintje van verdienste op z’n borst
  Dankzij de brouwer hebben we nooit meer dorst (neeneeneenee)
  Dus maak je borst en je glas maar nat en zeg ons plechtig na
  Leve de man die het bier uitvond van je hieperdepiep hoera

  Ja we danken nu bij deze de ontdekker van ’t glas
  De maker van het vat, van tapkraan en koolzuurgas
  Maar voor de allergrootste, voor hem houden wij hier
  Drie seconde stilte voor de ontdekker van het bier

  Een twee drie

  Al kreeg ‘ie nooit ’t lintje van verdienste op z’n borst
  Dankzij de brouwer hebben we nooit meer dorst (neeneeneenee)
  Dus maak je borst en je glas maar nat en zeg ons plechtig na
  Leve de man die het bier uitvond van je hieperdepiep hoera

  Hiephiephiephiep
  Hoera

 9. Ik was al op de laatste zin aan het wachten, per kopje bier is dat dus nog minder dan koffie.

  Maar dit is toch ook Willem Alexander zijn stokpaardje. We weten nu dus hoe hij aan zijn bijnaam “Prins Pils” komt, hij heeft dit kennelijk ook gesnapt; is hij toch ietsje minder dom dan ik dacht. 😉
   

 10. Vooral die laatste zin doet het hem dan weer!
  Hahaha..
  maar het is wel waar, we verspillen aardig wat water!

  Hier in huis merk ik dat heel erg.. Als bij ons de boiler verwarmt.. Dan gaat automatisch de kraan lekken, is niks aan te doen :-S

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.