De bok en het bier

bVision Photography

Nee, in dit geval geen verhaal over de Bokkenrijders, alhoewel ik hem er wel van verdacht daar mooie verhalen te kunnen schrijven. Dit beest vinden we in het hartje van Wijlre, Een goede honderd meter van de Brand bierbrouwerij. Daar staat hij symbool voor het geboortehuis van Antoon Coolen. Coolen werd geboren in het Zuid-Limburgse Wijlre als zoon van een bierbrouwer. Maar verhuisde een aantal jaren later met het hele gezin naar Zevenbergen en later naar Deurne, waar zijn ouders een winkel begonnen. Voor de jongeren onder mijn lezers, Coolen schreef streekromans waarvan o.a. Dorp aan de rivier in 1958 door Fons Rademakers werd verfilmd. De bok is gemaakt door Fons Bemelmans en markeert de plek waar Antoon Coolen werd geboren.

bVision Photography

17 Comments

 1. Vaak langs gereden en toch is het me nooit zo opgevallen. Goed dat jij mijn aandacht erop hebt gevestigd.

 2. Het boek origineel ken ik niet, ken alleen de Suske en Wiske variant en natuurlijk Hugo in de Efteling, dat is al prachtig!

  Ooit wil ik het weleens gaan lezen (als de bieb dan nog bestaat)

  XXX

 3. Ik denk dat bijna iedereen dit boek wel gelezen heeft.
  Ennuhhh met een bokbiertje ernaast is het best waard hem nogmaals te lezen:-)

 4. ooit heb ik eens een bok geschoten en nooit heb ik daar een standbeeld voor gekregen.
  Mag ik u bij deze “de bokkenrijders” van en met Suske en Wiske aanbevelen ?

 5. Wel een beetje vreemd dat ze de bok net laten jeuken.
  Je kan de ballen zien!
  Maar het staat in elk geval wel op een goede plek.

 6. Komt Brand bier nog uit Limburg dan? 😛 😛

 7. Ik ken die naam wel maar wist er verder niet echt wat over..

 8. ik ken de boeken niet……………….
  maar ken wel het brand biertje wat overigens heerlijk smaak naar mijn idee, ook bij Peter is die favoriet

 9. In dit geval sluit ik me aan bij Frank. Ook ik heb ‘Dorp aan de rivier’ gelezen, en volgens mij heb ik de film ook ooit al eens gezien, maar het zegt me allemaal bar weinig meer. ‘Beekman en Beekman’ van Toon Kortooms kan ik echter bijna dromen. Zou het zo zijn dat vrijwillig gelezen boeken langer blijven hangen …?

 10. Ik heb ooit in die brouwerij een biertapwedstrijd gewonnen tijdens mijn studie… leuke en mooi brouwerij vond ik het…

 11. Wat me verbaast is dat deze schrijver bij velen die hier reageren verplichte kost was op school terwijl ik er nooit van heb gehoord. Misschien is hij meer een begrip in het zuiden des lands dan in het noorden? Hoe dan ook, het is een mooi beeld.

 12. Nooit van gehoord, maar ik ben dan ook iets jonger dat de generatie die hier al gereageerd heeft.

  Love As always
  Di Mario

 13. Je raad het al. Ook ik las hem met enige verpliching. Niet echt een probleem overigens. U heeft 2 maal de zelfde foto staan?

 14. Anton Coolen stond bij ons op school op de verplichte boekenlijst. Toon Kortooms las ik veel liever, maar de avonturen van de “Beekmannen” met “Hendrik van Ham”, de kinderen die “turf aten”, het bezettingsverhaal in de “Zwarte plak”, “Help de dokter verzuipt”, enz. vond men niet “literatuur genoeg”, dat mocht niet gelezen worden. Ik herinner me dat ik “Dorp aan de rivier” ook ooit verplicht heb moeten lezen, zo’n 40 jaar geleden ongeveer. Vraag me niet waar het ook al weer over ging, maar de eerder genoemde boeken van Kortooms herinner ik me wel.

  Ps, waarom plaats je twee keer dezelfde foto?
   

 15. Ja, ook verplicht gelezen, het was toen niet mijn favoriet dat weet ik nog wel.
  Fijne vrijdag, en op naar een heerlijk weekend.
  Geniet er volop van…!!

 16. Anton Coolen was verplicht werk in het humaniora !

Geef een reactie