De koe bij de horens vatten
De koe bij de horens vatten

De koe bij de horens vatten

Gisteren schreef ik bij iemand op zijn blog, naar aanleiding van de datum 2 mei 2013:

Op twee mei 2013 word ik zestig jaar, wat goed eigenlijk dat ik dat al die jaren niet vergeten ben. When I get older losing my hair, tralatralala…

Je moet daar natuurlijk serieus mee omgaan. Ik vindt het heerlijk dat wij nog zolang mogen werken. Stel je voor dat je iemand van rond de twintig al dat werk laat doen. Die jongen of meisje een beetje aan zijn toekomst laat werken, zoals wij dat vroeger ook deden. En als je dan 40 jaar gewerkt hebt en belasting heb afgedragen, mag je met pensioen gaan.
Als het een beetje tegenzit werk ik straks vijftig jaar.En komt de jeugd steeds later aan de bak. En in de tegenwoordige “lean en mean” omgevingen hoef je er ook niet aan te denken dat je mensen kunt ondersteunen of zelf kan afbouwen. Als je nu eens begint met alle mensen te vervangen die veertig dienstjaren of meer hebben. Dan komen er vanzelf banen vrij voor de jeugd, die ook eerst veertig dienstjaren moeten hebben alvorens ze met pensioen kunnen gaan. Het pensioen van iedereen die veertig jaar heeft gewerkt dient ook voor iedereen gelijk te zijn, of wordt samengevoegd en in de AOW pot gestopt waaruit dan een acceptabel bedrag wordt uitgekeerd. Die oudjes hebben toch niet meer zoveel nodig denk ik dan maar. En degene die kapitalen hebben verdient, hebben ook hun bijdrage moeten doen aan diezelfde pensioenpot, die dan ook snel op een acceptabel pijl zal zijn. Veel verdienen is ook veel betalen en straks hetzelfde vangen. Dat is toch volgens het gelijkheidsbeginsel. Maar goed, op deze filosofisch beschouwingen zit u niet te wachten, ik droom gewoon nog even verder en bedenk me net dat onderstaande koeien geen enkele meerwaarde hebben, maar wel erg leuk zijn en veel te duur bij de “bienenkast”… Je kunt ze niet eens fatsoenlijk bij de (h)oren(s) vatten….

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 Comments

 1. Ik snap er ook niets van veel jeugdwerklozen en wij ouderen moeten door. Aan de andere kant heb ik ook het idee dat het een verkapte bezuiniging is. WW termijn gaat omlaag, uitkeringen worden lager en ontslagrecht wordt vereenvoudigd. Eerdaags gooien ze al die ouderen eruit en scheelt dat een hele hoop aan uitkeringen.

 2. Waarom zouden die overpeinzingen niet relevant zijn als ze wel degelijk betekenis hebben? Want na veertig jaar werken en er dan mee stoppen, is een van de serieuze mogelijkheden om ruimte voor jongeren te creeren. Iedereen dus veertig jaar werken. Dat wel. Dat is dan ook redelijk en eerlijk omdat dan degenen die langer gestudeerd hebben en later zijn begonnen met werken, net zo belast worden als degenen die op jeugdige leeftijd gestart zijn en daardoor waarschijnlijk meer in de slijtende en lichamelijk belastende beroepen zijn blijven hangen en daardoor eerder mogen stoppen. Zo’n gek idee is het niet.

