bVision Photography

De Ford Pinto is een echte Amerikaanse auto die gebouwd werd met een oogje op de Europese markt. Gebouwd van 1971 tot 1980 was het een van de slechtste Fords ooit samen met de Ford Edsel. In de Amerikaanse autohistorie staat deze wagen bij de top 100 van de slechtste auto’s ooit (Time magazine). Toch waren het vurige wagens. De auto was letterlijk en figuurlijk licht ontvlambaar. Bij aanrijdingen van achter vloog de auto steevast in brand. Ford had twee mogelijkheden, ene was het achterste stuk opnieuw ontwerpen, of, de slachtoffers van zo’n ongewenste bijwerking uitkeren. Het eerste zou Ford 121 miljoen dollar kosten, het tweede en dat werd het werd geschat op een 50 miljoen dollar. En de slachtoffers, “Let them burn in hell”. Af en toe zie er hier ook nog wel ene rijden. Deze gaat uiteraard niet in mijn virtuele museum.
Grappig is dat de auto in Brazilië bijna niet verkocht werd. Het duurde even voordat de Amerikanen er achter waren dat Pinto in het Braziliaans slang “kleine teelballen” betekende. Of, vrij vertaald een kerel zonder ballen…

bVision Photography

14 Comments

  1. Ja, dat was Ralph Nader die dat naar boven haalde, die berekening van Ford.

    Zo was er ook een Chevrolet Nova, wat in het Spaans als ‘no va’ (rijdt niet) gelezen kon worden.

Reageren mag, stay safe!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.