De bok en het bier
De bok en het bier

De bok en het bier

bVision Photography

Nee, in dit geval geen verhaal over de Bokkenrijders, alhoewel ik hem er wel van verdacht daar mooie verhalen te kunnen schrijven. Dit beest vinden we in het hartje van Wijlre, Een goede honderd meter van de Brand bierbrouwerij. Daar staat hij symbool voor het geboortehuis van Antoon Coolen. Coolen werd geboren in het Zuid-Limburgse Wijlre als zoon van een bierbrouwer. Maar verhuisde een aantal jaren later met het hele gezin naar Zevenbergen en later naar Deurne, waar zijn ouders een winkel begonnen. Voor de jongeren onder mijn lezers, Coolen schreef streekromans waarvan o.a. Dorp aan de rivier in 1958 door Fons Rademakers werd verfilmd. De bok is gemaakt door Fons Bemelmans en markeert de plek waar Antoon Coolen werd geboren.

bVision Photography

17 Comments

  1. In dit geval sluit ik me aan bij Frank. Ook ik heb ‘Dorp aan de rivier’ gelezen, en volgens mij heb ik de film ook ooit al eens gezien, maar het zegt me allemaal bar weinig meer. ‘Beekman en Beekman’ van Toon Kortooms kan ik echter bijna dromen. Zou het zo zijn dat vrijwillig gelezen boeken langer blijven hangen …?

  2. Wat me verbaast is dat deze schrijver bij velen die hier reageren verplichte kost was op school terwijl ik er nooit van heb gehoord. Misschien is hij meer een begrip in het zuiden des lands dan in het noorden? Hoe dan ook, het is een mooi beeld.

  3. Anton Coolen stond bij ons op school op de verplichte boekenlijst. Toon Kortooms las ik veel liever, maar de avonturen van de “Beekmannen” met “Hendrik van Ham”, de kinderen die “turf aten”, het bezettingsverhaal in de “Zwarte plak”, “Help de dokter verzuipt”, enz. vond men niet “literatuur genoeg”, dat mocht niet gelezen worden. Ik herinner me dat ik “Dorp aan de rivier” ook ooit verplicht heb moeten lezen, zo’n 40 jaar geleden ongeveer. Vraag me niet waar het ook al weer over ging, maar de eerder genoemde boeken van Kortooms herinner ik me wel.

    Ps, waarom plaats je twee keer dezelfde foto?
     

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.