Lanz Bulldog – Slenaken
Lanz Bulldog – Slenaken

Lanz Bulldog – Slenaken

bVision Photography

Soms rij je zomaar door het Limburgse land en wordt je getrakteerd op een tractor, en niet eentje, maar meerdere. Het gebeurde net buiten de gemeentegrens van het plaatsje Slenaken. Daar hield de stoet even stil om te verzamelen voor een tocht richting Banholt. Dit soort boerenfeesten wordt in deze omgeving veel gegeven. De reden waarom ik deze Lanz Bulldog eruit gekozen heb is dat een collega van mij ook zo’n oud gevaarte heeft en daar regelmatig mee rondrijdt.

bVision Photography

Van 1921 tot 1955 werden de unieke Lanz Bulldog tractoren gebouwd in het Duitse Mannheim. Uniek doordat ze een eencilinder gloeikop motor hadden en je best wel even bezig was voordat je hem aan het lopen had. En dan kwam de grote kracht van deze motoren naar boven. Met een gezellig stacato van de eencilinder was het een werkpaard wat je nooit in de steek liet. Uiteraard kon er eens wat kapot gaan, dat gebeurde doordat de boer zich niet aan de regels hield en er onvoldoende koeling was, of te weinig smeermiddel. Het was voor de boer een ideale tractor, hij liep op (afgewerkte) olie, petroleum, diesel en nog vele andere brandstoffen. Ware het niet dat deze techniek achterhaald werd, anders liepen ze nu nog, want eenmaal aangeschaft… Helaas, de werkelijkheid is anders en het eens zo trotse bedrijf is in 1955 overgenomen door John Deere. En nee deze gaat niet in mijn virtuele garage, het is een intermezzo, ik heb vakantie.

bVision Photography

13 Comments

  1. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze maken ook zo’n lekker dokkerend geluid.
    Het is prima vakantieweer, maar het lijkt me afgaand op de temperaturen daar bij jullie in het zuiden momenteel geen weer voor badkamerklussen …

  2. Da,s een mooi ding hoor. Ik heb wel wat met deze boeren werktuigen. Als kind reed ik regelmatig met een McCormick en later in engeland op een hogeschool voor de lannnd- en tuinbouw op de John Deer,s

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.