Thee: Gunpowder
Thee: Gunpowder

Thee: Gunpowder

Zoals de meesten wel weten ben ik een grote liefhebber van thee. Nee niet van al die smaakjes thee, maar meer van de originele brouwsels uit de oosterse wereld. Alhoewel er zijn uitzonderingen. Zo drink ik iedere avond wel andere thee en hebben we inmiddels een aardige verzameling aan losse theesoorten. uiteraard heb ik ook voorkeuren en een van deze voorkeuren is gunpowder thee. Deze thee is voornamelijk afkomstig uit de regio van Ningbo, en is een van de bekendste soorten Chinese exportthee. De naam heeft deze thee te danken aan zijn vorm, in de vorm van grijs/groene buskruitbolletjes. Dit komt door het rollen van de bladeren. Vroeger gebeurde dat met de hand, maar buiten de betere soorten, gebeurt dit nu machinaal Bij het zetten vouwen deze bladeren zich weer uit. Gunpowder is een groene thee, ofwel thee die niet te lang gefermenteerd is. Voordeel van Gunpowder is dat het niet de echte grassmaak heeft die men normaliter in groene thee aantreft, uiteraard is deze niet helemaal verdwenen, maar er zit ook een ietwat rokerige smaak aan. Een thee voor liefhebbers. Is normale groene thee heel licht, deze gunpowder bevat veel aroma en is duidelijk sterker, met een ietwat zoete afdronk. Dat groene thee gezond is is algemeen bekend, deze gunpowder maakt hem ook drinkbaar. Een klein advies, maar dat geldt voor meerdere thee soorten, niet te lang later trekken, dan komen er te veel tanines vrij en wordt de thee bitter.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

Ook diverse Marokkaanse thee soorten zoals o.a. Toeareg thee zijn overigens gebaseerd op deze Gunpowder, of in China ook wel parelthee genoemd, ze worden dan verder voorzien van (aar)munt en suiker.

20 Comments

 1. Van je reageerders moet je het niet hebben zie ik wel 😉 Zelf ben ik wel een echte theeliefhebber, de gunpowder ken ik van de Marokkanen, die deze altijd gebruiken als basis voor muntthee. Straffe thee idd als je hem te lang laat trekken. Via een link bij Ria ooit, bestel ik tegenwoordig al mijn thee bij http://www.theegenot.nl/thee-winkel/. Is prima en geen verzendkosten boven een bepaald bestelbedrag.

 2. Annette Barendregt

  Ik denk niet dat je dat hier in Brielle kan kopen. Voor speciale dingen moeten wij, plattelanders, toch naar de stad (Rotterdam). Maar mocht ik het een keer tegenkomen zal ik het zeker kopen. Al is het maar vanwege dat leuke blikje! Ja, ik ga de thee natuurlijk ook proberen. Het is mijn middagdrankje!

 3. Annette Barendregt

  Ik denk niet dat je dat hier in Brielle kan kopen. Voor speciale dingen moeten wij, plattelanders, toch naar de stad (Rotterdam). Maar mocht ik het een keer tegenkomen zal ik het zeker kopen. Al is het maar vanwege dat leuke blikje! Ja, ik ga de thee natuurlijk ook proberen. Het is mijn middagdrankje!

 4. Ha die Sjoerd,

  Haaaa… eindelijk een eerlijke theedrinker!!!
  Ik drink al jaren thee, net als jij: eerlijke thee!
  In China (in de stad Xiamen) zijn we thee wezen proeven. Dat doen ze zoals er hier wijn geproefd wordt. Kleine slokjes en een beetje zeveren tussen de tanden. je krijgt het in hele kleine kommetjes, zoals een borreltje.
  Ohoh, wat heb ik daar fijne thee gekocht.
  Er ligt nog een heel klein restantje in de vriezer. (Zo moest dat bewaard worden)

  Proost! En… prettig weekeinde! We gaan jouw kant op, maar kan helaas niet langs komen…
  Groet van Marlou

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: