Een fraai portret
Een fraai portret

Een fraai portret

De schelmentoren

bVision Photography

Achter de Pancratius kerk in Heerlen vinden we een oude vierkante toren. De fundamenten van deze toren dateren uit het begin van de 12e eeuw en behoren tot het middeleeuwse, versterkte dorp Herle (Heerlen). Het is als verdedigbare (woon)toren gebouwd in opdracht van de toenmalige heren van Herle en maakte als zodanig onderdeel uit van het Landsfort Herle.

bVision Photography

De toren heeft alle perikelen doorstaan, in tegenstelling tot de rest, waarvan alles verloren is gegaan en waarvan de grachten gedempt zijn. De naam dankt de toren aan de schelmen van de bokkenrijders. De toren werd namelijk in die tijd ook gebruikt als strafgevangenis en er werden doodsvonnissen uitgesproken tegen hen die het te bont hadden gemaakt. Later werden er cachotten op de bovenste verdieping gebouwd en kreeg de toren een tentdak. Het “portret” van deze gerechtsschelm staat voor de toren op wacht, met een ijzeren wil wordt de veste verdedigd. Of hij ook koper- en ijzerdief bestendig is weten we pas later, als ook dat geschiedenis is.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

16 Comments

  1. Ik vind de bovenste foto uit een fraaie hoek genomen. Aanvangelijk dacht ik dat er achter de kerktoren een kerk was met een knik er in en halverwege een die Schelmentoren. Maar in werkelijkheid staat die dus wat verder naar achteren en los van het geheel. Op de foto is dat niet te zien en aangezien de daknokken precies in het midden van die toren eindigen maak ik er in mijn hoofd zo een geheel van.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.