Dia’s – door Frank

Dia’s – door Frank

Iets waar ik al een tijdje tegen aan loop te hikken is het digitaliseren van mijn dia’s. Duizenden heb ik er uit mijn vroege fotografiejaren. Dia’s uit de tijd toen we nog “jong en knap” waren (ik sta er zelf soms ook op); tegenwoordig ben ik alleen nog maar “en”, maar dit terzijde. In de tijd dat ik nog dia’s maakte was je vooral serieus bezig als je je dia’s in glasraampjes deed inramen. Dan waren de dia’s goed beschermd. Nou ik heb er die op een of andere manier toch aan het schimmelen zijn, dus dat glas is toch ook niet “je van het” geweest. Mijn vlakbedscanner heeft een speciaal accessoire om dia’s te scannen.  Alleen als de dia’s achter glas zitten dan gaat dat niet zo goed. En om nou iedere dia om te zetten in een glasloos raampje dat is zo’n monnikenwerk, dat ik daar heel gauw mee gestopt ben. Vervolgens bood iemand mij aan om het eens te proberen met een speciale diascanner, maar ook daar was het resultaat dusdanig dat ik er niet blij van werd. Vorige week mocht ik van iemand een speciaal toetertje lenen (zie afbeelding) wat je voor op de lens van je camera kunt schroeven (eventueel met verloopring). Daarmee heb ik geëxperimenteerd en daarmee is het uiteindelijk gelukt om redelijke resultaten te krijgen. Ik kan door het glas scherpstellen op de dia zelf en heb ontdekt dat de resultaten een stuk beter worden als je de digitale kopie in “raw” maakt.  Dia’s zijn namelijk erg contrastrijk en je kunt achteraf nog veel optimaliseren in Lightroom of Photoshop. Alleen het toetertje op zich was weer wat bewerkelijk, want je kon er steeds maar twee dia’s te gelijk instoppen. Een van mijn broers vertelde me dat hij het deed met een macrolens en de dia steeds op een lichtbak legde, waardoor je veel vlugger dia’s kunt wisselen. Een goed idee, ik ga eens kijken of mij dat zo ook lukt, want als je zo je dia’s weer eens bekijkt, dan zitten er zoveel herinneringen in, ik zou het zonde vinden als die verloren gaan.

 

18 Comments

 1. gilbert

  Hello,
  Ik doe het met een spiegelbeeld reflectie app.van hama,(dient voor videofilmen op te nemen,,,maar gaat nu met digitaalreflex ook,
  Nodig is een diaprojektor,beeld gaat ingang-In gaat uit langs zijkant,daar camera op statief,en ik doe op automatisch alles,(moet nog eens testen me RAW)
  Wel goed zorgen dat diaprojektor scherp beeld geeft,,camera doet de rest en ik gebruik
  zelfontspanner op afstand,
  Zo,ga nu verder doen,,
  Gilbert,

 2. Ben daar ook al eens mee aan de slag gegaan maar wat je ook doet het blijft monnikenwerk hier wordt gewerkt met een diascanner met bijbehorend programma als je het wilt weten dan moet ik daar weer ft naar kijken de boel ligt alweer een tijdje plat

 3. Een jaar of wat geleden heb ik de familiefilms eens op DVD laten zetten.
  Er was al wel wat vergaan, maar het meeste was nog prima zichtbaar.

  Aan dia`s hebben we ons nooit gewaagd, wel fotoalbums vol met foto`s.

 4. Han

  Zelf doe ik het in een houten kistje met daarin de TTL flitser, met aan de bovenkant op een melkglazen glasplaatje met een frame waar de dia schuift. Daar weer boven de camera met een 5cm macro lensje. Je heb dan automatisch een goede belichting door die TTL belichting.
  Su6

 5. hai Frank,

  wat leuk, dat dat allemaal mogelijk is.
  UInderdaad: al die herinneringen mogen toch niet verloren gaan…
  Zo heb ik nog een super 8 filmpje van mijn trouwdag.
  Dat moest ik ook maar eens gaan digitaliseren.
  De wonderen zijn gewoon nog lang de wereld nog niet uit!!

  Dag!
  Groet van Marlou

  .

 6. Gelukkig zaten die van mij niet achter glas. Een paar jaar terug heb ik er ook een paar duizend gescand met een flatbed. Steeds 4 tegelijk. HP heeft een scanner waar er 16 tegelijk op kunnen, maar het duurt een eeuwigheid voor die gescand zijn.

 7. luc

  Inderdaad veel werk zeker ? Jammer genoeg kan ik daar niet over meepraten , ik ken daar geen kl… van 🙁 . Op pensioen zeker ???
  En inderdaad zoals Sjoerd zegt ; De monniken zijn bijna op ! :-p

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: