Stof op de sensor – door Frank (van IkFotograag.nl)
Stof op de sensor – door Frank (van IkFotograag.nl)

Stof op de sensor – door Frank (van IkFotograag.nl)

Afgelopen week ontdekte ik op een aantal van mijn foto’s allemaal vlekjes. Stof op de CCD sensor van mijn camera. Deze sensor is het lichtgevoelige deel van de camera. Het onderdeel waar de megapixels worden gemaakt zeg maar. Vroeger had je daar je filmpje zitten en als er al wat stof in de camera terecht was gekomen dan blies je dat met een blaasbalgje weer weg. Verse film en klaar. Het stof is een euvel waar eigenlijk alleen camera’s met verwisselbare lenzen last van hebben. En vroeg of laat zit het er op. Vooral de foto’s genomen met een kleine diafragma opening hebben er last van. Je ziet de stofjes dan meestal zitten op de lichte delen van de foto. Nou krijg je dat met Photoshop of Lightroom wel weg, maar dat betekent ook weer een hoop werk. Zeker als je een hele serie foto’s hebt gemaakt. Dus moest de sensor schoongemaakt worden. Normaal even met de blaasbalg er in blazen, maar dat hielp deze keer niet, of niet voldoende. een aantal van die stofjes was hardnekkig. En daar wordt ik dan weer heel chagrijnig van. Gelukkig had een van mijn broers al vaker met dit bijltje gehakt, of in dit geval met een speciaal kwastje geveegd. Hij heeft mijn lichtgevoelige chip weer keurig schoongemaakt. Zo’n speciaal kwastje en een betere blaasbalg heb ik nu ook zelf besteld. Kan ik het in het vervolg zelf schoon maken. Ik had altijd gedacht dat het met een beetje blazen wel bij te houden was, en doordat ik weinig objectieven wissel dat ik er weinig of geen last van zou hebben. Niet waar dus. Een theorie hoe dat stof toch in de camera zou kunnen komen is dat de in en uit schuivende zoomlens als een soort pomp werkt en zo minuscule stofdeeltjes uiteindelijk toch de camera in kan zuigen. Een andere verklaring heb ik voorlopig niet en ik denk dat dat theoretisch best mogelijk is.

Hoe kun je testen of er stof op je chip zit?  Stel de camera als volgt in:

 •     De camera op Diafragma voorkeuze zetten (A stand),
 •     Diafragma zo klein mogelijk zetten bijvoorbeeld op F22,
 •     De ISO waarde laag zetten op ISO 100 of  200,
 •     Hoge kwaliteit van de foto instellen,
 •     De autofocus uit zetten, de stofjes zitten immers op de sensor en daar hoef je niet op scherp te stellen.
 •     Maak een foto van bijvoorbeeld het plafond (als het wit is) of een ander helder vlak.
 •     Tijdens het afdrukken de camera bewegen!
 •     Daarna de foto op je PC controleren.

Als er stof op de sensor zit dan zie je dat duidelijk als vlekjes zitten.

Voor het schoonmaken van de spiegelreflexcamera lees je het best de gebruiksaanwijzing van de camera. Mijn broer doet het zo:

Eerst de camera aan de buitenkant zoveel mogelijk schoonmaken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een grote rouge borstel (een nieuwe zonder rouge eraan) en een blaasbalg gebruiken.Daarna de lens er af draaien en het spiegelhuis schoon blazen met behulp van de blaasbalg waarbij je de camera ondersteboven houdt (het gat naar beneden) De  camera in de cleaning mode zetten, de spiegel klapt dan omhoog. (Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing van je camera). En binnenzijde schoonblazen. als de camera daarna niet schoon is, dan met een speciaal kwastje zoals bijvoorbeeld de “Dust Patrol” aan de slag gaan. De borstel eerst met de blaasbalg schoon blazen. hij wordt dan ook statisch en trekt stof aan. Met de borstel in een richting zachtjes over de sensor borstelen met de camera wederom ondersteboven. Als er dan nog vuil aanwezig is veeg met de borstel met de haren vooruit over de sensor. Daarna nog een keer blazen met de balg. Mocht na controle blijken dat het nog niet helemaal schoon is, dan de handelingen herhalen.


Voor het reinigen, veel stofjes op de sensor


Na het reinigen, een klein stofje onderin nog gemist

15 Comments

 1. oma

  Ha Sjoerd,

  zelf blazen is ook geen oplossing, want dan komt er vocht in het toestel, heb ik gemerkt.
  Gelukkig heb je het geduld om het goed op te lossen. oma

  ot, Melody had een oplossing tegen vliegen, een lucht verfrisser plaatsen.

 2. Die stof test ken ik idd. Handig, gelukkig reinigt mijn camera de sensor automatisch en ik heb dan ook zeer zelden last van stofjes… gelukkig maar. En mocht je het toch missen, PS kan ze altijd nog wegwerken, zeker in RAW camera

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.