Een spannende zondag in Assendelft
Een spannende zondag in Assendelft

Een spannende zondag in Assendelft

Trafohuisjes bVision.nl

Het onder spanning staande trafohuisje van deze week is afkomstig van Frank103. En er staan er nog vele in de wachtrij (gelukkig toch…)
Dit transfomatorhuisje staat in de Rode Ring te Assendelft, tegenover nummer 133. Het staat in een nieuwbouwwijk met moderne woningen in dezelfde stijl als het huisje.
Assendelft heeft na Oostzaan en Westzaan de oudste geschiedenis van de Zaanstreek. De eerste bewoning in Assendelft ontstond ongeveer 500 v.Chr. Opgravingen die enkele jaren terug zijn uitgevoerd hebben woonplaatsen van de eerste Assendelvers boven gebracht. Het Assendelft van vandaag de dag ligt enkele honderden meters meer naar het oosten. Het oudst bekende voorkomen van de naam Assendelft, maar dan geschreven als “Ascmannedilf”, is van 1063. “Askimanna dilbja” betekent in het Germaans: gegraven/gedolven door de askimanna (zeerovers).De bijnaam van de Assendelvers is Spanjolen. Deze bijnaam kregen ze vanwege hun pro-Spaanse houding tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De overige Zaanse plaatsen, zoals Oostzaan en Westzaan, alsmede Oostzaandam en Westzaandam waren Oranjegezind en dus voor de Geuzen. (reference: wikipedia)

Trafohuisjes bVision.nl

Coördinaten: 52.483899 en 4.761819 (Google Maps)

Trafohuisjes bVision.nl

16 Comments

  1. Best apart zo’n huisje waar je bij regen onder kan schuilen. Tegenwoordig stoppen ze die dingen vooral weg in 1 van de garageboxen. Maar omdat hier iedereen buiten parkeert zullen die dingen hier weinig zijn. In dat geval wordt tegenwoordig vrijwel altijd voor zo’n grijs kunststof of betonnen prefab-ding gekozen en deze is daar duidelijk een uitzondering op.

  2. Ouderwets is dit huisje niet, dit deel van de wijk is gebouwd in 2000 en 2001, 12 jaar oud dus. En een 100 meter verderop staat de stadsverwarming, een electriciteitscentrale van de nuon die stroom opwekt voor de wijk en het koelwater door leidingen stuurt als stadsverwarming. Iets verderop in Assendelft is bij opgravingen een Romeinse nederzetting gevonden, waarschijnlijk heeft het gelegen aan de weg naar Castricum.
    Maar leuk dat jullie het een leuk huisje vinden, ik heb er meer gespot die misschien de moeite waard zijn, ik zal Skoerd eens gaan stalken met spannende plaatjes…..

  3. Nooit geweten dat er zoveel verschillende huisjes zijn. Ben wel benieuwd hoe de keuze gemaakt werd/wordt welke vorm het trafohuisje kreeg/krijgt. Ik heb altijd gedacht dat ze bijna allemaal identiek waren. Niet dus.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.