Een tijdje terug schreef ik over een webinar wat ik gevolgd had over Silver Efex Pro. Mooie software maar met een flink prijskaartje. Nou maak ik ook weer niet zoveel zwart-wit-foto’s dat de aanschaf zich hiervoor loont. Daarom ben ik verder gaan onderzoeken wat de mogelijkheden van Adobe Lightroom zijn. Maar Photoshop (elements) en wellicht andere pakketten ook, hebben meestal wel iets aan boord, waarmee dit ook makkelijk te realiseren is. Zo vond ik in Adobe Lightroom volgend onderdeel in de ontwikkelmodule. Je kunt in feite hiermee ieder filter wat vroeger voor de lens van de camera gedraaid werd simuleren. Zo kun je door wat meer of minder van een kleur te geven je foto die “look”geven die je bevalt.  Waarmee ik eigenlijk wil zeggen dat het zo net zo goed gaat. Daarnaast zijn er voor Adobe Lightroom erg veel “presets” in omloop, waarmee je in een keer misschien wel dat krijgt wat je zoekt.

Met deze schuifregelaars heb ik in Lightroom de foto zijn huidige look gegeven.

16 Comments

  1. Zwart wit fotografie (of omzetten naar zwart-wit) kan heel mooi zijn. Ik moet zeggen dat ik in dit geval de kleurenfoto toch mooier vind, puur door de aard van het landschap.
    Omzetten naar zwart-wit is een kunst op zich. Daar valt voor mij ook nog veel te leren.

  2. Met mijn 10 jaar oude TFT scherm en de opmerking dat 20% van de mannen kleurenblind is laat ik dit soort gefrobel aan me voorbij gaan. Bij afdrukjes gaat de ontwikkelcentrale ook de instellingen weer wijzigen. Het is hachelijk!

    frank-103

Reageren mag, stay safe!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.