Hoe spannend is het daar nu binnen
Hoe spannend is het daar nu binnen

Hoe spannend is het daar nu binnen

Trafohuisjes bVision.nl

Vandaag besteden we wat aandacht aan het binnenste van een trafohuisje. Een trafohuisje bestaat meestal uit een laagspannings- (LS) en hoogspanningsgedeelte(HS). Het hoogspanningsgedeelte is veelal 10kV (10.000 V) en het laagspanningsgedeelte is 400V (drie fasen) tussen de fase en de nul heb je dan 230 volt.
De foto’s hierbij zijn afkomstig van Han Vogel:

 • http://www.hanvogel.nl/
 • http://fotohanvogel.blogspot.nl/
 • Trafohuisjes bVision.nl

  De hoogspanning is hier in Nederland meestal 10 kV. Maar ook 15kV en 20 kV worden wel aangeboden. Voor het werken aan de hoogspanning heb je meestal aparte monteurs nodig. Een foutje hier is namelijk dodelijk. Overigens wordt hier ook wel over Middenspanning gesproken en beschouwd men het transport in de lucht over het landelijk distributienet dan als hoogspanning. De spanning over de portalen is 220 kV of 380 kV (zuid Nederland). Maar daarover komt een ander blog.

  Trafohuisjes bVision.nl

  Het verhaal van Han:
  Bij het PEN hadden we LS (laagspanning) en HS (hoogspanning) sleutels om deze huisjes te openen. De laagspanning sleutel heeft elke monteur en de hoogspanning sleutel alleen als je bevoegd was tot die ruimtes (vroeger open hoogspannings installaties), je had hier bij een groenboekje op naam bij je waarin stond dat je die ruimtes alleen met z’n tweeën mocht werken.

  Trafohuisjes bVision.nl

  14 Comments

  1. Han

   Dit komt me bekent voor. Het lijkt groot dat komt door de groothoeklens. Vaak heb je maar één meter ruimte tussen het laagspanningrek en de muur achter je en dat is dan echt wel oppassen als je een zekering gaat vervangen bij een storing.

  2. Mooi om zo’n trafohuisje nu eens van binnen te zien. Het zier er eerlijk gezegd kaler en minder ingewikkeld uit dan ik had verwacht. In de 80-er jaren kwam ik nog wel eens in een toen nog analoge telefooncentrale, dat zag er een stuk ingewikkelder uit. En het voortdurende geratel en getik maakte er ook vast meer geluid dan in zo’n trafohuisje.

  3. Annette Barendregt

   Leuke weetjes en ik ben blij dat ik nu eens de binnenkant heb kunnen zien. Zo te lezen is het alleen voor insiders. Eigenlijk zit er weinig is. Dat verklaart ook nu de afmetingen van die huisjes. De grootte maakt eigenlijk niet zoveel uit. Toch?

  Reageren mag, maar hou het netjes...

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.