HTML en Excel

bVision Photography

Af en toe moet je eens een tipje van de mystieke sluier opgeven. Er zijn al vele FAQ’s in omloop, en ik wil daar verder geen toegevoegde waarde aan geven, maar de onderstaande oplossing was uit nood geboren, maar is voor iedereen bruikbaar. En internet pagina zoals u die ziet bestaat uit een stukje HTML code en een stukje opmaak. Het laatste gebeurd met CSS (cascading style sheets). Zo is een tabel in een webpagina ook een stukje html code. de onderstaande tabel is daar een voorbeeld van:

bVision Photography

maar wist u dat als je een html tabel opslaat als een .xls file, Excel het verschil niet ziet en dat gewoon opent als zijnde een spreadsheet…
Het bewijs bestaat dus maar uit een zielig kleine file die is bijgesloten. Als u er op klikt opent gewoon uw browser de tabel. Als u dezelfde file i.p.v. als .html hernoemd als .xls wordt deze door uw spreadsheet programma geopend.
De uitgewerkte voorbeeld bestanden vind u overigens aan de rechterzijde onder het kopje, u raadt het al, voorbeeld bestanden…

bVision Photography

21 Comments

 1. das chinees voor mij

 2. tsja…
  Maar tabellen gebruik ik bijna nooit!
  Op zich leuk om te weten.

 3. Mag ik afhaken ben echt een html leek

 4. Ik geloof je ongezien. Maar gooi het verder maar in mijn pet omdat ik er niets mee doe.

 5. Een stukje dit en een stukje dat, en dan heb je heel wat.
  Het is een wondere wereld.

 6. Handig! Zeker in combinatie met de toepassing van Xiwel.

 7. Nou ja, S-heets dan. Ook niet.

 8. Wie wil er nu van leuke html saaie excelheets maken. Ik niet hoor.

 9. De code… het wordt eens tijd dat iedereen zich aan de code zou gaan houden… lastig is dat wel, schijnbaar.

 10. Dit is zó niet mijn wereld! Ik snap er niets van en wil dat eigenlijk ook niet.
  En zo heeft ieder z’n of haar ding. Ik verdiep mij liever in de ms. lattisimus dorsi, om maar wat te noemen;-).

 11. Wat handig… ga ik proberen te onthouden.

  Love As always
  Di Mario

 12. Excel heb ik niet, maar het ‘trucje’ werkt ook met het spreadsheetprogramma en het tekstverwerkerprogramma van OpenOffice. Zal dus ook wel in msWord werken. Gek is dat niet, want beide kunnen ook hun documenten opslaan in html-vorm.

  Maar msExcel of ooCalc gebruik ik niet voor simpele tabellen. Meestal moet er ook gerekend worden. Binnen html kan dat met bijvoorbeeld JavaScript, maar ik verwacht dat zoiets niet zomaar begrepen wordt door msExcel of ooCalc.

  Maar ook op websites wil ik soms dat je als bezoeker de tabel anders moeten kunnen sorteren. Daar kan je heel moeilijk over doen of net zo vals spelen als ik hier heb gedaan: http://xinix.web-log.nl/xinix/2010/05/mei-11-kieswijz.html

 13. Dat heeft denk ik te maken met de webqueryfunctionaliteit van Excel, die best handig is. Als je ergens op een website een tabel ontwaart waar je in Excel iets mee wilt doen, kun je die in één keer importeren via Data, Externe gegevens importeren, Nieuwe Webquery…

 14. Dat is mooi, maar ik geloof niet ik er persoonlijk veel aan heb. Zo lang Excel mijn grafiekjes maar blijft produceren, vind ik het prima.

 15. Ha die Sjoerd…

  ik vind het wel mooi, zo’n lesje.
  Maar… ik heb eigenlijk geen idee, wat ik er mee kan!
  Ik ben wel handig met en op de computer, maar sommige dingen gebruik in nooit.
  Waarschijnlijk is dit zo een ding.

  Maar… hou vol!
  Eens gaat het gloren en snap ik het!!!

  Hartelijke groet van Marlou

  .

 16. Tja, maar wat kan ik met deze wijsheid Sjoerd…

 17. Goede inmformatie is nooit weg

 18. ik heb mezelf destijds een basis HTML aangeleerd, maar echt veel heb ik daar niet mee gedaan tot op heden.

 19. Ga die informatie zeker gebruiken ! Dank je Sjoerd !

 20. Voor mij is dit allemaal bekend natuurlijk. Maar wellicht dat een bezoeker er wat aan heeft.

 21. Het is me nog te vroeg voor zoveel moeilijks.
  Maar wens je wel een fijne dag.

Geef een reactie