Winderig
Winderig

Winderig

Laat mij maar lekker op een terras een heerlijke Westmalle pakken… Dat is geen zonde, anders hadden de paters deze godendrank niet gemaakt

Vandaag een winderig logje. Als ik kijk naar de olieprijzen en de afhankelijkheid die wij hebben van deze fossiele brandstoffen, dan denk ik dat wind- en zonne-energie wat meer aandacht moeten krijgen in de politiek. Meer subsidie op kleinschalige industriële projecten. Windmolens bij industrieparken, Zonnepanelen voor particulieren. Dat alles voorkomt dat wij de zakken spekken van de oliesjeiks en het geld in eigen land blijft. En dan nog heb je mensen die praten over horizonvervuiling. Die mensen moeten eens gaan kijken in de Botlek, waar al die olie gespaard wordt in grote tanks waarvan er af en toe een paar in de hens gaan, of bij de grote centrales, de Eemshaven, kijk eens naar alle benzinestations, ware juweeltjes toch. Geef mij dan maar de stille kracht, levert stroom en kost alleen maar de aanschaf. Een auto kopen en nooit meer hoeven te tanken…. Dat we ook die mooie ranke windmolens zien staan, so what. En als het windstil is en het zonnetje schijnt, dan verzamelen we thuis stroom met onze zonnepanelen. En in heel Europa kunnen we door op de juiste punten met elkaar te delen, de oliebaronnen de kaas van het brood eten. Maar daar is wel een beetje politieke consensus voor nodig, en die mis ik in deze verkiezingsstrijd.De foto is deze week net over de grens in de Selfkant gemaakt. Onze buren zijn hier een stuk verder mee.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

22 Comments

 1. De overheid moet het zeker stimuleren, maar je kan natuurlijk ook gewoon als particulier zelf het initiatief nemen. Een windmolen op mijn dak is iets te veel van het goede echter. Ik weet van mensen die een km van zo’n ding afwonen en helemaal gek worden van de herrie!
  Maar zonnepanelen kan prima! Ik heb ze sinds januari op mijn dak liggen. Het hele dak ligt vol en ik hoop hiermee mijn steentje te kunnen bijdragen en een voorbeeld te zijn voor mijn kinderen. Net als dat ik alle apparatuur energiezuinig heb aangeschaft in de loop der jaren. Iedereen heeft het alsmaar over wachten op subsidie etc. Maar die subsidie is verwaarloosbaar op zo’n groot bedrag! Als je kijkt naar wat je verdient als je het geld op de bank laat staan of op je dak legt, dan is de optelsom snel gemaakt! De buren hebben het ook, en die wonen met minder mensen dus die zijn zo goed als self supporting. Ik helaas niet maar zo draag ik mijn steentje bij en heb er gelijk een nieuwe hobby bij!

 2. oma

  Ha Sjoerd,

  Denk dat we in de toekomst steeds meer niet fossiele brandstof gaan gebruiken.
  We zitten nog vast aan het opslaan om de dipjes op te vangen, maar ook daar komt een oplossing voor.
  Een oplossing ligt al in het verminderen van het verbruik, is al bezig door de crisis, is die toch ook ergens goed voor. oma

 3. Toevallig heb ik ook nog een logje in voorbereiding met een oude windmolen midden tussen de nieuwe windturbines. Met de horizonvervuiling kanik nog wel leven wat die windturbines betreft, maar als je er wat te dicht bij woont, dan heb je wel voortdurend last van het gezoef en wellicht ook nog de schaduw van die gigantische wieken. Ik ben een voorstander van meer windparken op zee, en op land zoveel mogelijk zonnepanelen.

 4. Ik las van de week in de krant dat toeristen weg zouden blijven wanneer er nog meer windmolens bij het Ijsselmeer geplaatst zouden worden. Dat lijkt mij een onzinargument om dan maar geen windmolens te plaatsen.

 5. Dit valt in het hoofdstuk “Evolutie” heeft nog een paar jaartjes nodig voor het zover is dat we omschakelen danwel moeten omschakelen.
  Maar dan zal er wel weer beslasting op de wind & zon betaalt moeten worden.

 6. De middenbermen van de autostrades kunnen er vol mee gezet worden , iedere stad zou aan de rand een windmolenpark moeten plaatsen , plaats voor een tiental moet overal kunnen ! Onze brandstof komt uitgeput en duur , we zullen van moeten en wind is gratis niet ?

 7. Hier in de Botlek gaan geen tanken in de hens, hoor! Gelukkig niet. De laatste keer is jaren geleden. Dus zo erg is het gelukkig niet. Ik ben het wel met je pleidooi eens, maar of we helemaal zonder olie kunnen??????????? Ik vrees van niet. En heb je de Botlek weleens bij nacht gezien? Een pláátje! Je ziet het: je raakt een teer punt bij me. Ik hou van de (olie)industrie! 🙂

 8. Iedere generatie heeft wel iets toegevoegd aan het landschap. 100 200 of 300 jaar geleden mocht dat ook nog. Maar nu is alles wat we doen horizonvervuiling. Over 200 jaar komen de Jappen en chinezen wellicht als toerist naar onze windmolens kijken. Als heel Nederland/Europa nou eens zonnepanelen op zijn dak legt en overal waar het kan windmolens geplaatst worden, ik zeg overal waar het kan, want ze maken wel degelijk geluid.

  En allemaal elektrische auto’s Dat zou toch een behoorlijke hoeveelheid accijns schelen. Dan zou de regering het misschien wel toestaan om met benzine-auto’s overal 150 te gaan rijden, want die accijnsinkomsten kunnen ze niet missen in tijden van crisis, waarom denk je anders dat we nu voort 130 mogen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.