Afko’s – HTML tip
Afko’s – HTML tip

Afko’s – HTML tip

Je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid, afkortingen. Vooral op internet is het heel gewoon om afkortingen voor van alles en nog wat te gebruiken. Toch is het heel eenvoudig, je kunt het de lezer heel gemakkelijk maken door de afkorting te voorzien van een tooltip, een kleine popup voor de afkorting. In de tekst zie je dan bijvoorbeeld staan, Hey jongens, PWTM. dat snapt niemand, maar met een tooltip maak je daar PWTM van en weet iedereen wat er staat als je er met de muis overheen gaat…
de code: <abbr title=”Prettige Weekend, Tot Maandag”>PWTM</abbr>
voor de liefhebber hieronder een lijstje met veelvoorkomende afkortingen.

bVision Photography

CRMCMSSQLISOPHPHTMLXHTMLCSSJSECMAScriptISPIPHTTPRSSIRCFTPAJAXDNSDOMOOPDRYSSLRoRKISSLAMPXSSSEOJPGGIFPNGPSDAISaaSSASSRGBHSLUIUXJSPASPWYSIWYG

18 Comments

 1. Ik kan mezelf moeiteloos bestempelen als voormalig afkokundige. Dwz tussen 1985 en 2008 heb ik 33.000 afkortingen (voor het Nederlandse taalgebied) verzameld, nagezocht en gerubriceerd en goed doorzoekbaar op het Intranetten van mijn bazen en de laaste 7 jaar op het internet gezet. Voor Nederland was het het grootste doorzoekbare bestand, alleen in de USA waren grotere waar erg weinig van klopte. Iedereen kon er troep en dus ook fouten in dumpen.

  Bij mij mocht er wel ingestuurd worden, maar ik zocht alles bij de bron na. Daarbij wilde ik niet dat het alleen het bekende ICT-gedoe was, want die lijsten waren er ook al voldoende. Er zijn nog veel meer (bijvoorbeeld medische-, financiele- en overheids-)afkortingen, waarbij de gebruikers geen idee van de echte betekenis hebben.

  Toen mijn site kapot ging door een faillisament van mijn hostingprovider ben ik er mee gestopt. De meeste afkortingen stonden toen inmiddels goed omschreven in Wikipedia en die gebruik ik nu als link onder een afkorting. Ik maak er dus een gewone link van, in de title schrijf ik de afkorting voluit (is dus op dezelfde manier zichtbaar als bij abbr) en als mensen er op klikken komen ze direct op de juiste wikipediapagina voor nog veel meer info die betrekking op die afkorting heeft.

  Helaas werkt dat dus niet als mensen een webverhaal printen. Als je de indruk hebt dat dat kan gebeuren, dan is het verstandig om bij minder bekende afkortingen bij de eerste keer de afkorting er voluit tussen haakjes achter te zetten. Staat een verhaal stijf van de afkortingen (denk aan handleidingen), zet dan achteraan een pagina met de gebruikte afkortingen en hun betekenissen.

 2. Ik mis een hele belangrijke AFKO die door ICT-ers (ook een AFKO), toch heel vaak gebruikt wordt, als een digibeet, in het ICT jargon ook vaak “gebruiker” genoemd of “user” op zijn Engels, weer eens vertwijfeld met de handen in het haar zit. Om dat “hij” de PC (ook een AFKO) door chronische onkunde, het in zijn beleving niet doet. Meestal lost het probleem zich dan met een of twee muisklikken op. Er wordt dan gevraagd waar lag dat nou aan, de ICT-er zegt dan alleen maar: RTFM.
   
  RTFM betekent “Read The Fine Manual”. Vrij vertaald: Lees die goede gebruiksaanwijzing. Alhoewel soms, als de ICT-er door een onbenul weer eens tot wanhoop is gedreven, kan het ook “Read The FUCKING Manual” zijn.
   

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.