Portret of landschap
Portret of landschap

Portret of landschap

bVision Photography

Als je foto’s maakt het je twee mogelijkheden, of je legt ze plat, of je zet ze rechtop. Mijn filosofie is dat een foto plat moet zijn. Het menselijk ook kijkt niet in “portrait” maar in “Landscape”. En een pasfoto dan, hoor ik u denken, dat is geen fotografie, maar een functie. De pasfoto is een onderdeel van het rijbewijs of iets anders. Een beeldscherm is in “Landscape” geplaatst, en wordt steeds vaker een breedbeeld. Zet daar maar eens een “portrait” op, dan hou je niets over. En als je dan toch deze filosofie hanteert, moet je dat ook waarmaken toch. Ofwel vanaf nu zijn al mijn eigen foto’s “breedbeeld” en zal mijn camera horizontaal blijven, omdat we ook zo kijken. Ik daag u uit om het tegendeel te bewijzen, maar wel op uw eigen log… Ik laat u wel even mijn bewijs zien uiteraard. het gaat hierbij om exact dezelfde foto

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

24 Comments

  1. Mee eens. Met de kanttekening dat ik voor detailfoto’s ook wel eens portretstand prefereer. Ik denk vaak over de functie van een foto na voordat ik de foto maak. Foto’s met als functie ‘leuk als achtergrond op pc’ zijn uiteraard in landschape. Foto’s van een ‘detail om eens na de schilderen/tekenen’ zijn dat meestal niet.

  2. Op je scherm is portrait lastig omdat het op groot formaat meestal niet past..dan moet je gaan scrollen en dat is minder leuk..je wilt een foto in 1 blik vangen..toch zijn er onderwerpen die zich daar goed voor lenen.. jouw voorbeeld leent zich beter voor een liggende foto..als het om een heel breed gebouw gaat, dan is panorama zelfs heel mooi.. als er aan het gebouw een detail mooi was/is dan kan portrait zich daar weer goed voor lenen.Onze schermen worden horizontaal steeds breder en minder hoog, ik begrijp je betoog dus wel, maar toch vind ik dat er zo iets verloren gaat… ik ga er weer eens meer op letten de komende tijd…afgedrukt zijn de foto’s vooral voor echte portretten in een staand formaat het mooist…leuk onderwerp..het verscherpt de aandacht weer…Agnès

  3. Goedemorgen Sjoerd deze keer zijn we het allebei met je eens. Qua politieke keuze zeker niet, maar wel om foto’s op landscape formaat te plaatsen op een fotoblog, zoals al die treinenfoto’s in onze laatste log.
    Saludos de Mara y Albert vanuit een niet koud (23 graden) maar wel half bewolkt Sevilla.
    Ook hier is het dus een beetje herfst geworden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.