Dromen van Zwart-wit – door Frank
Dromen van Zwart-wit – door Frank

Dromen van Zwart-wit – door Frank

Ik heb pas geleden meegedaan aan een Webinar. Eem Webinar is een manier van online vergaderen, demonstraties geven/krijgen en ook interactief binnen de deelnemersgroep vragen stellen en beantwoord krijgen. Alles van achter je PC. Het Webinar ging over de mogelijkheden van een softwarepakket wat binnen Photoshop of Lightroom zwart-wit foto’s kon maken van je kleuren foto’s. De naam van het pakket, Nik Silver Efex Pro 2.0. Op zich is het niet zo heel bijzonder dat zwart-wit kunnen maken, dat kunnen meer applicaties. Photoshop en Lightroom zelf bijvoorbeeld. Maar deze software had toch een aantal tools aan boord, dat het toch wel heel gemakkelijk werd, om ook nog snel hele aparte effecten te krijgen. Onder andere omdat je heel selectief bepaald tinten kon aanpassen. Helaas is mijn 15 dagen demoversie inmiddels verlopen, daarbij vind ik de software eigenlijk ook te duur, of beter gezegd het kost wel erg veel geld. Maar ik had er best nog wat langer mee willen spelen. Ik heb ook weer veel zin in zwart-witfotografie gekregen. Ik moet toegeven dat wat ik met de digitale foto’s van tegenwoordig op de PC bereik, daar kon ik vroeger in de “Donkere kamer” alleen maar van dromen. Ik was al blij als ik het “gewoon” afgedrukt kreeg.

Hieronder enkele resultaten:

18 Comments

 1. Het programma zegt me niks, maar met photoshop zet ik sommige foto’s ook wel om in zw/w; hangt veel van het onderwerp van, want alles leent zich er niet toe. Jouw laatste foto wél, heel knap in zw/w. Groetje,

 2. Zwartwit heeft op z’n tijd wel meerwaarde voor bepaalde foto’s, maar om daar nu een duur programma voor aan te schaffen …
  Tenslotte krijg je de spanning en de charme van de goeie ouwe donkere kamer er niet mee terug. De spanning wat er tevoorschijn komt in het ontwikkelbad … de geur van de chemicaliën … dat soort dingen. 🙂

 3. frank-103

  met zwart wit krijg je soms een hele andere sfeer, erg fraai. Ik gebruik een gewoon programmaatje, niet geweldig maar ik heb ook geen zin extra geld aan speciale software uit te geven.

 4. Een leuke log Sjoerd. Ik moet je bekennen dat ik weinig in zwart/wit doe. Misschien toch maar eens proberen. Als MacBook Pro user gebruik ik Photoshop elements 8. Je kent dat? Ben er niet ontevreden over. Heb je nog tips voor me?
  O.T. We zijn er uit o.a. dankzij Daisy t.a.v. die vogel. Het is een halsbandparkiet.
  Adios Sjoerd en werk ze vandaag.
  Saludos Albert

 5. Mooi zeg. Ik ken het programma niet, heb zelf Corell. Het lijkt me zeker de moeite waard zeg. Verbazend he, hoe twee dezelfde foto’s zo’n geheel andere sfeer krijgen door alleen de kleur te veranderen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.