Geulhem en Berg of wel de Geulhemerberg
Geulhem en Berg of wel de Geulhemerberg

Geulhem en Berg of wel de Geulhemerberg

bVision Photography

In de krijtrotsen van de Geulemerberg bevonden zich in het verleden meerdere opengekapte ruimten welke dienden als holwoning. Sommige van deze primitieve oer-oude holen waren nog tot rond 1900 bewoond door blokkenbrekers, ijverige mensen die hun brood verdienden met het breken van mergelblokken in de berg. De woonruimte was uitzonderlijk sober ingericht. Wanden en zoldering waren soms met kalk gewit of met enige kleurstof lichtblauw gekleurd. Voor het huurgenot betaalde men toen 4 cent per maand of 50 cent voor een heel jaar. De restauratie van enkele grotwoningen vond plaats in 1976. Tot zover de tekst welke op een dezer woningen neer was geschreven. Ik hoop dat de foto’s anno 2010 een goed beeld weergeven.

bVision Photography

26 Comments

  1. Goh die heb ik hier in Belgie nog niet gezien, wel apart en goed dat ze bewaard gebleven zijn. Altijd leuk zo’n woningen met n geschiedenis… zet wel even aan tot nadenken he… die prijzen, dat werk en het gebrek aan comfort… Nee ik wil niet ruilen dankje..
    Groetje,
    AmaZony

  2. In Nederland (en dus ook deze) heb ik dit nog nooit gezien. Ik heb wel eens in een grothotel overnacht in midden-Turkije. Ik weet nog dat de doucheruimte gigantisch koud was. Die lag dieper in de grot. Daar hing dan ook een gaskachel.

  3. Wauw, die heb ik nog nooit gezien, wat bijzonder!
    Het leek me op t eerste gezicht heel milieuvriendelijk (geisoleerd enzo :-)) ..Maar als ik het zo lees in je ractie op Redstar, moet je veel stoken.. Jammer..

  4. Dit is echt interessant. Mooi om te zien hoor..50 cent voor een heel jaar haha en dan dacht ik dat ik toen ik ging samenwonen in een huisje onder de huurwaarde voor 80 gulden per maand goedkoop uit was 🙂

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.