Orbis
Orbis

Orbis

bVision Photography

Sinds enkele maanden staat dit Mariabeeld naast de rotonde bij de in- en uitgang van de parkeergarage van het Orbis Medisch Centrum. Het is een werk van Erik Habets. Het stelt voor een Mariabeeld op een voetstuk en is ruim vijfeneenhalve meter hoog. Gemaakt van polyesther moet het hier weer en wind doorstaan. Het kunstwerk is aangekocht door de gemeente Sittard-Geleen. U hoeft het natuurlijk niet mooi te vinden, over smaak en kunst valt te twisten, maar het roept wel vragen op als je weet dat in tijden van bezuinigingen, zo’n plastic beeld ruim 20.000 euro moet kosten.
De foto’s zijn enige weken geleden gemaakt, maar het weer van het afgelopen weekend was aanleiding om dicht op de verwarming te kruipen en lekker wat te spelen met Photoshop. En dit beeld moest het dus ontgelden. Niet dat dit het resultaat was, alleen het leidend voorwerp. Het nieuwe Photoshop is een lastig pakket en ik begin me af te vragen of ik met Photoshop Elements niet ook uit de voeten zou kunnen.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 reacties

 1. Piet de Clerck

  Occultisme in Geleen. Op weg naar de Spoed Eisende hulp in een ambulance kom je dan langs dit Mariabeeld. Het is een Maria met gesloten armen, zij heeft haar vrucht Jesus inmiddels verloren aan een kruis. Zij staat ook op een kruis dat de vier windrichtingen aanduidt, met de handen aan de uiteinden lijkt het op een Swastika. Een hakenkruis is het Aziatische symbool van het rad van het leven en dood, de wedergeboorte. Hoog boven Maria bevindt zich een schotel dat op een UFO lijkt, verbonden met Maria’s hoofd via een laserstraal. Dit symboliseert de telepatische of synthetische gedachten van de Watchers uit het Boek van Enoch, ook bekend als de Annunaki – de poortwachters van de menselijke matrix, ironisch aan de poort van de EHBO/ambulancedienst. Deze Watchers waren Reuzen of Giants volgens de bijbel en de Dodezee rollen. Dit wordt benadrukt doordat het beeld op de benen van een reus staat (deze is weer mannelijk in tegenstelling tot Maria). Wie de geschriften bestudeert heeft ziet meer overeenkomsten. De overgang tussen Maria en de benen van de reus lijken overigens op een grafzerk, een kleine obelisk of toren zoals die te vinden zijn op kerkhoven in Amerika of 19e eeuwse Europese kerkhoven. Over smaak valt te twisten en smakeloosheid ook. Het idee van kunst is de eigen interpretatie en vrijheid om hier een mening over te geven. Bij deze.

  1. Ruud GGZ

   Luguber en eng. Het heeft iets satanistisch en negatief. Je ziet het goed vanuit de GGZ waar ik werk als psycholoog. Personeelstekorten maar wel robots in de kelder. Die hebben ook honger denk ik dan. De UFO met straal op het hoofd van beeld is geen metafoor maar een klein geheim in het volle zicht waar niemand op let.

 2. Dat heb je weer mooi gedaan of het nu in elements was of niet…. schandalig dat er in deze tijd zoveel geld wordt uitgegeven aan dergelijke “attributen” . Zo’n beeld weghalen heeft ook geen zin … dat zou kapitaalvernietiging zijn… leuk en actueel…Agnès

 3. Inderdaad over smaak valt te twisten.
  Er is een wet in NL dat bij elke aanleg van een stuk weg, een bepaald bedrag aan kunst uitgegeven moet worden om bijv. een rotonde op te vrolijken.
  Of een beeld te plaatsen in middle of nowere, langs een of andere snelweg.

 4. hai Sjoerd,

  er wordt zo ontzettend veel met geld geknoeid. Dat weten we allemaal niet eens.
  Er blijven bonussen uitgedeeld worden alsof het dropjes zijn en maar bezuinigen in verzorgingshuizen…
  Jaja, of eigenlijk… neenee…

  Groet van Marlou

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.