Het Droste-effect – door Frank

Het Droste-effect – door Frank

 

Wikipedia: Het Droste-effect is een visueel effect, waarbij een afbeelding een verkleinde versie van zichzelf bevat. Voor de verkleinde afbeelding geldt weer hetzelfde, enzovoort. Dit proces van zelfverwijzing heet recursie. In theorie kan dit oneindig doorgaan. In de praktijk gaat de recursie slechts zover door, als de resolutie van de afbeelding mogelijk maakt. Daarom vermoed ik dat de onderstaande afbeelding zoals ik hem van de week op mijn computer maakte ergens bij één Pixel stopt. De naam Droste effect  is vernoemd naar cacaofabrikant Droste, die op de cacaoblikken een verpleegster had afgebeeld die een dienblad droeg met daarop weer hetzelfde blik cacao, waarop ze dan weer was afgebeeld. Als je twee spiegels tegenover elkaar zet krijg je ook zo’n soort effect.  Onderstaande afbeelding van mijn computerscherm kreeg ik voor elkaar door een andere PC op afstand over te nemen op mijn eigen beeldscherm. Vervolgens startte ik weer een programma op die overgenomen PC, wat Teamviewer heet, waarmee ik weer mijn PC op afstand overnam, dit gebeurde per ongeluk ik wilde dat programma Teamviewer, waar we net een nieuwe versie van hebben gekocht, alleen maar even testen. Ik was even heel verbaasd, dat wel. Daarom is zelfs de titel van vandaag letterlijk te nemen, onderstaand Droste-effect is namelijk gecreëerd door mij. (er op klikken, dan wordt het effect wat groter)

Droste

17 Comments

 1. Dat lijkt me niet gezond. Ik heb er wel eens filmpjes van gezien, en dan ook achteruit en zo, Het is een beetje, ja, niet eng of spannend, maar het heeft wel wat. Als kunst, niet als gebrek.

 2. Hai Frank,

  ja… wat grappig eigenlijk: het droste -effect.
  Voor mij heeft Droste een akelige smaak: ik woonde er tegenover en mevroi Droste vond het niet goed dat ik met heur duchtertjes speelde.
  Wat een bekakt kreng was dat. Ik heb er soms nog last van…

  Misschien nu niet meer…

  Dag!
  groet van Marlou

  .

 3. Goede morgen Sjoerd, ja dit Sjoerdeffect heeft zelfs een beetje een hypnotische werking. Je wordt zo de ‘gang’ ingezogen. Knap gedaan zo.
  Ik wens je een fijne woensdag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: