Een kruisje
Een kruisje

Een kruisje

In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti

In Limburg is het vaak de gewoonte om een kruisje te slaan. Niet dat je het onderstaande kruis moet slaan, zo werkt dat niet, maar men maakt een kruisteken door met je rechterhand je voorhoofd aan te raken, daarna je hand recht naar beneden tot het midden van je borst te bewegen. Vervolgens wordt het teken afgemaakt door de linkerschouder aan te raken en daarna de rechterschouder.teken Het slaan van een kruisje is typisch iets voor katholieken, maar niet exclusief. Ook in de Oosters-Orthodoxe kerken, en in Anglicaanse kerken komt het kruisteken voor. Het is wel het bekendste gebaar, dat je niet alleen in de kerk ziet, maar ook bijvoorbeeld als voetballers het veld opkomen en bij het bidden voor het eten. Niet dat ik gelovig ben, ik geloof alleen in het Boeddhisme, maar de onderstaande foto is zo typisch Limburgs en gemaakt bij Kasteel Terborgh in Schinnen. Minder was gisteren het onderstaande bericht…

Keer uw zwaard weder in zijn plaats; want allen, die het zwaard nemen, zullen door het zwaard vergaan

Een 24-jarige man uit Hoenbroek is gistermiddag opgepakt omdat hij op straat liep met vier zwaarden.
De man, die een verwarde indruk maakte, liep rond één uur over de Prins Willemstraat in zijn woonplaats. Diverse personen gaven deze melding door aan de politie. In zijn rechterhand hield hij een koffer met daarin drie samuraizwaarden. In zijn linkerhand hield de Hoensbroekenaar een groot ‘ridderzwaard’. Hij liet de wapens direct uit zijn handen vallen, toen de politie hem hiertoe sommeerde. De man heeft in eerste instantie verklaard geen kwaad in de zin te hebben gehad met de zwaarden, maar ze bij zich te hebben gehad uit ‘romantische overweging’.

bVision Photography

22 reacties

  1. Dat bericht heb ik gemist.. Tja, kinderen mogen het wel — met plastic zwaarden dan wel te verstaan (al zag ik laatst op school ’n griezelig echt-uitziend ‘kinder’pistool, ik heb er maar geen groot rumoer om gemaakt, maar het jongetje verteld dat het gevaarlijk kan zijn omdat het (mensen bang kan maken omdat het) er tè echt uitzag (en hem verteld dat dat ook verboden is.))

  2. Ik wist nooit met welke hand, welke volgorde, ik dat kruisje moest slaan als niet katholiek opgevoed in een katholiek gebied. 😉
    Ik vind het wel leuk om overal kappeltjes en zo te zien. Het geeft wel wat culturigs mee.

  3. In wat voor dorp woon jij? Nu alweer zoiets vreemds in het nieuws…

    Trouwens dat water van de speichersee wordt gebruikt voor de sneeuwkanonnen. 🙂 Die dus de sneeuw maken zodat wij daarop kunnen skien. In de winter zie je dan ook zelden dat meer zo vol.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.