Bewaren – door Frank (van IkFotograag.nl)
Bewaren – door Frank (van IkFotograag.nl)

Bewaren – door Frank (van IkFotograag.nl)

Voorlopig bewaar ik voortaan vrijwel al mijn foto’s, ook die onscherpe. Het zit er gewoon aan te komen dat je met software achteraf alles kunt herstellen waar je als fotograaf een vautje hebt gemaakt. Die ene foto die zo mooi het moment vastgelegd heeft, maar net niet scherp is. Het schijnt dat ze bij Photoshop bezig zijn om daar een reparatie-tooltje voor te maken. En wie weet wat er nog meer in het vat zit. In ieder geval schreef ik in 2009 nog, dat ik er van baalde dat een foto verpest was door wat waterdruppels op de lens. Gisterenavond zat ik die foto nog eens te bekijken en met Photoshop repareerde ik dit in tijd van goed 10 minuten. In 2009 had ik daar het gereedschap niet voor, of het was dusdanig monnikenwerk dat ik er gewoon niet aan begon. Natuurlijk streef ik er naar om mijn foto’s recht uit de camera goed op te leveren. Bovendien zou ik onderstaande foto gewoon nog eens een keer kunnen gaan maken, als het niet regent, altijd beter dan Photoshop of wat voor tool dan ook. Maar het gemak dient de mens nietwaar?

19 Comments

 1. oma

  Ha Frank,

  Zo is fotograveren geen fotograveren meer zei mijn buurman, dat was vroeger anders.
  Maar het is wel leuk om te sleutelen vind ik.
  Er blijkt ook software te komen dat je opjecten kunt verwijderen uit je foto, met de houd van de achtergrond. oma

 2. Ik hou zelf erg van oorspronkelijkheid.
  Als er toendertijd druppels in beeld zaten, dan horen die daar gewoon.
  Een foto is tenslotte een momentopname, en nattigheid hoort er bij.
  Maar het is evengoed natuurlijk wel wat de maker graag wil, om dat te laten zien! Ik vind het wel geslaagd.

 3. Photoshop maakt alles zoveel makkelijker inderdaad!
  maar ik gebruik het nauwelijks.
  Ik gebruik het alleen maar voor de foto’s die ik maak met mijn marcolens omdat die qua formaat dan groter zijn. Die snij ik dan even bij. Maar voor de rest!

 4. Zelden restaureer ik een foto. Meestal niet meer als een andere uitsnede waardoor iets ongewenst buiten de kopie valt of een andere gamma-instelling zodat iets in een donker deel zichtbaar wordt. Van maar enkele foto’s heb ik bijvoorbeeld een kabel gewist. Gewoon met paint door stukjes uit de buurt over die kabel te plakken. In een paar minuten is veel te realiseren.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.