Oranje – door Frank
Oranje – door Frank

Oranje – door Frank

Bij hotelkamerveiling.nl heb ik onlangs de veiling gewonnen zoals dat heet, ik had zo twee kamers in een hotel op de Veluwe, met ontbijt, inclusief veilingkosten, dat wel, voor 25 euro per kamer. Niet al te veel verwachtend, hebben we afgelopen weekend er doorgebracht. Net hotel, vriendelijke bediening, schone kamer en een uitgebreid ontbijtbuffet, we hebben geboft vind ik. Zo heb ik ook nog een paar overnachtingen in Düsseldorf te goed, maar die zijn voor beter weer bestemd. De voucher is toch tot volgend jaar geldig. Beter weer hadden we afgelopen weekend wel kunnen gebruiken, het waaide, regende, en daarom waren al onze activiteiten ergens binnen. Na zaterdag een geitenboerderij bezocht te hebben, wat overigens wel leuk was om zo’n 700 geiten bij elkaar te zien. Het was er erg druk, volgens mij had de boer half Nederland op bezoek. Ik ving af en toe wat opmerkingen op dat hij dit gekkenhuis niet had verwacht. Maar wat wil je met zo’n weer! Daarna zijn we maar eens naar Paleis Soestdijk gereden om dat te bezichtigen. Zoals je wellicht weet heb ik niet veel met het koningshuis, erfelijk koningschap is m.i. niet meer van deze tijd. Bovendien waren we tot Napoleon een republiek ze hadden Willem I toch ook als eerste president aan kunnen stellen destijds, en na vier jaar hadden we wel gezien of hij nog een keer vier jaar wilde en het volk ook, of niet. Maar ja dat mocht niet zo zijn. Terug naar Soestdijk, het leek me wel leuk om dat eens van binnen te zien. Tenslotte kende ik alleen het bordes van Koninginnedag vroeger op TV. Het was wel de moeite waard, toch een stuk vaderlandse geschiedenis wat in de diverse kamers voorbij kwam. Sommige kamers redelijk modern ingericht maar ook enkele klassieke. We kregen een digitale rondleiding erbij (headset) en in ieder kamer kreeg  je zo verteld wat het voorstelde, of waarvoor de kamer gebruikt werd.  Daags daarop na een zeer uitgebreid ontbijt in het hotel, hebben we de weergoden-App geraadpleegd om te kijken wat het weer zou gaan doen die dag. Regen en harde windstoten, geen weer  voor mij om de Veluwe te bewandelen, ik vind die kale winterlandschappen toch al niet veel soeps om naar te kijken, ik ben een echte zomermens. Nog maar een paleisje uitgezocht, nu was “het Loo” aan de beurt. Daar was ik misschien twintig jaar geleden al eens geweest, ik herinnerde me de fraai aangelegde tuin en vitrines met porselein en glaswerk van Wilhelmina. Dat was het zo ongeveer. Nu was de helft van de tuin een maanlandschap, maar het was toch slecht weer. Maar binnen zijn we in een heel ander gedeelte geweest. Nu hebben we de kamers van de op een volgende Royalty gezien, met weer een digitale rondleiding, en in het begin een heuse multimedia voorstelling door diverse ruimtes over de geschiedenis van het Loo en zijn bewoners. Diverse Willems van stadhouders tot koningen, Napoleon heeft er ooit gelogeerd, en natuurlijk koningin Wilhelmina heeft er gewoond. We hebben onze vaderlandse geschiedenis van vroeger weer wat opgehaald, mooi meubilair gezien, mooie schilderijen, wandtapijten en ga zo maar door. Het zal wel als je al die pracht en praal ziet dat het gewone volk, wat vaak bittere armoede kende, soms in opstand kwam. Na alle verhalen aangehoord te hebben weet ik zeker dat er enkele Oranjes zijn die zich in hun graf zouden omdraaien als ze wisten dat wij klootjesvolk door hun paleizen lopen te slenteren. Aanschouwelijke geschiedenisles, dat hadden we op school moeten hebben zo, dan had het veel meer “geleefd” als met die saaie jaartallen. Ik weet ook weer wie Thorbecke was, die was ik na mijn schooltijd weer snel vergeten, saaie man vond ik toen. Maar ik zie nu dat we veel aan hem te danken hebben, wat koning Willem III hem weer niet zo in dank afnam. Willem Alexander heeft ook veel van “Duitschen bloedt” in zijn aderen, want behoudens zijn vader en opa waren ook diverse andere voorouders Duits. Oh ja, maar dat wist ik al, de huidige Oranjes stammen niet van Willem van Oranje af, maar van een achterneef van stadhouder Willem III, die zelf geen kinderen had. De toenmalige  stadhouder van Friesland: Johan Willem Friso. Deze was door stadhouder Willem III als erfgenaam benoemd.

13 Comments

 1. ha die Frank,

  jaja… jij bent ook een man van mijn hart!
  Republikein in hart en nieren.
  Ik zou die hele zooi op willen doeken.
  Due 2 die nu koning en koningin zijn… niet geloofwaardig toch?!!!

  Gelukkig hebben we hier vrijheid van meningsuiting.
  Anders zat ik me echt op te vreten van kwaadheid!!

  Groet van Marlou

  .

 2. Op zich kun je op de Veluwe heerlijk wandelen in de winterperiode, maar dan wel graag zonder regen en wind. Dat moet ik erbij zeggen. Ik hoop dat je nog een keer terugkomt met mooier weer zodat je kunt genieten van het mooie Veluwe.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Een koning of president, beide hebben zijn voordelen en zijn nadelen… de macht ligt niet echt meer bij de koning, maar bij het volk, (althans dat beweert men ….) en elk vier jaar een andere klojo die de boel verkloot en zijn vult.
  Zowel het Loo en Soestdijk geweest… leuk om te zien, maar om er te wonen.. je zal er maar moeten stofzuigen……

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.