HTML en Excel
HTML en Excel

HTML en Excel

bVision Photography

Af en toe moet je eens een tipje van de mystieke sluier opgeven. Er zijn al vele FAQ’s in omloop, en ik wil daar verder geen toegevoegde waarde aan geven, maar de onderstaande oplossing was uit nood geboren, maar is voor iedereen bruikbaar. En internet pagina zoals u die ziet bestaat uit een stukje HTML code en een stukje opmaak. Het laatste gebeurd met CSS (cascading style sheets). Zo is een tabel in een webpagina ook een stukje html code. de onderstaande tabel is daar een voorbeeld van:

bVision Photography

maar wist u dat als je een html tabel opslaat als een .xls file, Excel het verschil niet ziet en dat gewoon opent als zijnde een spreadsheet…
Het bewijs bestaat dus maar uit een zielig kleine file die is bijgesloten. Als u er op klikt opent gewoon uw browser de tabel. Als u dezelfde file i.p.v. als .html hernoemd als .xls wordt deze door uw spreadsheet programma geopend.
De uitgewerkte voorbeeld bestanden vind u overigens aan de rechterzijde onder het kopje, u raadt het al, voorbeeld bestanden…

bVision Photography

21 Comments

 1. Dit is zó niet mijn wereld! Ik snap er niets van en wil dat eigenlijk ook niet.
  En zo heeft ieder z’n of haar ding. Ik verdiep mij liever in de ms. lattisimus dorsi, om maar wat te noemen;-).

 2. Excel heb ik niet, maar het ’trucje’ werkt ook met het spreadsheetprogramma en het tekstverwerkerprogramma van OpenOffice. Zal dus ook wel in msWord werken. Gek is dat niet, want beide kunnen ook hun documenten opslaan in html-vorm.

  Maar msExcel of ooCalc gebruik ik niet voor simpele tabellen. Meestal moet er ook gerekend worden. Binnen html kan dat met bijvoorbeeld JavaScript, maar ik verwacht dat zoiets niet zomaar begrepen wordt door msExcel of ooCalc.

  Maar ook op websites wil ik soms dat je als bezoeker de tabel anders moeten kunnen sorteren. Daar kan je heel moeilijk over doen of net zo vals spelen als ik hier heb gedaan: http://xinix.web-log.nl/xinix/2010/05/mei-11-kieswijz.html

 3. Dat heeft denk ik te maken met de webqueryfunctionaliteit van Excel, die best handig is. Als je ergens op een website een tabel ontwaart waar je in Excel iets mee wilt doen, kun je die in één keer importeren via Data, Externe gegevens importeren, Nieuwe Webquery…

 4. Ha die Sjoerd…

  ik vind het wel mooi, zo’n lesje.
  Maar… ik heb eigenlijk geen idee, wat ik er mee kan!
  Ik ben wel handig met en op de computer, maar sommige dingen gebruik in nooit.
  Waarschijnlijk is dit zo een ding.

  Maar… hou vol!
  Eens gaat het gloren en snap ik het!!!

  Hartelijke groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.