 3. oma

  Ha Sjoerd,

  Het gelijkheidsbeginsel is eigenlijk niet verkeerd, maar heb je meer verantwoording of dergelijke mag de beloning ook evenredig zijn.
  Ander gaat een arts toeristen rondleiden voor de extra fooi zoals in Cuba gebeurd.
  Maar ik dacht dat je met 40 kon stoppen, tenminste dat was zo.
  Dan was ik na drie jaar klaar.
  Nou de een zuipt zijn geld op en de ander spaart, ook zo iets.
  In Eemnes staan ook mooie koeien op de rotonde. oma

 4. Je mag gewoon net als ik nu stoppen, maar dan moet je genoeg geld opzij hebben gezet want de regering ondersteunt dit niet financieel. Zelf heb ik maar 8000 euro per jaar nodig. Onze vaders werkten 50 jaar en onze moeders deden de huishouding. Het moet nu dus kunnen dat mannen en vrouwen elk 25 jaar werken. Dus ben ik maar na 25 jaar in 2003 gestopt en zie ik het financieel nog niet somber in. Maar ik vind ook dat er niets te erven moet zijn, dat geeft alleen maar ruzie.

 5. Han

  Het is een vreemde tijd waar men vroegen dacht met 65 jaar te kunnen stoppen wordt dit nu wel opgerekt tot >70 jaar. Als je pech hebt haal je die leeftijd niet eens.
  Sorry voor het zwaar op de hand zijn van me vandaag.

 6. frank-103

  Dat was 20 jaar geleden ook de gedachte om de VUT in te stellen, de oudjes op de camping en de jongelui aan het werk. Maar of dat echt een succes was? Mijn vader heeft er wel heerlijk van genoten, met 57 met de VUT als je nog goed gezond bent. Iemand van 67 is meestal al heel wat krakkemikkiger!

 7. Ik begrijp je al te wel Sjoerd ! Eigenlijk begin ik me in de weg te lopen voor de jonge gasten ! Maar zij denken er anders over en zijn blij nog (sommigen) raad of mijn ervaring te gebruiken !
  Toch opletten , TV zit in de gezondheid zorg ! Velen hebben geluk gezond te blijven op hun ouwe dag , sommigen niet , verzorging kosten hopen geld en sommigen komen niet meer toe !

 8. Klinkt niet verkeerd, maar ik vrees, dat het er niet van zal komen zo lang ouderen met een pensioen van ruim € 4.400,- ca 6% hebben moeten inleveren, en nu piepen dat ze moeite hebben om van € 4.260,- netto rond te komen. 🙁

  1. Jan K. alias Afanja: Wat een trieste reactie van je. Over welke ouderen heb je het eigenlijk die een NETTO pensioen hebben van € 4.260,- per maand???
   Realiseer je je wel wat deze man/vrouw verdiend moest hebben in zijn werkzame leven???
   Sta toch met beide benen op de grond. Ik heb dit netto bedrag per maand niet als pensionado. Toch hoor je mij niet klagen, want ik ben rijk, want ik ben gezond!!!
   Vanuit Zuid Spanje groet ik je. Saludos de Albert

 9. Ook ik zal er dik vijftig jaartjes op hebben zitten, althans dat hoop ik.
  Loop ook net achter die kar aan.
  En betreffende het gelijk zijn, als ook iedeeen naar zijn kunnen zou bijdragen, dan onderstreep ik dat, maar ben bang dat dat een illusie is.

 10. En als er toch jeugd dreigt aangenomen te worden, zegt men. Het liefst zo jong mogelijk maar dan wel met werkervaring. We dweilen nou eenmaal graag met de kraan open hier in Nederland. We kijken wat geld kost en daar gaan we maatregelen opnemen. Dat er dan weer ergens anders problemen komen, dat lossen we dan wel weer op.

  love As always
  Di Mario

 11. Jouw oplossing voor de pensioenverdeling deed me meteen aan Orwell’s “Animal farm” denken, en wel het volgende citaat: “all animals are equal but some animals are more equal than others” Zo is het altijd geweest en zo zal het ook altijd zijn, ben ik bang. Daarom ben ik het niet met je eens. Ik denk ook dat onze generatie “oudjes” meer nodig denken te hebben dan de huidige. Bovendien wie bepaald wat acceptabel is? Ik voel wel voor dat 40 jaren idee. Dan kan ik meteen al thuis blijven.

  OTR: De koe bij de horens vatten was de verkiezingsslogan van Jo.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.