Waterstroom op Forteiland IJmuiden

Waterstroom op Forteiland IJmuiden

Trafohuisjes bVision.nl

Het Fort bij IJmuiden, ook bekend onder de naam Forteiland maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Het was oorspronkelijk geen eiland maar laag op de noordzijde van het Noordzeekanaal. In 1929 werd het door de verbreding van het kanaal een eiland. Maar ook op een eiland heb je stroom nodig. Geen mooi huisje, maar keurig gecamoufleerd in de stijl van het Fort. De foto’s zijn aangedragen door Han Vogel, die deze dit keer niet zelf heeft gemaakt, maar dat mag in dit geval geen probleem zijn.

Trafohuisjes bVision.nl

Het fort werd tegelijkertijd gebouwd als het noordzeekanaal. Rond 1880. Het was het sterkste fort van Nederland en had kanonnen die zo’n 8 km konden dragen. In de eerste wereldoorlog werd het fort in opperste staat van paraatheid gebracht. In de tweede wereldoorlog was het vooraleerst van geen betekenis. Totdat de Duitsers het zagen als onderdeel van de Atlantic Wall. Het fort werd na eerst grotendeels te zijn verschroot, weer geheel opnieuw ingericht. Na de tweede wereldoorlog raakte het geheel in verval en werd gedeeltelijk ontmanteld. Plaatsing op de werelderfgoedlijst redde het fort. Momenteel kun je het boeken voor uitjes.
De foto’s hierbij zijn afkomstig van Han Vogel:

 • http://www.hanvogel.nl/
 • http://fotohanvogel.blogspot.nl/
 • Trafohuisjes bVision.nl

  17 Comments

  1. Han

   Leuk dat je de foto’s toch hebt gebruikt Sjoerd. Het forteiland is wel dicht bij voor ons, maar zonder uitnodiging / feest, kan je er niet zomaar even naar toe gaan.

  2. frank-103

   Ben er een keer geweest, en als ik die mooie foto’s van Han zie wil ik er nog een keer naar toe! In verband met de wijziging in sluizen (nieuwe zeesluis) zou er een stuk van het forteiland afgegraven worden, maar of dat al gebeurd is?

  Reageren mag, stay safe!

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: