Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek

Eens in de zoveel tijd moet ik toch even reclame maken voor ons mooie Kasteel Hoensbroek. Hoenbroek heette voordat het kasteel werd gebouwd Gebrook en uiteraard nu in het dialect nog steeds Gebrook. Op de plaats waar destijds in de moerassen de Geleenbeek, de auvermoerbeek en de Molenbeek bij elkaar kwamen lag een grote boerderij in carrévorm, het Gebrookhoes. Toen de familie Hoen er ging wonen en voor hun veiligheid het kasteel ernaast bouwden, met de grote Donjon (ronde toren), noemde deze tak van de Hoen familie zich Hoen zu Broeck of van Hoensbroeck. Het was geen arme tak en in de loop van de eeuwen werd het kasteel van een Ridderkasteel omgebouwd naar een verblijfplaats voor de inmiddels adellijke familie Hoen. Deze rijke familie was in het bezit van diverse kastelen. En uiteindelijk verhuisde de familie naar Schloss Haag bij Geldern, Duitsland. Het kasteel heeft een tijd leeg gestaan en na een brand was het meer een ruine dan een kasteel. In het begin van de negentiende eeuw werd het Kasteel gekocht door de stichting Ave Rex Christe onder leiding van pastoor Röselaers en grondig gerestaureerd tot in zijn laatst bekende vorm. De geschiedenis van het gebrookhuis, gaat terug tot in 1250.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

14 Comments

  1. Een prachtog kasteel, huis..het opknappen/onderhoud zal wel wat gekost hebben…Ik ben er nog nooit geweest, misschien toch wel eens de moeite waard…vraagje: wat was jouw keuze eigenlijk voor de foto-van-de-week? Agnès

  2. Zo te zien een geweldig kasteel!
    Helaas gaat het me dit jaar ook niet lukken.. Ik ben wel in het limburgse op 1 dec (kerkrade).. Maar moet dan al snel weer terug naar Duitsland naar Aachen.. 🙂 Dus helaas voor het kasteel geen tijd!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.