Tempus fugit  – door Frank (van IkFotograag.nl)
Tempus fugit  – door Frank (van IkFotograag.nl)

Tempus fugit  – door Frank (van IkFotograag.nl)

Tempus Fugit is latijn en betekent zoiets als de tijd vliegt. De Engelsen hebben daar nog wat aan toegevoegd “Time flies while you are having fun” De tijd vliegt als je lol hebt.  En dat is zeker waar. Maar de tijd vliegt ook wel zonder lol denk ik,  in ieder geval is het alweer wintertijd.  Niet dat dat iets verandert aan de tijd, we verzetten gewoon de klok, slapen een paar dagen slecht en that’s it. Maar weer is er bijna een jaar voorbij. We kunnen de champagne alweer koud leggen om het vliegen van de tijd te vieren. Tijd maken is een uitdrukking die we ook vaker bezigen, maar dat kunnen we letterlijk gezien ook niet. Jammer dat de zomertijd weer voorbij is, dat wel. ’s Avonds dat extra uurtje licht bevalt me wel. Dat mogen ze van mij het hele jaar wel zo laten. Nu zijn er dagen in het jaar dat ik ’s morgens in het donker naar mijn werk ga en ’s avonds in het donker naar huis ga. Met dat extra uurtje zomertijd in de winter zou ik tenminste nog een keer daglicht zien op een dag. Soms vraag ik me wel eens af hoe de wereld er uit zou zien als we met zijn allen nog steeds met de kippen op stok zouden gaan en hooguit seizoenen met dagen en nachten zouden hebben.  Maar vroeg of laat vindt er dan toch wel iemand de jaartelling, eeuwen, jaren, seizoenen, maanden, weken, dagen, uren, minuten, seconden, en milliseconden uit. En niet te vergeten de klok om twee keer per jaar van zomer op wintertijd en vice versa te zetten. Het meten van de tijd zit in onze genen.

23 Comments

 1. Dat uurtje meer of minder slapen dat maakt me niet echt uit, maar dat uurtje extra licht ’s avonds dat mis ik wel. Geef mij maar altijd zomertijd en als het kon dagen van 20u ofzo want ze zijn veeel te kort… Krijg het soms benauwd omdat ‘de tijd vliegt’ en ik niet meer kan doen dan ‘lopen’…
  Groetje,
  AmaZony

 2. Eigenlijk heb ik daar weinig problemen mee, maar ik leef dan ook het hele jaar door naar de seizoenen en het licht, alleen als ik op tijd op moet is het wat anders natuurlijk maar ook dat is een crime in de zomer en in de winter, al ben ik in de zomer dan vaak erg vroeg op omdat het vroeg licht wordt en de vogels starten met zingen, in de winter slaap ik gewoon naar het licht en ben wat later op, de klok verzetten, omdat ook ik soms op afspraken moet verschijnen, maar eigenlijk?

  Overigens is de wintertijd de originele tijd naar de natuur…

  XXX

 3. Van mij mogen ze het ook afschaffen…als je al die uurtjes meer licht zou optellen zijn het er heel wat.
  Afijn, gelukkig heb ik er verder geen last van in de zin van slechter slapen of zo. Ik slaap altijd slecht haha.

  Fijne avond!

 4. Van mij mag het afgeschaft worden. Toevallig hadden wij het er ook nog over, over de winter-zomertijd. Het is helemaal niet meer zo nodig, ooit in het leven geroepen voor de boeren maar ik denk dat veel oudere mensen er ook last van hebben. het haalt je toch uit je ritme en als je daar een beetje gevoelig voor bent…

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.