Voeger was alles beter
Voeger was alles beter

Voeger was alles beter

Inmiddels ben ik de zestig gepasseerd en zou het moeten weten, echter ik heb het idee dat dat helemaal niet zo is. Ik zou graag nu jong zijn. De wereld in mijn jeugd bestond uit de weg van de eerste flat in Hoensbroek, in 1953 opgeleverd, tot aan de school en omstreken. Mijn eerste grote vakantie was een verplichte vakantie naar vakantiekolonie Kerdijk in Egmond aan zee. Wie stuurt zijn kinderen nu daar naar toe. Een echte straf was het voor mij, zeker toen ik nogmaals moest gaan. Toen ik later wat ouder werd, werd het gevoel milder en uiteindelijk was het verdwenen. Echter deze week trof ik iemand die me vertelde dat zijn dochter naar Berlijn verhuisde, zijn zoon Eindhoven onveilig maakt. En het gesprek kwam eigenlijk erop neer dat we beiden het gevoel hadden dat we in onze jeugd veel gemist hebben, van wat kinderen nu normaal vinden. Dat we eigenlijk best wel een beetje jaloers waren op de jeugd van nu. Beiden zitten we in de ICT en hebben natuurlijk het geluk dat het ons gelukt is om de vooruitgang bij te benen en de generatie voor ons erachteraan komt hobbelen en moeite heeft met alles wat nieuw is. Nee, vroeger was echt niet alles beter, wel anders…
Natuurlijk kunnen we ons nog niet verplaatsen in de tijd, maar ik zou best wel een een kijkje willen nemen in de toekomst om te kijken hoe de techniek het dan van ons heeft overgenomen. Wie er daadwerkelijk nog met zijn handen werkt. Ik denk dat iedereen dan in passief-huizen woont, de wereldbevolking is gedaald en we met 40 ons gaan terugtrekken uit het arbeidsproces. Dromen mag, toch.
Mijn medeleven gaat uit naar al die mensen die dachten een fantastische vakantie te gaan krijgen en die door oorlogsgeweld in deze moderne tijd om het leven zijn komen. We zouden ons moeten schamen, we leren het nooit.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

22 reacties

 1. Ik MOEST vroeger toen ik ene jaar of tien was naar het Hans Brinker huis in Noordwijk op vakantie, wat een ellendige twee weken heb ik daar gehad. Ik vond het echt helemaal niets en vergeet ook nooit die twee Amerikaanse etterbalkjes die de hele dag met spelden liepen te prikken. Nu nog als ik door de straat rijd waar het huis vroeger lag krijg ik kippenvel en woede 🙂

   1. Piet

    Dag Joost , ik denk zo vanaf 1967 , elke zomer 2,3 weken
    tm 1972 . Ik vond het bepaald niet leuk daar te moeten zijn. Zonderde mij vaak af. ‘Tante’ Jopie en ‘Tante’ Corrie stonden vrijwel de hele dag in de keuken . 3 eettafels; 2 in de woonkamer en 1 in de keuken. De gladde houten vloer , de grote tuin ‘beneden’ met links de schommel de garage rechts in de tuin waar ook boven geslapen werd als je 11,12 was .
    De wandelingen elke dag naar strand of duinen etc etc

   2. Eefje

    Ja, dat Hans Brinker huis. Ik was er in de zomer van 1967. Zeven jaar oud. Drie weken lang. Vond het vreselijk. We mochten nooit de zee in. Alleen maar op het strand spelen. Altijd zingen:En op het hoekje van de straat, waar met grote letters staat: Het kinder hoooootelhehel Hans Brinker huis.
    En rond de kerst als de ellende een beetje vergeten was, een kerstkaart van tante Jopie en tante Corrie.

 2. De tijd waar je in opgroeit heeft zijn voor en nadelen.
  Wat was het spannend luisteren naar de radio, de tv de eerste maanlanding.
  Maar tegenwoordig zijn ze wel opener en zelfstandiger geworden, en de informatie maatschappij help daar bij.Hans

  ot, De poesoppas verkiezing komt na de zomer vakantie, niet alleen voor poes, maar voor mens en dier oppas.
  Ga er nog verder over de invulling nadenken.

 3. Wij gingen niet op vakantie vroeger. Misschien had je me mij willen ruilen. Maar ik vermaakte me wel hoor Sjoerd. De bossen kende ik uit mijn hoofd. Het zwembad in mijn woonplaats heb ik zo vaak in gezwommen zodat hij helemaal versleten was en gesloten is nadat ik ouder was.

  Love As Always
  Di Mario

 4. Zeg eens, ‘we’, dat zijn in dit geval een handvol idioten en een paar medogenloze machthebbers. Ik vind niet dat je de hele rest van de mensheid in een zwiep medeverantwoordelijk kunt houden, bij wijze van spreken.
  En een vraag: wat was er zo erg aan Egmond aan Zee? Vertel daar es wat over?

