Tempus fugit  – door Frank (van IkFotograag.nl)

Tempus Fugit is latijn en betekent zoiets als de tijd vliegt. De Engelsen hebben daar nog wat aan toegevoegd “Time flies while you are having fun” De tijd vliegt als je lol hebt.  En dat is zeker waar. Maar de tijd vliegt ook wel zonder lol denk ik,  in ieder geval is het alweer wintertijd.  Niet dat dat iets verandert aan de tijd, we verzetten gewoon de klok, slapen een paar dagen slecht en that’s it. Maar weer is er bijna een jaar voorbij. We kunnen de champagne alweer koud leggen om het vliegen van de tijd te vieren. Tijd maken is een uitdrukking die we ook vaker bezigen, maar dat kunnen we letterlijk gezien ook niet. Jammer dat de zomertijd weer voorbij is, dat wel. ’s Avonds dat extra uurtje licht bevalt me wel. Dat mogen ze van mij het hele jaar wel zo laten. Nu zijn er dagen in het jaar dat ik ’s morgens in het donker naar mijn werk ga en ’s avonds in het donker naar huis ga. Met dat extra uurtje zomertijd in de winter zou ik tenminste nog een keer daglicht zien op een dag. Soms vraag ik me wel eens af hoe de wereld er uit zou zien als we met zijn allen nog steeds met de kippen op stok zouden gaan en hooguit seizoenen met dagen en nachten zouden hebben.  Maar vroeg of laat vindt er dan toch wel iemand de jaartelling, eeuwen, jaren, seizoenen, maanden, weken, dagen, uren, minuten, seconden, en milliseconden uit. En niet te vergeten de klok om twee keer per jaar van zomer op wintertijd en vice versa te zetten. Het meten van de tijd zit in onze genen.

23 Comments

 1. Dat uurtje meer of minder slapen dat maakt me niet echt uit, maar dat uurtje extra licht ’s avonds dat mis ik wel. Geef mij maar altijd zomertijd en als het kon dagen van 20u ofzo want ze zijn veeel te kort… Krijg het soms benauwd omdat ‘de tijd vliegt’ en ik niet meer kan doen dan ‘lopen’…
  Groetje,
  AmaZony

 2. Eigenlijk heb ik daar weinig problemen mee, maar ik leef dan ook het hele jaar door naar de seizoenen en het licht, alleen als ik op tijd op moet is het wat anders natuurlijk maar ook dat is een crime in de zomer en in de winter, al ben ik in de zomer dan vaak erg vroeg op omdat het vroeg licht wordt en de vogels starten met zingen, in de winter slaap ik gewoon naar het licht en ben wat later op, de klok verzetten, omdat ook ik soms op afspraken moet verschijnen, maar eigenlijk?

  Overigens is de wintertijd de originele tijd naar de natuur…

  XXX

 3. Ik zou geen kippen willen houden die zo klein moeten wonen. Een vers ei wordt hier altijd na toe gebracht, dus nog een reden om ze niet zelf te houden.

 4. Ik vind het ook heerlijk die zomertijd en mogen ze zeker niet afschaffen.
  Heerlijk toch lekker lang licht zomers, beter dan deze donkere dagen.
  Echt weer wennen in het donker naar huis.

 5. Ach, nog maar 50 nachtjes slapen, dan beginnen de dagen alweer langer te worden … 🙂

 6. Als we in de winter de zomertijd aan zouden houden was het op sommige dagen pas na negen uur licht.
  Dat zal dan ook wel wennen.

 7. Heer Frank,
  Er is een Afrikaans spreekwoord dat zegt:
  “Jullie westerlingen hebben hologes, maar wij hebben tijd.”
  Kijk, daar word ik nu stil van.
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

 8. De snelheid waarmee tijd verstrijkt gaat, naarmate je leeftijd, steeds sneller. Tijd is relatief.

 9. Van mij mogen ze het ook afschaffen…als je al die uurtjes meer licht zou optellen zijn het er heel wat.
  Afijn, gelukkig heb ik er verder geen last van in de zin van slechter slapen of zo. Ik slaap altijd slecht haha.

  Fijne avond!

 10. Van mij mag het afgeschaft worden. Toevallig hadden wij het er ook nog over, over de winter-zomertijd. Het is helemaal niet meer zo nodig, ooit in het leven geroepen voor de boeren maar ik denk dat veel oudere mensen er ook last van hebben. het haalt je toch uit je ritme en als je daar een beetje gevoelig voor bent…

 11. Ze hebben juist kunstlicht (kaarsen, olielampen en meer recent lampen op elektriciteit) bedacht om niet met de kippen op stok te hoeven!

 12. ik voel me juist weer fitter nu dat uur weer terug is,
  maar ben het wel eens dat we meer licht nodig hebben.

 13. Maar velen weten er erg van de tijd altijd meten ! ollie zeker niet! Maar de tijd vliegt snel , heel snel !

 14. Tijd is vergankelijk, of hij nu snel of langzaam gaat, hij gaat voorbij

 15. Voor mij hoeft het ook niet, al dat geverander 😉

 16. Als de tijd opnieuw uitgevonden zou worden, dan werd die zeker decimaal ipv die rare 12 uren, 60 minuten en 60 seconden.

 17. Tijd is relatief werd me altijd gezegd. 😀
  Ik heb trouwens totaal geen moeite met slapen na de wisseling naar wintertijd. Andersom levert me meer slapeloze nachten op. 🙂

 18. Ik dacht al wat bekends te zien. Zoek maar eens op tempus fugit op mijn blog…

 19. Die paar nachten slecht slapen valt wel mee, het is meer een paar dagen slecht wakker worden. Ik kan altijd net iets te goed slapen als de klok is verzet.

  Love As Always
  Di Mario

 20. De ervaring van de snelheid waarmee de tijd zich verplaats, is afhankelijk van de gemoedstoestand van de individu. Ik heb geen problemen met dat uurtje eerder minder licht

 21. Ja, van mij mag de zomertijd, ook wel blijven het hele jaar door.
  Fijne woensdag, met veel licht.

 22. Het enige wat voorbij gaat zijn wij, de tijd zélf blijft wel.

Geef een reactie