Eys, spanning in de bijenkorf
Eys, spanning in de bijenkorf

Eys, spanning in de bijenkorf

Trafohuisjes bVision.nl

Het trafohuisje op de foto’s staat midden in het kerkdorpje Eys gelegen aan de weg tussen Simpelveld en Wittem. Of zo u wilt tussen Ubachsberg en Wittem. Op een van de mooiste plaatsen van zuid Limburg. Het is het standaard ontwerp hier in het zuiden van Limburg, maar wel met de originele tegel, de bij, de bij stond voor nijverheid. Hoe deze daar van origine terecht is gekomen weet ik niet eens. Wel weet ik dat er in de tachtiger jaren vele replica’s van deze bij terug zijn geplaats op trafohuisjes waar ze oorspronkelijk aanwezig waren.

Trafohuisjes bVision.nl

Eys is een echt kerkdorp waar het geloof nog echt hoog in het vaandel staat. Het valt weliswaar onder Wittem, maar had toch twee kerken in de gemeente.

Trafohuisjes bVision.nl

Het trafohuisje daat recht tegenover de uitbaterij “bie” de Tantes. Als je weet dat een bij in het Limburgs “bie” is valt de dubbele betekenis van dit zinnetje pas op. En geloof me, dit is een van de best lopende zaakjes in heel Limburg, als fietser kun je er bijna niet omheen. Maar ook als gewone toerist die even de Mergellandroute neemt, is het er goed toeven. Ze tappen er een prima pilsje en het eten is ook best te pruimen.

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

21 reacties

  1. Pingback: Vakantieherinnering | KnutzEls

  2. Helemaal eens met je oordeel over ‘de Tantes’. Maar moest mijn parkeerplaatsje nou echt in beeld gebracht worden? Overigens vind ik het terras toch maar matig in tegenstelling tot de kwaliteit van het culinair aanbod. Want als je daar buiten zit, is het slechts inhaleren van fijnstof en uitlaatgassen plus het incasseren van onverstaanbaarheid door alle passerend verkeer. Dat wil ik toch ook wel gezegd hebben.

  3. Rob

    Ooit liep ik een pelgrimstocht in het Zuiden. Van Kruis naar Kapel en Kerkje vielen mij vooral de hekwerken en gesloten deuren op.
    Misschien moet ik daar nog eens gaan wandelen en juist naar de kunstige trafohuisjes kijken?
    Vriendelijke zondaggroet,

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.