DeLorean
DeLorean

DeLorean

Bij de Delorean moet ik denken aan de film Back to the Future. En over de future gaat dan ook deze blog. Wordt momenteel koper bij het leven gestolen, is de benzine peperduur, ben je goudgeld kwijt aan gadgets, sta je uren in de file. Dan denkt toch iedereen dat moet anders kunnen. En het kan anders. Met kan bedoel ik dan can, het aluminium blikje waar wereldwijd de schappen mee vol staan. Met bier, cola en nog veel meer…. Ja en denkt u dan. Wat heeft dat met die auto te maken. Nou, alles. Want twee slimmeriken, professor Xavier Salueña en student Aleix Llovet, hebben uitgevonden hoe je met die blikjes en wat natronloog een auto kunt laten rijden. Nog zeer primitief, het is nog maar een modelauto met afstandbediening, maar het werkt. De naam van dit modelautootje is dAlH2Orean. Juist ja als je dat goed leest zitten we weer in back to the future.

bVision Photography

De werking is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen. in een waterige oplossing van natronloog en aluminium ontstaat waterstof. Dat stuur je, na filtering, naar een brandstofcel waar je elektriciteit opwekt, die vervolgens een elektromotor aanstuurt. De dAlH2Orean heeft een topsnelheid van 30km/h en heeft een actieradius van 40 km. Uiteraard is dit slechts het begin van een groot onderzoek, maar het spelen met dit soort technieken lijkt me wel wat. Zij mogen deze reis bouwen, dan doe ik er met mijn afstandsbediening wel mee rijden.

24 Comments

  1. frank-103

    Tja, maar bijvoorbeeld electriciteit opwekken voor electrisch rijden kost ook een boel fossiele brandstof of kernenergie, je hebt meerdere keren verlies. Wat het meest economisch wordt? Als het de mensen in Europa echt serieus was, dan is miv morgen de maximum snelheid op de wegen 90 km/u.

  2. ik kwam twee jaar geleden in Elsloo iemand tegen die reclame maakte voor deze vinding, rijden op waterstof via een brandstofcel. Ik geloof dat ik er een logje over heb geschreven met een foto. Maar ik ben te lui om het op te zoeken,.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.