Dromen van Zwart-wit – door Frank

Ik heb pas geleden meegedaan aan een Webinar. Eem Webinar is een manier van online vergaderen, demonstraties geven/krijgen en ook interactief binnen de deelnemersgroep vragen stellen en beantwoord krijgen. Alles van achter je PC. Het Webinar ging over de mogelijkheden van een softwarepakket wat binnen Photoshop of Lightroom zwart-wit foto’s kon maken van je kleuren foto’s. De naam van het pakket, Nik Silver Efex Pro 2.0. Op zich is het niet zo heel bijzonder dat zwart-wit kunnen maken, dat kunnen meer applicaties. Photoshop en Lightroom zelf bijvoorbeeld. Maar deze software had toch een aantal tools aan boord, dat het toch wel heel gemakkelijk werd, om ook nog snel hele aparte effecten te krijgen. Onder andere omdat je heel selectief bepaald tinten kon aanpassen. Helaas is mijn 15 dagen demoversie inmiddels verlopen, daarbij vind ik de software eigenlijk ook te duur, of beter gezegd het kost wel erg veel geld. Maar ik had er best nog wat langer mee willen spelen. Ik heb ook weer veel zin in zwart-witfotografie gekregen. Ik moet toegeven dat wat ik met de digitale foto’s van tegenwoordig op de PC bereik, daar kon ik vroeger in de “Donkere kamer” alleen maar van dromen. Ik was al blij als ik het “gewoon” afgedrukt kreeg.

Hieronder enkele resultaten:

18 Comments

 1. Het programma zegt me niks, maar met photoshop zet ik sommige foto’s ook wel om in zw/w; hangt veel van het onderwerp van, want alles leent zich er niet toe. Jouw laatste foto wél, heel knap in zw/w. Groetje,

 2. vooral die laatste foto is heel erg mooi vindt ik,
  jammer dat je proeftijd voorbij is

 3. Die aparte fotoprogramma ’s zijn mooi maar inderdaad erg veel geld.

 4. Zwartwit heeft op z’n tijd wel meerwaarde voor bepaalde foto’s, maar om daar nu een duur programma voor aan te schaffen …
  Tenslotte krijg je de spanning en de charme van de goeie ouwe donkere kamer er niet mee terug. De spanning wat er tevoorschijn komt in het ontwikkelbad … de geur van de chemicaliën … dat soort dingen. 🙂

 5. Soms zie je meer details in zwart, omdat de kleuren je niet van de wijs kunnen brengen.

 6. Mijn voorkeur gaatuit naarde midelste foto, die met dat hek

 7. Ik vind de bewerking van de ketting het mooist. Natuurfoto’s zie ik nog steeds het liefst in kleur.

 8. Ik vind kleur altijd het mooiste, ik heb een kleurenscherm.
  en afdrukken en zo, dat hoeft tegenwoordig niet meer.

 9. met zwart wit krijg je soms een hele andere sfeer, erg fraai. Ik gebruik een gewoon programmaatje, niet geweldig maar ik heb ook geen zin extra geld aan speciale software uit te geven.

 10. Sommige foto’s worden vooral krachtiger door ze B&W te maken, jij bewijst dat jier voor mij. Ik gebruik Tiffen DFX, een plugin voor Adobe PS, en dat werkt super…

 11. je kan er inderdaad mooie dingen mee doen.

 12. Die zwart-witte platen komen duidelijk beter uit!

 13. Duidelijk dat ik voor zwart-wit ga. Die vind ik alledrie mooier.

  Love As always
  Di Mario

 14. Ja leuk om zo even te kunnen snuffelen…!
  Zwart/wit foto’ s zijn altijd bijzonder.

 15. Zwart -wit is heel mooi ; Ollie weigert oude films zoals van Stan en Ollie in de gekleurde versie te kopen .

 16. Ik zat een beetje te slapen Sjoerd. Ligt vast aan de tijd dat ik computer.
  Deze gast-log is de wekelijkse van Frank. Mea culpa. Dus nu maar hopen dat
  Frank me tips gaat geven.
  Grtz Albert

 17. Een leuke log Sjoerd. Ik moet je bekennen dat ik weinig in zwart/wit doe. Misschien toch maar eens proberen. Als MacBook Pro user gebruik ik Photoshop elements 8. Je kent dat? Ben er niet ontevreden over. Heb je nog tips voor me?
  O.T. We zijn er uit o.a. dankzij Daisy t.a.v. die vogel. Het is een halsbandparkiet.
  Adios Sjoerd en werk ze vandaag.
  Saludos Albert

 18. Mooi zeg. Ik ken het programma niet, heb zelf Corell. Het lijkt me zeker de moeite waard zeg. Verbazend he, hoe twee dezelfde foto’s zo’n geheel andere sfeer krijgen door alleen de kleur te veranderen.

Geef een reactie