Het rijdende frietkot
Het rijdende frietkot

Het rijdende frietkot

bVision Photography

De Citroën HY is een bestelbus van Citroën die werd geproduceerd tussen 1947 en 1982. Goh, dat moest er even uit. Voor de rest is het gewoon een rijdende legende. Bijna een half miljoen werden ervan gemaakt. De golfplatenbus, als politiebus, als Ambulance, voor ziekenvervoer, de ANWB had er vele, als frietkot reden ze rond, als ijsco wagen niet te vergeten het rode kruis stond erom bekend en ga zo maar door. De lelijke eend onder de bestelwagens… Toch was er duidelijk een andere filosofie. Alle besturingselementen zaten aan de voorzijde, naar achteren was niets. En dat was wel zo makkelijk. Verlengen, een andere opbouw, je kon het zo gek niet bedenken of het was mogelijk. Gewoon achter de bestuurder alles weghalen en opnieuw beginnen. Daar ontstond ook de campercultuur door. Alsof deze bus daarvoor was ontworpen. Over de prestaties kunnen we kort zijn. Het reed altijd, alleen niet snel, en het was voor de rest ook een slak. Toch krijgt deze Citroën een ereplaats in mijn virtueel museum.

bVision Photography

21 Comments

  1. Toen ik nog heel jong was, had ik met mijn eerste relatie een droom….ooit zo’n auto en dan als kleine zelfstandige, de wereld in. Gelukkig is deze droom nooit waarheid gewroden, het zou waarschijnlijk een rampzalig leven zijn geworden.

  2. frank-103

    Met de aanblik van zo’n citroen bus krijg ik gewoon zo’n pavlov reactie: het speeksel begint te lopen! Op de camping in Frankrijk kwam de lokale pizzabakker met zo’n bus met pizzaoven overheerlijke pizza’s verkopen. Dan is vakantie in Frankrijk geweldig!

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: