Geen spanning meer in Ospel
Geen spanning meer in Ospel

Geen spanning meer in Ospel

Trafohuisjes bVision.nl

Soms komen voor mij heel vreemde mensen op de site terecht die ook zo’n huisje hebben gezien. Het huisje van vandaag is waarschijnlijk leeg en niet meer in gebruikt en de grond met huisje teruggegeven aan de eigenaar, in dit geval de parochie. Ospel ligt tussen Nederweert en Meijel, nabij het Nationaal Park “de Groote Peel” en dichtbij de stad Weert.

Trafohuisjes bVision.nl

Hierbij een foto van het Trafohuisje gelegen op Ospel aan de Waatskamp in de muur van het kerkhof. De vraag is welke historische waarde cq achtergrond hebben deze huisjes. Bijvoorbeeld uit welke periode stammen deze en hoeveel zijn er hier nog van. We voeren momenteel namelijk de discussie om, gezien de onderhoudstoestand dit gebouwtje al of niet te slopen. Dus graag meer informatie hierover. Helaas, ik weet er ook niet veel van, maar zou het zonde vinden dat zo’n monument wordt afgebroken..

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

16 Comments

 1. Bron: http://www.ospel-actueel.nl/

  OSPEL – Het trafohuisje op de algemene begraafplaats in Ospel kreeg onlangs de gemeentelijke monumentenstatus. Het kerkbestuur in Ospel is eigenaar van het markante huisje en is bezig met een plan van aanpak om het huisje op te knappen.

  Opslag voor tuingereedschap

  Het PLEM-verdeelstation op de algemene begraafplaats is een bijzonder exemplaar. Het is nog het enige trafohuisje in Nederweert van voor de oorlog. Gebouwd in 1920 om precies te zijn. Op dit moment wordt het huisje gebruikt als opslagplaats voor het tuingereedschap van de vrijwilligers die het kerkhof onderhouden.

  De erfgoedcommissie heeft aanbevolen om het trafohuisje op te knappen. Vooral de kap is in zeer slechte staat. En die kap is ook het meest bijzondere aan het verdeelstation. Die is spits toelopend met een torentje. Het metselwerk is nog goed en met een likje verf op de deuren kunnen die ook weer jaren mee.

  De status gemeentelijk monument betekent dat er recht is op een gemeentelijke subsidie. Die bedraagt maximaal 25% van het totale restaurantiebedrag. Dat betekent dat het kerkbestuur voor de resterende 75% op zoek moet naar fondsen en vrijwilligers.

  Er wordt ook gedacht aan bijvoorbeeld een leerlingenproject. Alle mogelijkheden worden onderzocht.Hoeveel de restauratie gaat kosten is nog niet bekend. Het kerkbestuur is bezig met het schrijven van een plan van aanpak. Naar verwachting is dat eind dit jaar klaar en dan kan begin volgend jaar begonnen worden met de restauratie.

 2. ik moet zeggen dat bij jou in Nederland de huisjes toch veel mooier zijn als hier bij ons.
  Misschien heb ik nog iets voor jou, van vorige week zaterdag, alleen ik heb de foto’s nog niet op pc gezet …. eerst zelf bekijken en dan zie ik wel verder

 3. Ik vermoed dat ie uit 1953 is (ook qua dakpantype zou dat goed kunnen kloppen), toen de zwaarbeschadigde kerk na de oorlog is hersteld. Die kerk is een rijksmonument van PJH Cuypers en waarschijnlijk is de muur rond de begraafplaats met dat huisje als 1 geheel aangelgd in de stijl van Cuypers. Reliwiki

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.