Op spanning in Anjum

Trafohuisjes bVision.nl

Het trafohuisje van vandaag is op de foto gezet door Hanny, van Hanscke.nl. Ze heeft hierbij de volgende tekst geschreven:
Deze serie heb ik genomen bij de dijk vlakbij Lauwersoog, een fascinerende plek. Op de dijk is er een magnifiek uitzicht over de Waddenzee en over het Lauwersmeer. Hier staat heel vaak een een snackwagen omdat vele mensen dit punt bezoeken. De trap op om van het uitzicht te kunnen genieten of om als startpunt te gebruiken van een lange wandeling over de dijk. Meestal lopen er ook schapen op de dijk te grazen. Op één foto heb ik nadrukkelijk met de sluizen bij Lauwersoog gewerkt. Een ieder die ooit hier gereden heeft zal zich dit beeld altijd blijven herinneren.

Trafohuisjes bVision.nl

De foto’s zijn genomen op de Bantswei in Anjum gemeente Friesland. Anjum, gelegen in het noordoosten van de gemeente Dongeradeel, is één van de oudste dorpen van Friesland. Het dorp, al ontstaan rond het jaar 1000, is naar men zegt door de man ‘Ane’ gesticht. Om zijn vee en huis tegen het water te beschermen bouwde hij een terp. Nakomelingen kwamen en gingen op en om de terp wonen. En zo is het dorp ‘Anigheim’ ontstaan, het huidige Anjum.

Trafohuisjes bVision.nl

De sluizen waar Hanny het over heeft zijn de De R.J. Cleveringsluizen (vóór 2 oktober 2007 Lauwerssluizen) en zijn spuisluizen ten westen van Lauwersoog. Het spuisluizencomplex in de N361 bestaat uit drie bouwwerken (met elk vier spuikanalen), waarvan er twee op het grondgebied van Friesland staan en de andere zich in de provincie Groningen bevindt.

Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 53.407992 en 6.156935 (Google Maps)

Trafohuisjes bVision.nl

16 Comments

 1. Grappig, het is een pomphuisje. Maar ja, wie maakt zich daar nog zorgen over.

 2. ziet er erg fraai uit, mooi plekje.

 3. Ja, ik ken die plek, een boeiende plek!
  Ik kan me dat huisje niet herinneren, maar heb het vast wel eens gezien!
  Leuk is dat dan he.

 4. Ha Sjoerd,

  Wat een ruimte in het landschap, zou het haast spannend vinden als stadsmens. oma

 5. Leuk dat huisje, maar ze mogen er wel voorzichtig zijn met al dat water, voor je het weet is er kortsluiting!

 6. een lekker rustig mooie omgeving.

 7. Leuk, ik ben er vaak langs gereden, maar en nooit gestopt. Zo ontdek je iedere keer weer een mooi plekje in ons mooie land.

 8. Dit is inderdaad een bekend plakje als je er ooit geweest beny vergeet je het nooit meer.

 9. Plezant! Helemaal in het hoge noorden waar ze bijna een andere taal spreken 😉 Fryslan.
  Groetjes Mara

 10. Kijk, dat gebeurt mij nu ook steeds, jaren langs trafohuisjes komen zonder ze ooit te zien. En dan opeens, omdat een medeblogger foto’s van die ojecten spaart zie je opeens OVERAL trafohuisjes. Een prachtig mechanisme om zo bewust van iets te worden. Zo kreeg ik oog voor dit trafohuisje. Ik ben er jaren aan voorbij gereden zonder het waargenomen te hebben.

 11. Het is een bekend plekje, maar dat fraaie trafohuisje was me eerlijk gezegd niet eerder opgevallen. Mooi dat er iets over het ontstaan van Anjum uit de doeken is gedaan.

 12. Mooi plekje om te zijn. En je kunt er als je er lang bent ook dus nog een snackje halen.

  Love As alwyas
  Di Mario

 13. Annette Barendregt

  Lijkt me, vooral ’s zomers, een dijk van een plek!

 14. HEt staat dus ver van de bewoonde wereld.

 15. Een mooi huisje daar in het hoge noorden..!
  Fijne zondag.

Geef een reactie