Afko’s – HTML tip

Je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid, afkortingen. Vooral op internet is het heel gewoon om afkortingen voor van alles en nog wat te gebruiken. Toch is het heel eenvoudig, je kunt het de lezer heel gemakkelijk maken door de afkorting te voorzien van een tooltip, een kleine popup voor de afkorting. In de tekst zie je dan bijvoorbeeld staan, Hey jongens, PWTM. dat snapt niemand, maar met een tooltip maak je daar PWTM van en weet iedereen wat er staat als je er met de muis overheen gaat…
de code: <abbr title=”Prettige Weekend, Tot Maandag”>PWTM</abbr>
voor de liefhebber hieronder een lijstje met veelvoorkomende afkortingen.

bVision Photography

CRMCMSSQLISOPHPHTMLXHTMLCSSJSECMAScriptISPIPHTTPRSSIRCFTPAJAXDNSDOMOOPDRYSSLRoRKISSLAMPXSSSEOJPGGIFPNGPSDAISaaSSASSRGBHSLUIUXJSPASPWYSIWYG

18 Comments

 1. Command shift 4 is een screendump op de Mac zoals ik het wil. Het is een PNG document en nu weet ik wat het betekent. Dank zij jou als ict-prof. Ik als gebruiker weer blij. Grtz Albert

 2. Ik kan mezelf moeiteloos bestempelen als voormalig afkokundige. Dwz tussen 1985 en 2008 heb ik 33.000 afkortingen (voor het Nederlandse taalgebied) verzameld, nagezocht en gerubriceerd en goed doorzoekbaar op het Intranetten van mijn bazen en de laaste 7 jaar op het internet gezet. Voor Nederland was het het grootste doorzoekbare bestand, alleen in de USA waren grotere waar erg weinig van klopte. Iedereen kon er troep en dus ook fouten in dumpen.

  Bij mij mocht er wel ingestuurd worden, maar ik zocht alles bij de bron na. Daarbij wilde ik niet dat het alleen het bekende ICT-gedoe was, want die lijsten waren er ook al voldoende. Er zijn nog veel meer (bijvoorbeeld medische-, financiele- en overheids-)afkortingen, waarbij de gebruikers geen idee van de echte betekenis hebben.

  Toen mijn site kapot ging door een faillisament van mijn hostingprovider ben ik er mee gestopt. De meeste afkortingen stonden toen inmiddels goed omschreven in Wikipedia en die gebruik ik nu als link onder een afkorting. Ik maak er dus een gewone link van, in de title schrijf ik de afkorting voluit (is dus op dezelfde manier zichtbaar als bij abbr) en als mensen er op klikken komen ze direct op de juiste wikipediapagina voor nog veel meer info die betrekking op die afkorting heeft.

  Helaas werkt dat dus niet als mensen een webverhaal printen. Als je de indruk hebt dat dat kan gebeuren, dan is het verstandig om bij minder bekende afkortingen bij de eerste keer de afkorting er voluit tussen haakjes achter te zetten. Staat een verhaal stijf van de afkortingen (denk aan handleidingen), zet dan achteraan een pagina met de gebruikte afkortingen en hun betekenissen.

 3. Ha Sjoerd,

  Dat is een leuke tip, kan zeker van pas komen op de weblogjes. oma

 4. Heel mooi gemaakt allemaal.
  Toch heb ik de pest aan afkortingen, ik spreek liever alles voluit uit.
  Tenzij een afkorting al een naam op zich geworden is.

 5. Handig, vooral nu ik weet waar OOP voor staat……

 6. Deze code is wel handig om te weten! 🙂
  krijg je leuke dingen uit.

 7. ja, is een goede tip. Maar ik ben bang dat ik daar geen geduld voor heb, dan is voluit schrijven sneller!

 8. Als ik het niet gelijk begrijp denk ik al snel ‘het zal wel’, ik vind het niet leuk al die afkortingen.

 9. Ach, eigenlijk is er weinig nieuws onder de zon. 30 jaar geleden werd er in mijn werk ook al royaal met afkortingen gestrooid. Alleen hadden we toen nog geen verklarende tooltip, en die laatste werkt op papier trouwens ook niet …

 10. Als ik naar de voetbaluitslagen bij jullie krijg , nae; nec, psv, rkc , vvv enz . om een punthoofd te krijgen !

 11. Toch heb ik in mijn HTML cursus geleerd dat niet door alle browsers wordt ondersteund, maar verder wel nuttig, ook het gebruik van alt=”name” kan handig zijn

 12. Wel grappig die afkortingen,
  zo had ik ze nog niet gelezen……

 13. Ik mis een hele belangrijke AFKO die door ICT-ers (ook een AFKO), toch heel vaak gebruikt wordt, als een digibeet, in het ICT jargon ook vaak “gebruiker” genoemd of “user” op zijn Engels, weer eens vertwijfeld met de handen in het haar zit. Om dat “hij” de PC (ook een AFKO) door chronische onkunde, het in zijn beleving niet doet. Meestal lost het probleem zich dan met een of twee muisklikken op. Er wordt dan gevraagd waar lag dat nou aan, de ICT-er zegt dan alleen maar: RTFM.
   
  RTFM betekent “Read The Fine Manual”. Vrij vertaald: Lees die goede gebruiksaanwijzing. Alhoewel soms, als de ICT-er door een onbenul weer eens tot wanhoop is gedreven, kan het ook “Read The FUCKING Manual” zijn.
   

 14. Deze techniek wordt toch al lang gebruikt. Maar velen zullen het niet weten denk ik. Afkortingen: ik ken mensen die er een heel verhaal mee kunnen schrijven 😕

 15. Vreselijk vandaag schrijf ik ook alleen maar over afkortingen.
  Vrolijke groet

 16. bedankt voor de tip in ieder geval.

 17. Dat is wel een goede tip..!!
  Fijne vrijdag en op naar een mooi weekend.
  Geniet volop..!!

Geef een reactie