Spannend in Bussum op bevrijdingsdag

Trafohuisjes bVision.nl

Heel even had ik de neiging om een andere foto van Han Vogel hier te plaatsen, maar ik kon deze neiging gelukkig nog onderdrukken. Dit huisje is echt een juweeltje en is te vinden naast het pand aan de heuvellaan 2 in Bussum. Je moet wel goed zoeken om het te vinden want het staat zo’n dertig meter van de weg af in een bosje. Dit transformatorhuisje werd in ca. 1925 gebouwd in opdracht van het provinciaal elektriciteitsbedrijf Noord-Holland (PEN), en ontworpen door de gemeentearchitect Hueting in expressionistische stijl. Vreemd hier is het met riet gedekte dak, op een toch wel gevaarlijke omgeving. Ik vind het schitterend en uniek exemplaar wat in die tijd gebouwd werd. Het volledige verhaal is te vinden op de website van de gemeente Bussum of op mijn Trafosite. Han heeft nog meer beeldmateriaal te beschikking gesteld en dat zal in een aantal zondagen de revu passeren. Hierbij ook eens het inwendige gedeelte van een trafohuisje.

Websites van Han Vogel:

 • http://www.hanvogel.nl/
 • http://fotohanvogel.blogspot.nl/
 • Trafohuisjes bVision.nl

  De coördinaten zijn 52.273451,5.146553 (Google Maps)

  16 Comments

  1. Off topic, het trafohuisje wat je opviel komt er eerdaags aan. Ga hem van de week even op de foto zetten.

  2. De PEN was ook de uitvinder van de PEN aansluiting. Wist je dat ook?

  3. Sjoerd, je hebt er weer een prachtig stukje over geschreven!

  4. Ha Sjoerd,

   Zeker een uniek huisje, zeker omdat men een rieten dak heeft toegepast.
   Niet echt brandveilig. oma

  5. zo te zien een pareltje in een bosje

  6. die zit goed verborgen zodat hij niemand stoort en ook niet vol vuile tekeningen komt te staan.

  7. Wat een leuke. Ze hebben er een soort paddestoel van gemaakt

  8. Grappig, apart, het is maar net hoe je het noemen wilt deze week.

  9. enig huisje om te zien, vlak hier in de buurt.

  10. Dit is in alle opzichten een prachtig ontwerp.
   Zo mooi heb ik ze hier in de buurt nog niet gezien.

  11. Evident Amsterdamse School. Prachtig.

  12. Met dit aparte dak past dit huisje helemaal bij Han 😉 en Bevrijdingsdag 2013.
   Salu2 Albert

  13. Inderdaad apart met dit dak. Het is sowieso al vreemd te noemen op zo’n huisje.

  14. Leuk onderwerp blijft dit. Het is voor jou misschien een uit de hand gelopen hobby, maar ik weet zeker dat iedereen elke week met plezier naar kijkt. Ik ben nog even op je trafo-site geweest. Ziet er leuk uit en dan geeft meteen weer zin om op zoek te gaan naar nieuwe foto’s.

   Love As Always
   Di Mario

  15. Annette Barendregt

   Supergaaf. Ik ben nog op zoek geweest voor je in Overijssel, maar heb niks kunnen vinden. Zal wel aan de snelheid gelegen hebben waarmee we overal voorbij sjeesden. Maar dit is een juweeltje! Je krijgt een hele bijzondere collectie, Sjoerd. Iets om trots op te zijn. Fijne zondag verder!

  16. Wel een bijzonder huisje, zo met zijn rieten kap.
   Fijne zondag Sjoerd en vier de vrijheid.

  Geef een reactie