De Agfa Isola – door Frank (van IkFotograag.nl)
De Agfa Isola – door Frank (van IkFotograag.nl)

De Agfa Isola – door Frank (van IkFotograag.nl)

Vorige week werd ik door een collega blij gemaakt met een oude camera voor mijn verzameling. Een Agfa Isola. Tegenwoordig maakt Agfa geen camera’s meer, maar werd vroeger eigenlijk in een adem genoemd met merken zoals Kodak. Het waren toen wel de twee bekendste en wellicht grootste fabrikanten van camera’s. Agfa houdt zich tegenwoordig meer bezig met professioneel printen.

De Agfa Isola die ik gekregen heb werkt nog helemaal en ziet er ondanks zijn leeftijd nog goed uit. Je ziet maar weer, die relatief eenvoudige mechaniekjes hebben kennelijk het eeuwige leven. De Agfa Isola was een serie van zoekercamera’s gemaakt door Agfa Duitsland. Er waren twee versies, Isola I en Isola II. De camera die ik kreeg is een Isola II. Er zit een lens op die uitschuifbaar is. De foto kan alleen gemaakt worden als de lens volledig uitgeschoven is, en even ingeklikt is. Anders zou de lens te dicht op de film zitten en daardoor onscherpe foto’s maken. De lens is een Agfa Agnar 6,3/75mm. De sluiter kent twee snelheden 1/30 en 1/100 seconde, en natuurlijk een B-stand (zolang openhouden als dat de sluiter ingedrukt wordt). De sluiter blokkeert als je eenmaal afgedrukt hebt. Je moet dan eerst de film (120 rolfilm) verder draaien voor je de volgende foto kunt maken. Dit voorkomt dubbelopnamen. Scherpstellen doe je aan de voorkant, met een smalle ring rond de lens, er zitten afstandsmarkeringen op. Je moest een beetje gokken hoever je van het onderwerp af was, en daar dan op instellen. Er zitten twee diafragma-instellingen in, f-6.3 en f-11. Veel techniek op een eenvoudige camera, je ziet dat foto’s maken vroeger nog een ambacht was. De camera werd gemaakt in de periode 1956 – 1959. De Isola was de opvolger van de Agfa Click en Clack camera’s die ik al eens eerder beschreven heb. De kwaliteit van de Agfa Isola was ook veel beter dan die twee modellen.


Agfa Isola


Agfa Isola


Agfa Isola


Agfa Isola


Agfa Isola


Agfa Isola, de achterkant open

29 reacties

 1. bloem jaap

  hoi frank heb net zo een camera gekregen om op de rommelmarkt te verkopen, heb totaal geen idee wat ik er voor zou kunnen vragen kan jij me op weg helpen
  alvast bedankt er zit trouwens ook een originele bruine lederen tas omheen

 2. Die heb ik ook nog gekend. Een heel gedoe met die filmrolletjes he. Herinner me wel dat wanneer je een filmke liet ontwikkelen, je er dan gratis een nieuw bijkreeg.;; Tja t heeft zo zijn charmes he. Zowel het analoge als het digitale heeft z’n voor-en nadelen…

 3. Prachtig dit stukje jeugdsentiment. Ik kan me voorstellen dat je blij bent deze toe te mogen voegen aan je verzameling. Mijn eerste camera was een Agfa Click. Heb jij die toevallig in je verzameling? Dan zou ik het leuk vinden een foto te ontvangen. Bij voorbaat dank. Je weet m’n emailadres.
  Saludos
  Albert

 4. Hai Sjoerd,

  wat een mooi kameraatje!
  Ik had vroeger een Agfa Clack. Ik heb ‘m trouwens nog.
  Met een bruin leren tasje er omheen. Dat paste precies.
  Zwart-wit foto’s maakte ik er mee.

  Nu heb ik een lekker plat dingetje, dat bijna in mijn holle kies past.
  Reuze makkelijk mee te nemen dus.

  Groetjes, Marlou

  .

 5. Ik weet zo niet uit mijn hoofd of ik de 1 of de 2 heb, maar het is inderdaad een leuke camera. Volgens mij heb ik dit model ooit gebruikt om een 3D camera van te maken. Gewoon doorgezaagd, vlakgeschuurd, en aan elkaar vastgelijmd. Hij werkte perfect. Het enige probleem was het doordraaien, dat moest op de gok. Maar de beelden die eruit kwamen waren met behulp van een houdertje goed in 3D te bekijken. Ik zal de negatieven en de afdrukken nog wel ergens moeten hebben, maar vraag me niet waar.

  Gerry

  http://www.1ivision.blogspot.com

 6. Hé, die kom me bekend voor! Mijn allereerste camera! Hoewel, ik heb ‘m even uit de kast gehaald, ik heb een Isoly I. Ik kreeg ‘m van mijn ouders voor mijn 15e verjaardag. Een camera was een grote wens van me en mijn vader wilde niet een simpele klikklak voor me kopen maar eentje waarmee ik zelf alles kon instellen. Hij doet het ongetwijfeld nog, de vraag is alleen of er nog 120 rolfilm voor te koop is.
  Ik heb hier nóg een oudje staan. Die heb ik ooit van een klant overgekocht voor 15 euro, toen ik in een fotozaak werkte. Het is een Agfa Isolette. Een balgcamera. Hij maakte perfecte foto’s. Ook met een 120 rolfilm.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.