 5. In mijn jeugd deden we aan huizenruil. Wij gingen naar Haarlem en die mensen kwamen in ons huis in Apeldoorn. Mooie tijden. Ik leef erg mee met dit drama. Ik besef heel goed dat mijn kinderen ook in dat vliegtuig hadden kunnen zitten. De mooie zomer krijgt een pikzwarte rand

 6. Annette Barendregt

  Ja, ik had het daar pas geleden ook met mijn zus over. Die kinderen komen van school en gaan eerst lekker een jaartje backpacken. Naar exotische oorden of naar Australië. Dat zat er voor ons niet in. Na je diploma moesten we aan de bak. We mochten nog wel doorleren, maar een jaar niks doen……..no way. Ik wilde au-pair worden in Londen. Mocht niet. Maar ach……..ben ik er minder door geworden? Nee. Alles was ik heb, heb ik zelf verdiend en zelf betaald. Autorijlessen, huwelijksfeest, huis….alles. En daar ben ik dan wel weer trots op!
  Die vliegramp is bizar. Inderdaad: we leren het nooit!

 7. De kinderen van nu zullen over 50 jaar waarschijnlijk ook weer zeggen dat alles vroeger anders en misschien hier en daar beter was. Voorlopig zal het leven van mensen die gisteren vrienden, familieleden, collega’s of geliefden hebben verloren even stil staan. Het is te triest voor woorden.

 8. Vroeger is het altijd beter, dat was vroeger, dat is nu, en dat zal ook zo zijn in de toekomst.
  Want vroeger is terugblikken in je verleden, en je verleden ,…… de kansen en mogelijkheden lagen toen nog voor je, je had nog de tijd om te treuzelen en dat was voor je er een puinhoop van maakte….. En dat “anders” is dat alles wat niet is gegaan zoals je je voorstelde… zoals nu de jeugd zich voorsteld.
  Wel is het speelgoed mooier dan wat wij vroeger hadden……

 9. Aan het strand, bij Katwijk en Noordwijk, dat waren ook mijn eerste vakanties eind jaren zestig. Gelukkig zouden mijn kinderen er nog steeds blij mee zijn, al vinden ze telefoons, (video)camera’s, tablets+spelletjes en alles wat er destijds niet/veel minder was, volkomen normaal.
  Ja, het is afschuwelijk, dat naar het lijkt de uit de lucht geschoten B777… Timmermans spreekt Russisch, die moet daar maar ns een héél hartig woordje gaan wisselen..

 10. Goede morgen Sjoerd. Alles was vroeger wel anders, soms beter, soms slechter. Onze wereld was kleiner , je had alleen de radio en de krant. Nu hoor en zie je alle dingen die op de wereld gebeuren, bijna direct. Die vreselijke ramp met dat vliegtuig ook, ik klikte gisteravond op een link voor het laatste nieuws en werd geconfronteerd met de afschuwelijke beelden van dode mensen die in stukken geblazen waren en als vodden op de grond lagen. Nu dat soort beelden zit ik niet op te wachten, het rokende puin overal is mij al meer dan voldoende om te weten dat er vreselijke taferelen te zien zijn.
  Verschikkelijk die beelden , stel voor dat ik er familie of kennissen bij had, je moet er toch niet aan denken , dat je geliefden in brokstukken op YT worden getoond.

  Maar daarom benijd ik de jeugd niet, wij hadden toch een redelijk beschermd jeugd in een besloten deel van de wereld, waar we op konden groeien zonder alle ellende van de wereld mee te hoeven beleven. We spaarden zilverpapier voor ‘de arme negertjes’ maar zagen geen uitgehongerde kinderen op de tv, omdat we die nog niet hadden.

  Goed ondanks alle narigheid in de wereld, wens ik je toch een prettige vrijdag toe.

 11. Rob

  Het drama van het neerstorten van de vlucht MH17 en KL4103 zal nog lang nadreunen. Er zijn al meer vreselijke vliegrampen geweest, spijtig genoeg zullen er ook nog meer komen. De slachtoffers en nabestaanden verdienen betere en mooiere herinneringen aan hun vakantievlucht.

  Bezorgde groet,

 12. Kerdijk bestaat nog en is naar ik meen al jaren een gebouw met appartementen. http://goo.gl/maps/QIQ2q

  In Bergen aan Zee bestaat nog zo’n gebouw in redelijk originele staat, waar je in kan overnachten. Die is van het IVN.

  Ik ben maar enkele jaren jonger en had over m’n jeugd niet te klagen. Wereldreizen zaten er niet in, maar ons dorp is in mijn jeugd zo enorm veranderd dat je dat als een behoorlijke wereldreis kan zien. Van alles over het water werd van alles over de weg.

  Zomervakanties waren in zomerhuisjes in Schoorl of Egmond. 12km van huis en totaal anders. Vandaag weer een rondje Schoorlse duinen gefietst; blijft mooi.

  Ben ooit 12 uur in Bangkok geweest en vond dat meer dan voldoende. 2 weken in de oost-Ukraine gewerkt en daarna mijn baas verzocht naar een ander om te zien. De puinhoop van destijds (ca 1996) is nooit opgeruimd. Dat een groot deel van deze mensen hun hoop op Rusland en/of de EU vestigen is niet vreemd. Alleen willen beide ze niet. Een groot deel is echter Russisch en Rusland zal zich daar deels voor verntwoordelijk voelen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.