Roestieke bouwgevalletjes (10)

Roestieke bouwgevalletjes (10)

bVision Photography

Rolduc, eens een machtige veste van het katholicisme, nu herbergt het kloostercomplex het Conferentieoord & Hotel Rolduc, het Grootseminarie van het Bisdom Roermond en College Rolduc, een school voor voortgezet onderwijs en een tuinderij. De start van dit eigen katholiekerijk vond plaats in 1104 en zo rond 1775 had de Abdij zo’n 350 mijnwerkers in dienst er werd grof verdiend. Uiteraard was er ook een internaat. Dat werd in 1971 gesloten. Volgens mij is het in deze tijd niet eens gepast om priester of broeder te zijn op een internaat De abdij werd tot de zeventiende eeuw Kloosterrade genoemd later werd de franse vertaling van ’s-Hertogenrade (Rode-le-Duc = Rolduc) gebruikt.

bVision Photography

Een bijzonder bouwgevaletje is het wel. Het ligt in een prachtige omgeving, niet ver van het bouwgevalletje van de volgende week (wie durft een gok te wagen). Wie wat meer wil weten over deze abdij en zijn bewoners kan eens gaan kijken op de website van deze abdij. Overigens is dit in Nederland het grootste nog overgebleven kloostercomplex.

bVision Photography

15 Comments

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: