Een zondagmorgen in Doel – door Frank
Een zondagmorgen in Doel – door Frank

Een zondagmorgen in Doel – door Frank

Zoals Sjoerd maandag al schreef, waren we afgelopen zondag met een aantal leden van onze fotoclub in Doel. Doel ligt even ten westen van Antwerpen, vlak onder de Hedwigepolder. Die ene polder die wij Nederlanders, volgens afspraak met de Belgen, onder water zouden moeten zetten. Doel is een klein dorpje, wat moet verdwijnen om de haven van Antwerpen te laten uitbreiden. Inmiddels is het een spookdorp waar nog maar enkele tientallen mensen wonen. De rest is weggetrokken. Veel huizen zijn dichtgetimmerd, sommige zijn wel nog open. Soms hangt er een briefje van een bewoner dat je zijn uitrit vrij moet laten omdat in dat ene huis nog wel iemand woont. Maar als  je op zondagochtend vroeg komt dan is het er uitgestorven. in de loop van de ochtend werd het drukker. Ik zag op een gegeven moment een touringcar nog net wegrijden. Toen wij het dorp verlieten reed een motorclub van zeker vijftig motoren het dorp in. Het is een toeristische attractie geworden. Een frietkot ontbreekt, maar er is nog wel een café open, waar je een lekker Belgisch biertje kunt drinken. We hebben er onze ogen uitgekeken, zoveel mooie graffiti overal op de muren. Het dorp is een kunstwerk op zich geworden. Ik heb dan ook veel foto’s gemaakt. Ik vond het mooi om een deel ervan om te zetten in zwart-wit.

Op een gevel trof ik een gedicht aan wat me erg raakte. Het is geschreven door Dirk de Boeck. Alleen iemand heeft zijn naam weer overschilderd, zodat deze niet meer te zien is. Maar even zoeken met de tekst in Google leverde toch zijn naam op.

16 Comments

 1. Een paar maanden geleden was ik ook in Doel. Er zijn mensen die er perse willen blijven wonen, maar ik snap werkelijk niet meer waarom. alles is vervallen, je zit een paar honderd meter van een kerncentrale, en aan alle kanten wordt je ingesloten door industrie.
  Toen ik er was liep er ook nog een behoorlijk gefrustreerde inwoner van Doel rond. Hij begon te schreeuwen en te tieren tegen die “klote Hollanders” die hier met hun camera’s rond liepen.
  Fotografisch gezien zijn er natuurlijk ook veel leuke onderwerpen te vinden. Van jouw foto’s vind ik vooral die zwart wit opnames bij het tankstation erg geslaagd.

  Van mijn bezoekje aan Doel heb ik ook nog een stukje op mijn blog geschreven.

  Te vinden op:
  http://www.1ivision.nl/doel-een-spookdorp-onder-de-rook-van-antwerpen

  Vergeet vooral niet te klikken op de link naar meer foto’s, enne reacties vind ik leuk!

 2. Wat een prachtige serie foto’s… verlatenheid en kunst tegelijk.. het gedicht past er erg mooi bij… spooksteden lijken er steeds meer te komen, in Ffrankrijk gebeurt dat ook steeds meer… jammer van een gemeenschap, waar eens alles normaal reilde en zeilde…. je hebt het mooi in beeld gebracht…. Agnès

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.