Autobianchi A112

bVision Photography

Ofwel de auto die geen merk-auto had moeten worden. De auto’s welke bij Autobianchi geproduceerd werden waren eigenlijk op Fiat gebaseerde proefmodellen. Het was dan ook een Joint Venture tussen Bianchi, Pirelli and Fiat en opgericht in 1955. Er zijn dan ook niet zo veel modellen echt op de mark gekomen. De eerste auto die er gemaakt werd was een Autobianchi Bianchina en was helemaal gebaseerd op de techniek uit de FIAT 500. Motor iets verder achterin en met een kleine kont.
In 1964 werd de primula op de markt gebracht en deze plaatste in ene het merk ook op de kaart. De Primula was een voorwielaangedreven auto met een viercilindermotor en had voor die tijd vooruitstrevend, rondom schijfremmen.

bVision Photography

Het meest sucsesvolle model, en meteen de laatste Autobianchi was de A112 waarvan bijgaande foto’s gemaakt door Di Mario Dit model werd in 1969 voorgesteld aan het publiek en was meteen heel succesvol. Bedoeld om te testen of de Fiat 127 overlevingskansen had, maar meteen zelf een succes. Het was een klein racemobieltje en ging op het circuit de strijd aan met o.a. de Innocenti Mini. Er werden met de A112 ook cupraces gehouden (A112 70pk Kampioenschap). De fabriek werd in zijn geheel overgenomen door Fiat en ondergebracht bij de Lancia groep. De A112 werd opgevolgd door Lancia’s Y10 en later de Ypsilon.

PS, mij vrouw is sinds vanmiddag van de spoedeisende hulp af…

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

14 Comments

 1. ben even niet kunnen langskomen nu onze oudste hier

  wil je wel zeggen dat ik vandaag een vlammetje bij ons in Tongeren heb laten branden, eentje dat een week brandt … heb daarbij ook heel speciaal aan je vrouw gedacht
  goed te horen dat het beter gaat

 2. Ha Sjoerd,

  Gelukkig is je vrouw daar weg, dat betekend een vooruitgang.
  Di Mario heeft wel aan je gedacht in de vakantie, ken me dit autootje nog maar vaag herinneren. oma

 3. Mooie stoeprand. Dat wel weer. De auto echter niet. Wat een monster.

 4. Ik kwam even terug om te kijken of er al nieuws was. En ja hoor… ze is weer een stapje verder. Hoop voor jullie dat ze met kerst thuis is.

  Love As Always
  Di Mario

 5. Ik vind die auto minder belangrijk, die laatste mededeling veel meer!!!

 6. Ik vind de auto ook niet mooi. Hoe lang heeft je vrouw dan op spoedeisende hulp gelegen of is ze later naar een andere afeding gegaan als spoedopname? Hoe dan ook, ik hoop dat het al wat beter gaat. Dit zijn geen fijne dingen om mee te moeten maken.

 7. Als je niet veel verstand heb van auto’s, is dit een onbekende. Ik herkende haar meteen. Wat fijn dat je vrouw van de spoedeisende hulp af is. We duimen allebei dat ze met de Kerst thuis mag zijn. Saludos de Albert

 8. Ha, dat is goed nieuws..!!
  Fijn Sjoerd, de 1e stap richting herstel.
  Ik ben er blij om.

 9. De auto vind ik niet zo mooi. Gelukkig wel wat betere berichten over A.

 10. Dit wagentje zegt me eerlijk gezegd heel weinig.
  Hopelijk gaat het met je vrouw intussen de goede kant weer op. In elk geval een goed weekend gewenst.

 11. Ik weet dat dit een vooruit gepland logje is, en ben dan ook benieuwd hoe het met jou en je vrouw gaat. Kan het ZH iets doen om haar te helpen? Ik denk aan jullie.

 12. Dus eigenlijk best wel een bijzondere auto die ik zag in de straten van Petach Tiqva. Ik had dit merk nog nooit gezien en ben blij dat jij er meer over wist te vertellen.

  Love As Always
  Di Mario

 13. En nu zie je ze helemaal niet meer, is mijn idee.
  Hopelijk knapt je vrouw alweer een beetje op.
  Veel beterschap voor haar.

 14. Ja, toch wel een prachtig wagentje! Lekker rood, en qua uiterlijk oke hoor.

Geef een reactie