Appels en peren bij Canisius
Appels en peren bij Canisius

Appels en peren bij Canisius

bVision Photography

Eens per jaar rijden de vrachtwagens met appels en peren af en aan naar de stroopfabriek van Canisius in Schinnen. Netjes aangevoerd in mooie houten palletbakken, maar ook gewoon met vrachtwagens vol. Niet alleen Appels en Peren, maar ook Suikerbieten zijn nodig voor het maken van stroop. Ik heb nog steeds geen uitnodiging kunnen bemachtigen om daar eens te gaan kijken, en ik kan mezelf niet met 15 vermenigvuldigen om een groep te vormen.

bVision Photography

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig, gooi alles in een grote ketel, kook alles gaar, pers het uit en wat je dan hebt kook je in tot de juiste dikte. De appels en peren die hier echter gebracht worden worden gescheiden bewaard, ook de biologische en niet biologische producten worden gescheiden gehouden. Het laatste heb ik zelf mogen ervaren en werd me netjes vertelt aan de rand van het opslagterrein door de vriendelijke meneer op de heftruck. Maar goed, het ging hier om de plaatjes, niet om de praatjes…

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

17 reacties

 1. Ik zag net een filmpje van een japanner die met een eenvoudig machientje olie maakt van plastic afval. Zoiets gebeurt daar in die stroopfabriek ook, stel ik mij voor. We zullen jou erop uit moeten sturen om te kijken of het echt zo gaat.

 2. Annette Barendregt

  Wij aten thuis NOOIT appelstroop, maar sinds ik het een keer geproefd heb ben ik helemaal om. Heerlijk door de gestoofde witlof met stukjes appel. En gewoon op brood natuurlijk. Hoe zou het komen dat Limburg daar de hofleverancier van is? Appels groeien toch door heel Nederland? Hebben ze een geheim recept?

 3. Als je eens wil kijken hoe het gemaakt wordt kun je naar Vandewal in Eckelrade gaan, dat is een klein bedrijfje, als je even vraagt wanneer ze bezig zijn kun je waarschijnlijk zo binnenlopen, en dan kun je meteen een emmertje heerlijke biologische stroop kopen.

 4. Mooie plaatjes heb je toch kunnen maken.
  Ja, het is oogsttijd hé, zowel voor de appels en peren en suikerbieten.
  Hier in de buurt is de campagne daarvoor ook weer begonnen, vrachtwagens met suikerbieten boordevol rijden af en aan.
  Fijne dag vandaag Sjoerd en op naar een mooi weekend.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.