Caumerbeek Hoensbroek
Caumerbeek Hoensbroek

Caumerbeek Hoensbroek

bVision Photography

Lang geleden, in mijn jeugdjaren, was er een project om de Caumerbeek, een natuurlijk water wat gebruikt werd als openbaar riool te overkluizen om de ratten en de stank uit de omliggende woongebieden te weren. Een duur project uiteraard, maar na afloop was iedereen tevreden. Het overkluisde gedeelte werd een wandelgebied en menigeen liet daar zijn hond uit en er werden zelfs hardloopwedstrijden en andere sportieve bezigheden georganiseerd. Maar, noem het een gewijzigd inzicht, het moet weer open. Ofwel de beek moet behoudens sommige door de infrastructuur bepaalde onderdoorgangen, weer een beek worden. Gelukkig zijn bijna alle destijds aanwezige bruggen behouden gebleven en kunnen deze dan ook hergebruikt worden.

bVision Photography

Door de ontkluizing worden de beken Caumerbeek en Loopgraaf weer zichtbaar. Regenwater en bronwater komen hierdoor aan de oppervlakte en worden gescheiden van het rioolwater. Het vuile water wordt via een riool afgevoerd. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot en zonder dat tijdelijk de rioollucht in de omgeving weer terug komt. De foto’s geven een overzicht van de werkzaamheden zoals ze momenteel plaats vinden binnen ons stadsdeel. Het project gaat verder dan alleen Hoensbroek, de voorliggende gedeelten komen daarna aan de beurt. Voor geïnteresseerden, het kost circa 8 miljoen euro en wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Heerlen en het Waterschap Roer en Overmaas, uiteraard met subsidie, waarvoor dank.

bVision Photography

22 Comments

  1. ’t Is wat met onze waterlopen …
    Hier in Drachten heeft men in de 90-er jaren het plan opgevat om de in de jaren 70 gedempte hoofdvaart weer open te graven tot in het centrum. Als gevolg van de financiele crisis is de eerste spade echter nog steeds niet de grond in gegaan. Daar bij jullie is men blijkbaar mooi op tijd begonnen met deze klus.

  2. Jouw woonplaats is niet de enige die na verloop van tijd een gracht, beek of andere waterloop weer opengooit omdat het mooier is. In Utrecht zijn ook zulke plannen. Dat weet ik omdat ik in die stad meer dan 20 jaar gewerkt heb.
    Saludos Albert

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.