DeLorean

Bij de Delorean moet ik denken aan de film Back to the Future. En over de future gaat dan ook deze blog. Wordt momenteel koper bij het leven gestolen, is de benzine peperduur, ben je goudgeld kwijt aan gadgets, sta je uren in de file. Dan denkt toch iedereen dat moet anders kunnen. En het kan anders. Met kan bedoel ik dan can, het aluminium blikje waar wereldwijd de schappen mee vol staan. Met bier, cola en nog veel meer…. Ja en denkt u dan. Wat heeft dat met die auto te maken. Nou, alles. Want twee slimmeriken, professor Xavier Salueña en student Aleix Llovet, hebben uitgevonden hoe je met die blikjes en wat natronloog een auto kunt laten rijden. Nog zeer primitief, het is nog maar een modelauto met afstandbediening, maar het werkt. De naam van dit modelautootje is dAlH2Orean. Juist ja als je dat goed leest zitten we weer in back to the future.

bVision Photography

De werking is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen. in een waterige oplossing van natronloog en aluminium ontstaat waterstof. Dat stuur je, na filtering, naar een brandstofcel waar je elektriciteit opwekt, die vervolgens een elektromotor aanstuurt. De dAlH2Orean heeft een topsnelheid van 30km/h en heeft een actieradius van 40 km. Uiteraard is dit slechts het begin van een groot onderzoek, maar het spelen met dit soort technieken lijkt me wel wat. Zij mogen deze reis bouwen, dan doe ik er met mijn afstandsbediening wel mee rijden.

24 Comments

 1. hoe maak je zo auto

 2. leuk speeltje ! wil wel meedoen hoor ! n race-ke ?

 3. doet me denken aan de reacties op de eerste automobielen – – – die ik hierboven lees –
  enniewee – – als jij met deze techniek aan de slag gaat, geef me een seintje, dan doe ik met je mee – –

 4. Grappig die nieuwe technieken.

 5. Gaaf zeg. 😀 Ik begrijp er niet veel van maar vind het altijd knap dat mensen zulke dingen ontdekken. 🙂

 6. De techniek staat voor niets!

 7. Dus binnenkort eerst flink wat (blikjes) bier drinken voor we met de auto op vakantie kunnen.

 8. Hoe een tweetal tot geweldige ideeen kan komen.
  Ja, ik heb wel vertrouwen in de toekomst.
  Vriendelijke groet.

 9. Komt tijd komt de ontwikkeling als vanzelf?

 10. Leuk speeltje, nu maar hopen dat het verder ontwikkeld wordt.

 11. Geweldig die ontwikkelingen!
  Hopelijk leveren Coca Cola en consorten een flinke bijdrage aan deze ontwikkeling!
  groetjes en nog een fijn paasweekend!
  Elmar

 12. wow super knap dit.

 13. Tja, maar bijvoorbeeld electriciteit opwekken voor electrisch rijden kost ook een boel fossiele brandstof of kernenergie, je hebt meerdere keren verlies. Wat het meest economisch wordt? Als het de mensen in Europa echt serieus was, dan is miv morgen de maximum snelheid op de wegen 90 km/u.

 14. Het wetensSchap staat vol met inventies. De vraag is wat er uit pakken.
  En niet alle vooruitgang is vooruitgang, maar er zitten goeie dingen tussen.

 15. ongelooflijk knap staaltje techniek.

 16. 40 km, dat is ver genoeg om op mijn werk te komen en de snelheid staat me ook wel aan.

  Love As always
  Di Mario

 17. De techniek blijft zich maar ontwikkelen

 18. Dat zal de gewone man voorlopig nog niet kunnen betalen mocht het er komen.

 19. Langzaam maar zeker komen de nieuwe technieken naar boven. En het wordt tijd ook.

 20. Knap hoor…!!
  Fijne paas.

 21. Wat een techniek he, daar is de mens toch uniek in!

 22. Toch wel gaaf, dat zo’n geval 100 km/h kan halen.

 23. ik kwam twee jaar geleden in Elsloo iemand tegen die reclame maakte voor deze vinding, rijden op waterstof via een brandstofcel. Ik geloof dat ik er een logje over heb geschreven met een foto. Maar ik ben te lui om het op te zoeken,.

Geef een reactie