Uitproberen – door Frank
Uitproberen – door Frank

Uitproberen – door Frank

Een van mijn petekinderen, nou ja het zijn inmiddels volwassen vrouwen, heeft een nieuwe camera, een mooie Nikon. Uiteraard moest die eens uitgeprobeerd worden door haar, op een mooie locatie. Omdat ik nogal wat weet van ISO, diafragma en sluitertijd, werd ik gevraagd om mee op stap te gaan en een locatie te bedenken.  Bij mooi weer naar buiten, en vanaf saaie grijze lucht ergens naar toe waar het toch mooi is voor zo’n evenement. Het was afgelopen zondagochtend saaie grijze lucht hier bij ons, en zijn we naar C-Mine in Genk gegaan. Over C-Mine hebben Sjoerd en ik al eerder bericht. Maar nog even kort, ik citeer Sjoerd: C-Mine is een locatie waar een van de mijnen van België een andere bestemming krijgt. Wonen, recreatie, creativiteit, scholing, en dat alles op het terrein van de mijn en met behoud van de oude gebouwen. Daarnaast wordt er nieuwbouw neergezet op een toch wel unieke locatie. Inmiddels heb ik wat foto’s van haar op Facebook gezien waaruit ik kan opmaken dat de Nikon het goed doet. Zelf had ik mijn bijna nieuwe Sony Nex meegenomen om die ook eens wat te testen. Tijdens de vakantie had ik hem ook mee genomen maar heb toen een beetje op meer op automaat gewerkt dan de mogelijkheden eens goed uit te vogelen. Overigens ben ik heel tevreden met mijn vakantiefoto’s.  Voor mij geld eigenlijk dat er maar drie nou ja, plus nog twee dingen belangrijk zijn op een camera, de sensor en de lens natuurlijk, maar verder gaat het alleen maar over ISO, diafragma en sluitertijd. De rest is “toeters en bellen” zeg ik altijd. Natuurlijk kun je bij de scenes altijd eens kijken hoe de camera een en ander instelt, maar verder houd ik wel van ouderwets zelf instellen. Natuurlijk had je vroeger ook al scenes op camera’s, zonnig en bewolkt ofwel een groot gat of een klein gat om het licht door de lens te laten. Afgelopen zondag heb ik nou eens wel een paar van de vele ingebouwde creatieve standen van de camera gebruikt. Hij kan uit zich zelf onder andere HDR foto’s voor je maken en dan afwerken. De camera maakt dan drie foto’s achter elkaar en “plakt” ze meteen op elkaar. Of de camera filtert alle kleur uit een foto behalve bijvoorbeeld rood. Mooi is, dat op het LCD schermpje vooraf al is te zien hoe het er uit gaat zien. en dat lukte vrij aardig moet ik zeggen. De techniek staat voor niets tegenwoordig. Ik kan nu met de hand op het hart zweren dat ik de foto’s niet bewerkt heb, dat heeft de camera al voor me gedaan. Mooi toch!

Hieronder wat foto’s gemaakt met de Sony Nex in Creative mode:

En een door de camera aangepaste HDR foto:

 

16 Comments

 1. Mooi Frank!
  Ik houd wel van die industriële fotoos.
  jammer genoeg wil de kenneis van de camera zich bij mij niet settelen.
  Ik kan het maar niet snappen.
  Vandaar dat mijn camera meestal op “automaat” staat.
  En dan ben ik tóch best tevreden…

  Groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.