Zuinig
Zuinig

Zuinig

Na het stukje van Frank dacht ik aan het volgende verhaal:

Zuinige Nederlanders staan steeds vaker zonder benzine in de Belgische Ardennen op weg naar Luxemburg. De kleine garagehouder Lapraille in Marbehan, Habay, provincie Luxemburg, Belgische Ardennen heeft de handen vol aan Nederlandse vakantie- gangers die goedkoop in het groothertogdom willen tanken maar de grens niet meer halen. Vorig jaar sleepte hij 500 Nederlandse auto’s weg. In de zomer rukt hij gemiddeld twee keer per dag uit.
Zo wordt het alsnog een dure liefhebberij.

En over zuinig gesproken, ik krijg ieder jaar geld terug, afgelopen jaar hadden we exact 700 m3 gas verbruikt om het huis te verwarmen en om iedere dag te koken. Ik weet niet hoeveel anderen hieraan komen, maar na een kleine rondvraag op kantoor bleek niemand dat te halen. uit betrouwbare bron blijkt een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n 1.600 m3 gas te verbruiken. De gasrekening komt daamee op ruim 1.200 euro (bij 65 eurocent per m3, inclusief vastrecht; prijspeil 2012/2013). Ik moet drie etages warm houden, we zijn met drie volwassenen, hebben drie katten, stoken gemiddeld op 19.5 graad. Het heeft een stuk met isolatie te maken, uiteraard, en na het plaatsen van een hoog rendement ketel, het vervangen van onze ramen aan de voorzijde met geluidswerend glas (superdikke luchtlaag!) is dit overgebleven. Ik kan een glimlach niet onderdrukken en moet daarbij denken aan de lach van deze man in het filmpje…

20 reacties

 1. Geen idee wat we hier verbruiken. Weet wel dat het een stuk minder was geworden toen we hr++ glas in de nieuwe kozijnen (kunststof voorheen alu) hadden gezet. Ook hier is allemaal op elektriciteit. Verwachting is dat die rekening volgend jaar lager uit zal pakken want, sinds kort, negen zonnepanelen op’t dak.

 2. Hahaha, ik zie die zuinigers al staan. Wij gaan gewoon tanken als het nodig is hoor. En dat gasverbruik daar kan ik me wel druk om maken. Maar als Dinnetje thuis is, dan gaat hij toch op gevaarlijk. Terwijl ze gerust dan ook nog een extra vest of trui aantrekt.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Wij zijn wel een stukje duurder uit. Ondanks dat ik mij met wollen truien warm aankleed, krijg ik als ik stil zit dooie vingertjes, gevoelloze voeten een extreem koude neus en word ik snotterig en niezerig als de temperatuur beneden de 21 graden ligt. Dus ga ik voor warmtecomfort en bezuinig ik als het moet wel op andere dingen zoals tijdschriften kranten etc.

 4. Bij een gemiddelde winter zit ik op 840 m3 gas en 800 kWh. Gas gaat bij mij voor 96% op aan verwarming. Koken, douchen en afwassen (waar ik gasgestookt warmwater van de CV voor gebruik) neemt niet veel. Als mensen een afwasmachine hebben dan verschuiven een paar kubieke meters gasgebruik richting 50 kWh elekticiteitsverbuik.

  Maar de afgelopen winters waren een stuk kouder en dan kom ik rond de 900 uit. Probleem is dat ik een huis heb met een lange buitenmuur. Die is behoorlijk geisoleerd, maar 12 meter blijft 12 meter. Verder stook ik deels voor mijn bovenburen. Tussen de apartementen zit een houten vloer die flink wat warmte doorlaat. Als ik minder stook moet hij meer stoken. Jammergenoeg heb ik geen onderburen, maar daar staat dan weer een tuintje tegenover.

  De temperatuur is bij mij ’s ochtends en ’s avonds 18,5 graden. Overdag gemiddeld 18 en ’s nachts 14 graden. Houdt eigenlijk in dat ie niet aanslaat, alleen bij buitentemperaturen onder -5 wil ie nog wel eens rond een uur of 5 ’s ochtends aanslaan. Dat moet ook wel. Mijn ketel staat in een onverwarmde bijkeuken en bevroren leidingen zijn stukken duurder. Het is overigens niet de buitentemperatuur alleen. Harde wind voert veel meer warmte af en langs de kust hebben we flink wat meer wind. Gelukkig woon ik redelijk beschut in een dichtbevolkte stad dat dat weer compenseert.

  Het probleem zit niet in het aantal bewoners. Sterker nog elke bewoner geeft 150 watt aan warmte af en als ik steeds feestjes zou organiseren met 10 mensen in huis, dan hoeft de kachel niet meer aan. Het gaat dus om het aantal kubieke meters te verwarmen ruimte, de isolatie en of je vaak thuis bent. Ik ben vaak thuis omdat ik thuis werk. Als ik weer een baan buiten de deur zou hebben, dan kan de kachel overdag lager en zakt mijn gasverbruik naar circa 600 m3.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.