Graften
Graften

Graften

Graften hoor ik u denken, wat zijn dat, en dat dacht ik dus ook toen ik het onderstaande stukje op de website van L1.nl las.

Graften Voerendaal flink gesnoeid
De graften op de Vrakelberg in Voerendaal worden de komende dagen fors gesnoeid.Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL, heeft daartoe opdracht gegeven. Onder meer de sleedoornpagevlinder en een bepaald soort hagedis kunnen profiteren van de houtkap. Een graft is een hoogteverschil in het landschap. Graften zijn aangelegd om erosie van de hellingen tegen te gaan. Ze voorkomen dat de grond bij zware regenval de helling afspoelt. Over een lengte van 140 meter gaan landschapsbeheerders van IKL het hakhout afzetten. De graften op de Vrakelberg zijn al eeuwenoud.

De bovenstaande tekst dekt maar gedeeltelijk de lading. Graften zijn het resultaat van het wegspoelen van grond op de akkers, die bij de aangeplante hagen bleef liggen en zo terrasvorming en nivellering van het landschap opleverde. Er veel is er niet over te vinden. Het is een proces dat per ongeluk is ontstaan doordat boeren als erfafscheiding en om vee in toom te houden in plaats van prikkeldraad (wat er niet was) hagen en bomen aanplantte. De graften zijn in de loop van de eeuwen dus vanzelf ontstaan.
De foto komt van L1.nl en laat duidelijk zien dat hier een vlak terras ontstaan is tussen twee graften in.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 reacties

  1. We hebben hier de dorpjes West- en Oost Graftdijk, samen met het dorpje De Rijp vormt het Graft-De Rijp. In plaats van een onderdeel te vormen van Zaanstad, bekend van de hoogste gemeentelijke heffingen van Nederland, wilde Graft-De Rijp bij de gemeente Alkmaar horen. Of het Graft hier dezelfde betekenis als in Limburg heeft is een leuke voor een spannende zondagmorgen, maar dan moet ik eerst even een transformatorhuisje in Graftdijk schieten….

  2. Ik had er nog nooit van gehoord, maar na deze uitleg vergeet ik zoiets ook niet weer.
    OT. Sorry voor de aanslagfouten in de vorige reactie. Ik moet denk ik iets harder op de toetsen hameren om alle letters tevoorschijn te toveren. En niet zo snel op Post Comment drukken, eerst controleren, dan verbeteren en dan pas verzenden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.