zestig plus en wat is er nu anders

Niets dus, alleen dat je nu wel echt oud bent voor de jeugd. Tsjonge die meneer is de zestig al gepasseerd. Dat terwijl je net met een firma aan tafel hebt gezeten voor het inrichten van unified communications op het netwerk. En een aantal uren later even moet uitleggen wat advanced process control doet, in relatie met andere optimalisation software.
Dan ben ik blij dat ik de kans heb gehad om de eerste stappen te maken in de wereld van de automatisering in opkomst. Gestart met een Sinclair ZX80 computer zo begin 80er jaren, de opkomst van de bulletin boards, met een 75k inbelmodem, tot de eerste internetaansluiting, destijds van @home. En zoals het ging in die tijd was eenoog koning… Op het bedrijf startten we pas veel later met de eerste IBM computer, whow, terwijl ik inmiddels thuis al veel verder was. Het probleem was dat niemand er mee om kon gaan en mijn hulp al snel werd ingeroepen. Ik had op mijn laboratorium destijds de eerste Ericsson 287 computer. Yes, met expanded en extended memory. Het hele bedrijf kwam kijken naar dit destijds racemonstertje. Een storing maakte een einde aan de droom, hij stond op een maandagochtend verzopen op mijn lab. Er kwam uiteraard een nog betere, en ik begon met programmeren in dBase, Clipper, leerde omgaan met compilers, DOS, 4DOS, bouwde interfaces en amuseerde me best. Inmiddels maakte ik promotie en verdween uit de laboratoriumwereld om me te storten in de wereld van de bedrijfseconomie. Met mijn kennis een makkie, ik automatiseerde alles en maakte me daardoor eigenlijk overbodig. Maar er kwam een nieuwe uitdaging, het millennium probleem. De ICT pur sang lokte en ik kreeg de kans om me daarin te bewijzen. Met goed gevolg, en mij werd verzocht dit te continueren. Moest wel even nog wat opleidingen op niveau volgen, inmiddels de vijftig gepasseerd, maar wonderwel ik slaagde, de jeugd met me meetrekkend. Sinds die tijd is mijn leven veranderd, moderner geworden, gadget beluster, trendvolger en ga zo maar door. Ik geniet ervan. Maar ik ziet ook negatieve trends, de afgang van de desktop en de laptop in het dagelijkse leven, de opkomst van de tablets, en de smartphones. En als ICT’er heb je geen keuze meer, niet jij bepaald wat goed is voor de gebruiker, maar de gebruiker vraagt en jij moet leveren. De omgekeerde wereld, maar daarover later… (plaatje is afkomstig van eugene.web)

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

23 Comments

 1. Leeftijd is relatief, je bent 60, je voelt je soms achttien (vraag maar je vrouw 😉 ), dus ben je ergens in het midden nog geen veertig. 😉

 2. Ik denk dat ik van jou nog heel veel kan leren op dat gebied. En je bent net zo oud als je je voordoet natuurlijk.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Dat ben ik helemaal met Redstar eens! Een cool vak en wat is nu 60? Mijn moeder had “kleine broertjes”, die bij mijn geboorte 10, 12, 14 en 16 jaar oud waren, en die zijn (ook in mijn ogen) altijd kleine broertjes gebleven, met coole hobbies als muziek, sport, auto’s en inderdaad, die ‘jongen van jouw leeftijd’ (=mijn leeftijd + 12) begon ook met computers en programmeren, ultracool! Heel anders dan hun grootouders, die ergens in de 40 zwart gingen dragen en daar niet meer uitkwamen. Enfin, wat Hanscke ook zegt: je bent met je tijd meegegaan. Dat is instelling, niks leeftijd.

 4. Je bent heel goed met de tijd meegegaan. En wat let je, ga met de tablet op onderzoek uit en kijk wat hierin vernieuwend is. Wie weet kun je je hier ook nog een keer in ontwikkelen. Tablets op elkaar afstemmen, met elkaar verbinden weet ik veel, dat laat ik aan jou over. (felicitatie staat op het vorige blog)

 5. Ik moet nog 50 worden. Dus plus ben ik nog niet.

 6. Zo Sjoerd je antwoord dus wel eens op een reactie als ie in je straatje ligt 😉
  M’n lief heeft vanaf 1987 de hele opkomst van Apple meegemaakt op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en juist daarom zijn wij Mac user geworden. Ik ben blij met mijn iPad2.
  Groetjes Mara

 7. 60 is nog niet oud tegenwoordig. Wat vroeger 40 was is nu 60. En eens zal dat 80 zijn!

 8. Zolang je in het arbeidsproces zit moet je bijblijven met de hedendaagse techniek, ik zie het kopen van gadgets als een ipad dus ook wel als iets noodzakelijks. Hoewel ik zelf niet in de automatisering zit werk ik er wel veel mee, en word ik geacht de risico’s mbt automatisering te kunnen signaleren.

 9. Ha Sjoerd,

  De begin periode van het pc tijdperk was heel anders dan nu.
  Heb wat DOS boeken door gespit.
  Maar je bent nog steeds enthousiast, dat is belangrijk. oma

 10. Tja of het er in afzichtelijker door wordt is maar de vraag. We zijn overgeleverd aan de software van een apparaat en hebben er zelf haast geen grip meer op.

 11. ik weet nog dat de eerste computers op werk verschenen en dacht ach het zingt mijn tijd wel uit. Gelukkig destijds ook snel ingezien dat ik er toch aan moest geloven

 12. Knap van je.
  Kan het bijhouden, hopelijk heb je een fijne verjaardag gehad.

 13. Ja, ik snap jou wel..
  Maar wat ik nóg belangrijker vind: hoe was jouw verjaardag? Ik hoop dat het één was met een gouden randje.
  X

 14. Wat is er mis met tablets en smartphones? ( 😉 heb er net een voor mijn verjaardag gekregen)

 15. Dat vind ik dus een nadeel van die ICT; de grote lijn is wel vooruitgang, maar intussen ben je als professional daarin gedwongen achter elke trend, al dan niet zinnig, aan te hollen. Daarom laat ik het een beetje los momenteel.

 16. Ha 60, mooie leeftijd! 🙂 Beetje laat maar nog van harte gefeliciteerd Sjoerd.

 17. Zo lang je gezond van lijf en leden blijft, is leeftijd maar een relatief begrip. En zo lang er nog voldoende uitdagingen zijn in je werk en de automatisering kun je nog jaren mee.

 18. ICT is gewoon een geweldig vak. En ik hou van programmeren. En wat is 60 nu? niets oud.

 19. Toch komt er een moment dat je het allemaal niet meer zo belangrijk vindt, maar voorlopig sta je er nog middenin.

 20. leeftijd is mar subjectief, verandering gaat niet van 1 op de andere dag

 21. Kijk naar de geneeskunde , Mijn broer vorige week vrijdag 7 overbruggingen en al thuis !

 22. Ja, de techniek staat voor niets, en je moet er in mee.
  Want zonder smartfoon of tablet ben je al hopeloos ouderwets.
  Mooie dag vandaag Sjoerd.

Geef een reactie