MV Dimitrios II – door Frank
MV Dimitrios II – door Frank

MV Dimitrios II – door Frank

Ongeveer 10 jaar geleden was ik ook al eens in Cyprus en bezocht toen de archeologische sites van Paphos; de Romeinse mozaïeken vloeren en de koningsgraven (Tombs of the Kings). Wat ons toen opviel was een schip wat voor de kust op de rotsen was gelopen. Drie weken geleden toen ik de luiken voor het balkon van ons appartement opendeed, zag ik het wrak weer liggen. Het appartementencomplex ligt vlak naast de Tombs of the Kings. Tien jaar geleden heb ik er geen aandacht aan besteed, maar omdat ik sindsdien een aantal jaren gedoken heb en soms ook naar scheepswrakken, was ik nu meer geïnteresseerd.

Uitzicht vanaf het balkon van ons appartement
Uitzicht vanaf het balkon van ons appartement

Op 23 maart 1998 is de onder Hondurese vlag varende “MV Dimitrios II”, tijdens een zware storm, gestrand op de rotsen voor Paphos in de buurt van de vuurtoren. Het schip was met een lading hout op weg van Griekenland naar Syrië. De acht bemanningsleden, bestaande uit Grieken, Pakistanen en Syriërs, werden door de Britse marine met helikopters van boord gehaald (De Britten hebben twee basissen op Cyprus). Later bleek dat een aantal bemanningsleden vervalste zeemanspapieren hadden. Tevens bleek dat een deel van de lading bestond uit namaak merkartikelen uit Liberia. De “MV Dimitrios II” werd in 1964 in Hamburg op de werf van Sietas gebouwd als ARN X en heeft daarna ook nog andere namen gehad zoals: LUHE, TOR NORDIA, LUHEDEICH, SOFIA, ANASTASIA en uiteindelijk dan DIMITRIOS II. Het wrak is inmiddels een toeristische attractie, er zijn bootdagtochten die een bezoek aan het wrak op het programma hebben. Dat wil zeggen je kunt het op een afstandje bekijken. Ooit heeft iemand zelfs het plan gehad om er een disco op te beginnen, maar daar is nooit toestemming voor verleend.

Het bergen van het wrak stuit inmiddels op weerstand van de bevolking. Het maakt voor veel mensen deel uit van het dagelijkse leven (uitzicht) van Paphos en de dorpen er om heen. Bovendien is het bergen of slopen erg moeilijk omdat het schip zo hoog op de rotsen ligt. Ook uit milieu-overwegingen is sloop een groot risico. er blijft altijd wel wat troep achter in zo’n schip.

MV Dimitrios II
MV Dimitrios II

19 Comments

  1. Simon

    Op weg van Paphos naar Coral Bay trok het wrak bij mij meteen de aandacht. Bijzonder vond ik dat het wrak zo hoog en keurig recht lag. Het wrak kan naar mijn mening maar beter blijven liggen. Het is een prachtig baken en herkenningspunt (ook voor radar). Het wrak kan wel maar beter eerst ontdaan worden van olieresten en asbest, voor het instort. Maar dat kan nog wel enige tientallen jaren duren.

    1. Er zitten soms wel hoge stoepranden, maar ook plekken waar je dan weer er op of af kunt. Ik heb er wel enkele mensen met een rolstoel gezien, maar daar was steeds ook iemand bij, die denk ik ook in geval van nodig kon helpen. De bussen, openbaar vervoer hadden wel een brede lage instap. Maar hoe je er met een rolstoel in moet weet ik niet. Veel winkels hebben zoveel van hun koopwaar op straat dat de gangen om binnen te komen erg smal worden. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik er niet echt opgelet heb, als ik geweten had dat deze vraag zou komen dan had ik dat zeker wel gedaan.
       

  2. er zal zich inmiddels ook wel een heel maritiem leven van mosseltjes en wieren en visjes hebben gevestigd onder en op dat schip.ze moesten het eigenlijk een beetje laten zinken, dan wordt het nog veel interessanter

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.