De Agfa Isola – door Frank (van IkFotograag.nl)

Vorige week werd ik door een collega blij gemaakt met een oude camera voor mijn verzameling. Een Agfa Isola. Tegenwoordig maakt Agfa geen camera’s meer, maar werd vroeger eigenlijk in een adem genoemd met merken zoals Kodak. Het waren toen wel de twee bekendste en wellicht grootste fabrikanten van camera’s. Agfa houdt zich tegenwoordig meer bezig met professioneel printen.

De Agfa Isola die ik gekregen heb werkt nog helemaal en ziet er ondanks zijn leeftijd nog goed uit. Je ziet maar weer, die relatief eenvoudige mechaniekjes hebben kennelijk het eeuwige leven. De Agfa Isola was een serie van zoekercamera’s gemaakt door Agfa Duitsland. Er waren twee versies, Isola I en Isola II. De camera die ik kreeg is een Isola II. Er zit een lens op die uitschuifbaar is. De foto kan alleen gemaakt worden als de lens volledig uitgeschoven is, en even ingeklikt is. Anders zou de lens te dicht op de film zitten en daardoor onscherpe foto’s maken. De lens is een Agfa Agnar 6,3/75mm. De sluiter kent twee snelheden 1/30 en 1/100 seconde, en natuurlijk een B-stand (zolang openhouden als dat de sluiter ingedrukt wordt). De sluiter blokkeert als je eenmaal afgedrukt hebt. Je moet dan eerst de film (120 rolfilm) verder draaien voor je de volgende foto kunt maken. Dit voorkomt dubbelopnamen. Scherpstellen doe je aan de voorkant, met een smalle ring rond de lens, er zitten afstandsmarkeringen op. Je moest een beetje gokken hoever je van het onderwerp af was, en daar dan op instellen. Er zitten twee diafragma-instellingen in, f-6.3 en f-11. Veel techniek op een eenvoudige camera, je ziet dat foto’s maken vroeger nog een ambacht was. De camera werd gemaakt in de periode 1956 – 1959. De Isola was de opvolger van de Agfa Click en Clack camera’s die ik al eens eerder beschreven heb. De kwaliteit van de Agfa Isola was ook veel beter dan die twee modellen.


Agfa Isola


Agfa Isola


Agfa Isola


Agfa Isola


Agfa Isola


Agfa Isola, de achterkant open

29 Comments

 1. Leuk artikel. Ik kwam dit artikel tegen omdat ik ook een Agfa Isola op de kop getikt had. De voorganger van deze.
  Ik heb hem uitgeprobeerd in spookdorp Doel in België. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de foto’s: http://www.studiophunc.nl/agfa-isola-een-verlaten-dorp-doel/

 2. hoi frank heb net zo een camera gekregen om op de rommelmarkt te verkopen, heb totaal geen idee wat ik er voor zou kunnen vragen kan jij me op weg helpen
  alvast bedankt er zit trouwens ook een originele bruine lederen tas omheen

 3. Die heb ik ook nog gekend. Een heel gedoe met die filmrolletjes he. Herinner me wel dat wanneer je een filmke liet ontwikkelen, je er dan gratis een nieuw bijkreeg.;; Tja t heeft zo zijn charmes he. Zowel het analoge als het digitale heeft z’n voor-en nadelen…

 4. Mooi dingetje. Mijn ouders hebben zo ook nog wat oudjes thuis liggen. 🙂 Altijd mooi om te zien vind ik.

 5. Wat zijn we toch verwend met die geheugenkaartjes ipv de filmrolletjes.

 6. Prachtig dit stukje jeugdsentiment. Ik kan me voorstellen dat je blij bent deze toe te mogen voegen aan je verzameling. Mijn eerste camera was een Agfa Click. Heb jij die toevallig in je verzameling? Dan zou ik het leuk vinden een foto te ontvangen. Bij voorbaat dank. Je weet m’n emailadres.
  Saludos
  Albert

 7. Leuk zo’n oud kastje. Maar dan alleen voor in de vitrinekast!

 8. Nee, dit merk heb ik nooit gehad.

 9. wat gaaf dat je die gekregen hebt,
  altijd leuk .
  veel plezier ervan

 10. Indrukwekkend apparaatje! Past zeker goed bij je verzameling..
  Wat hebben we het dan nu toch makkelijk!

 11. Hai Sjoerd,

  wat een mooi kameraatje!
  Ik had vroeger een Agfa Clack. Ik heb ‘m trouwens nog.
  Met een bruin leren tasje er omheen. Dat paste precies.
  Zwart-wit foto’s maakte ik er mee.

  Nu heb ik een lekker plat dingetje, dat bijna in mijn holle kies past.
  Reuze makkelijk mee te nemen dus.

  Groetjes, Marlou

  .

 12. Leuk dat er aan je gedacht wordt als ze zoiets kwijt willen 😉

 13. Ik weet zo niet uit mijn hoofd of ik de 1 of de 2 heb, maar het is inderdaad een leuke camera. Volgens mij heb ik dit model ooit gebruikt om een 3D camera van te maken. Gewoon doorgezaagd, vlakgeschuurd, en aan elkaar vastgelijmd. Hij werkte perfect. Het enige probleem was het doordraaien, dat moest op de gok. Maar de beelden die eruit kwamen waren met behulp van een houdertje goed in 3D te bekijken. Ik zal de negatieven en de afdrukken nog wel ergens moeten hebben, maar vraag me niet waar.

  Gerry

  http://www.1ivision.blogspot.com

 14. Ik zag bij mijn moeder laatst nog zo’n oude Polaroid op de kast liggen, het zou me niets verbazen als die het ook nog goed doet.

 15. Hé, die kom me bekend voor! Mijn allereerste camera! Hoewel, ik heb ‘m even uit de kast gehaald, ik heb een Isoly I. Ik kreeg ‘m van mijn ouders voor mijn 15e verjaardag. Een camera was een grote wens van me en mijn vader wilde niet een simpele klikklak voor me kopen maar eentje waarmee ik zelf alles kon instellen. Hij doet het ongetwijfeld nog, de vraag is alleen of er nog 120 rolfilm voor te koop is.
  Ik heb hier nóg een oudje staan. Die heb ik ooit van een klant overgekocht voor 15 euro, toen ik in een fotozaak werkte. Het is een Agfa Isolette. Een balgcamera. Hij maakte perfecte foto’s. Ook met een 120 rolfilm.

 16. ik ben al blij als ik iets fatsoenlijks uit mijn digitale dingetje haal.

 17. Met de Agfa Clack heb ik nog tot ver in de jaren 70 heel aardige foto’s gemaakt, maar deze camera ken ik niet. Als hij nog betere foto’s maakt dan de Clack, dan zegt dat veel over de kwaliteit.

 18. Mijn vader had een Agfa Clack, mijn eerste eigen camera was een Zenith spiegelreflex.

 19. Die heb ik ook! De eerste camera van mijn ouders, ligt hier nog steeds in de kast!! De tweede, een Praktika, heb ik trouwens ook nog.

 20. Uit de tijd voordat ik fotografeerde.
  Ditgitaal vind ik toch wel vooruitgang.

 21. Prachtig stukje vakmanschap! Gek genoeg kan ik nog steeds beter omgaan met mijn oude Minolta XG1 dan met de inmiddels ruim een jaar oude Canon EOS 450D. Misschien dat ik dan toch oud word…

 22. Wat hebben we veel ontwikkelingen doorgemaakt sinds toen…

 23. En vreemd genoeg kon ik vroeger beter met een camera omgaan dan nu, hahahaha, maar ik ben best jong nog dus ook die camera’s kenden al auto vaak, toch deed ik daar meer op Manual dan nu met de digi camera 😉

  XXX

 24. Wat een oudje he…

  Daar moet je zuinig op zijn.

  Love As Always
  Di Mario

 25. Ken niets van fototoestellen , helaas Frank !

 26. Die analoog gaat langer mee als de meeste digitale camera!

 27. Ik ben al blij dat ik het knopje vindt om de foto te maken.
  Fijne dag vandaag.

 28. Het ziet er wel geinig uit.
  En je zal er vast wat mee kunnen.
  Mij zegt het niks, ik hoef alleen te weten waar de knop is!

Geef een reactie